17 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialNoua doctrină militară a Moscovei: SUA şi NATO, AMENINŢĂRI pentru securitatea Rusiei

Noua doctrină militară a Moscovei: SUA şi NATO, AMENINŢĂRI pentru securitatea Rusiei

Financial Times scrie în ediţia de marţi că noua doctrină militară a Rusiei, care va fi anunţată luna viitoare, va desemna explicit că Statele Unite şi NATO sunt ameninţări sau adversari, în condiţiile în care criza din Ucraina a tensionat relaţiile Moscovei cu Occidentul, informează Mediafax.

Autorităţile ruse au anunţat în septembrie, cu două zile înainte de deschiderea summitului Alianţei din Ţara Galilor, că până la sfârşitul anului îşi vor adapta "doctrina militară", care datează din 2010, pentru a lua în calcul apariţia unor noi ameninţări, printre care şi consolidarea prezenţei NATO la frontierele Rusiei.

Criza din Ucraina a alimentat temerile Moscovei privind încălcarea Actului NATO-Rusia, în care Alianţa Nord-Atlantică promitea să nu creeze baze permanente în apropierea frontierelor ruse. În plus, deşi NATO nu intenţionează să integreze Ucraina şi Georgia, statele membre consideră că este imposibil din punct de vedere politic să excludă explicit aderarea lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi face iluzii că situaţia se va detensiona. Viitorul preşedinte american va fi aproape sigur mai ferm faţă de Rusia decât Barack Obama, care a sosit la Casa Albă cu speranţa unei "resetări" a relaţiilor cu Moscova, comentează Financial Times. "Aceste lucruri forţează Rusia să se îndrepte în altă direcţie – către China şi Iran", apreciază Cliff Kupchan, preşedintele companiei de consultanţă Eurasia Group.

Moscova a început deja să arate Alianţei Nord-Atlantice ce înseamnă acest lucru. Aviaţia militară rusă a testat reacţia forţelor aeriene ale statelor NATO tot mai frecvent în ultima perioadă, determinând trimiterea avioanelor de vânătoare pentru a intercepta aeronavele ruse. Potrivit unor diplomaţi şi analişti ruşi, Moscova speră în acelaşi timp să consolideze Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, înfiinţată de China, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan în 1996, pentru a deveni o alianţă de securitate mai importantă.

Cele mai citite

BEC: Candidaturile și listele cu susținători pentru alegerile prezidențiale se depun până pe 5 octombrie

Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Preşedintelui României din 2024 a decis, marţi, că, până la 5 octombrie, ora 24,00, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor...

Kelemen Hunor îl îndeamnă pe Klaus Iohannis să devină senator, după modelul Ion Iliescu, la terminarea mandatului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat, marţi seara, că actualul şef al statului, Klaus Iohannis, poate deveni senator, cu derogare în Parlament, la fel...

Atacatorul de la Palatul Parlamentului a fost prins într-o cameră de hotel din București

Bărbatul suspectat de comiterea atacului de la Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București, marți seară. Acesta ar suferi de depresie și...
Ultima oră
Pe aceeași temă