– Fabrica de aluminiu ar fi trebuit sa ecologizeze terenul mostenit de la «Hicart»
"mostenirea" fabricii de hartie "Hicart" da batai de cap autoritatilor de mediu si companiei bistritene RAAL. In noiembrie 2007, compania "RAAL" Bistrita a deschis o fabrica de aluminiu moderna in localitatea Prundu Bargaului, chiar pe amplasamentul fostei fabrici de hartie, cumparata cu circa 3,5 miliarde de lei vechi in 2006. Cumparatorii s-au confruntat inca de la inceput cu probleme legate de mediu, lasate mostenire de lichidatorul judiciar de la care au achizitionat activele "Hicart" si platesc inca amenzi. Ultima dateaza de la mijlocul lunii trecute cand RAAL a fost amendata cu 80.000 de lei de Garda de Mediu Bistrita pentru ca a construit fabrica fara acord si fara autorizatie de mediu. Potrivit sefului APM, Adrian Muresan, compania bistriteana producatoare de radiatoare din aluminiu pentru prestigioase marci internationale, "procesul verbal de licitatie si adjudecare nr. 36 din 20.11.2006, incheiat intre lichidatorul judiciar al "Hicart" si compania bistriteana RAAL prevede ca cumparatorul isi asuma intreaga raspundere cu privire la respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei mediului in legatura cu utilizarea bunurilor imobile cumparate".
El a adaugat ca "au construit fabrica fara autorizatie de mediu si nu au aviz care prevede obligatia lor de cuirata solul poluat cu produse petroliere (pacura), atat in zona gospodariei de combustibil cat si pe rampa de descarcare a cisternelor, eliminarea condensatorilor cu PCB, dezafectarea haldei de deseuri industriale si ecologizarea amplasamentului, dar si conservarea sistemului de alimentare cu apa in scop industrial. Au fost amendati si de Garda dar refuza se semneze procesul verbal", a explicat Muresan.
INVESTITIE
Fabrica RAAL a creat 500 de noi locuri de munca si este vazuta de localnicii de pe Valea Bargaului ca o mana cereasca, cu atat mai mult cu cat a scapat localitatea de blestemul fostei fabrici de hartie care polua zona. 98 la suta din productia de sisteme de racire a "RAAL" s-a indreptat spre export, iar printre clienti
s-au numarat branduri de renume cum ar fi gigantul "Caterpillar", "JCB",
"Ingersoll Land", "Atlas Copco", McLaren – Mercedes, Van Hool, LTI (firma care fabrica taxiurile galbene londoneze.