20 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialNouă deputaţi PC, între care Coman şi Grapini, cer ministrului Justiţiei, lista...

Nouă deputaţi PC, între care Coman şi Grapini, cer ministrului Justiţiei, lista celor ”expuşi politic”

Nouă deputaţi PC i-au solicitat ministrului Justiţiei detalii despre dosarele persoanelor ”expuse politic”. Pe lista solicitanţilor se deputatul Gheorghe Coman (arestat, marţi, pentru luare de mită), ministrul delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini, dar şi deputaţii Vicenţiu Mircea Irimie, Claudiu Andrei Tănăsescu, Ion Diniţă, Vasile Cătălijn Drăguşanu, Ioan Moldovan, Aurelian ionescu şi Constantin Avram.

Solicitarea a fost depusă la 10 septembrie 2013. Prin aceasta i se cere ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să precizeze care este „stocul de dosare mai vechi de un an de la data începerii urmăririi penale” şi care vizează „persoane expuse politic”.

Vedeţi Solicitarea transmisă Ministrului Justiţiei, în documentul ataşat.

Într-un răspuns al ministerului vizat se arată că furnizarea informaţiilor solicitate este imposibilă din cauza caracterului nepublic al cauzelor penale dar fi pentru că „persoanele expuse politic” nu reprezintă un criteriu de individualizare în cadrul datelor deţinute de Parchetul General, conform Hotnews.ro.

Semnatarii documentului respectiv susţin, în interpelare, că în ultima perioadă apar în presă din ce în ce mai multe informaţii privind faptul că demnitari sau foşti demnitari sunt cercetaţi în diferite dosare penale pentru fapte grave de corupţie săvârşite în urmă cu mai mulţi ani şi aflate, astfel, la limită prescripţiei.

Citeşte şi: Deputatul PC Gheorghe Coman, arestat. A fost prins de poliţie la Urziceni

Plecând de aici, deputaţii conservatori adaugă că în ultima perioadă „s-a creat în rândul opiniei publice senzaţia că parchetele naţionale (Parchetul General, DNA, DIICOT) instrumentează dosarele penale cu care au fost investite în funcţie de interesul politic pe care îl generează persoană cercetată penal, practică actuală utilizată demonstrând că orice persoană expusă politic poate fi subiectul unui dosar penal”.

Citeşte şi: Cazul Gheorghe Coman şi standardele (joase) impuse de actualul Legislativ

Cei nouă deputaţi îi cer ministrului Justiţiei să răspundă, verbal şi scris, la 3 întrebări:

„1. Care este stocul de dosare mai vechi de un an de la data începerii urmăririi penale dosare aflate pe rolul parchetelor naţionale (Parchetul General, DNA, DIICOT), având că subiecţi persoane expuse politic?

2. Care este stocul de dosare mai vechi de un an de la data sesizării, dosare aflate pe rolul parchetelor naţionale (Parchetul General, DNA, DIICOT), având că subiecţi persoane expuse politic?

3. Care sunt măsurile luate de şefii parchetelor şi de procurori în vederea soluţionării cât mai rapide a dosarelor mai vechi de un an de la sesizare şi mai vechi de şase luni de la data începerii urmăririi penale, având că subiecţi persoane expuse politic?”

Citeşte şi: Stenograme. Coman: La orice partid „se cere nişte bani”. Constantin: Nimeni nu i-a cerut un covrig

Răspunsul Ministerului Justiţiei a fost transmis celor nouă deputaţi, la 25 septembrie, fiind semnat de secretarul de stat Florin Aurel Motiu, în numele ministrului Robert Cazanciuc:

„Urmare a întrebării adresate dumneavoastră ministrului Justiţiei, referitoare la numărul de cauze aflate în curs de soluţionare la Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT care privesc ”persoane expuse politic”, Ministerul Public ne-a comunicat faptul că, în raport de caracterul nepublic al cauzelor penale şi dat fiind faptul că ‘persoanele expuse politic’ nu reprezintă un criteriu de individualizare în cadrul datelor statistice deţinute, Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie se află în imposibilitatea de a da curs solicitării formulate.

Vedeţi răspunsul Ministrului Justiţiei, în documentul ataşat

Cu privire la măsurile dispuse de procurorii şefi pentru soluţionarea cât mai rapidă a dosarelor mai vechi de un an de la sesizare şi mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale având că subiecţi ”persoane expuse politic”, Parchetul de pe lângă Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie menţionează că acestea se circumscriu măsurilor generale ce vizează toate cauzele de acest gen, respectiv: controlul operativ, controalele prevăzute în planurile de activitate semestriala şi anuală şi orice alte măsuri pe care legea le conferă procurorilor şefi”, se arată în răspunsul ministrului Cazanciuc.

Cele mai citite

Camila Giorgi rupe tăcerea după luni de absență! „Nu am fugit nicăieri”

După o absență de aproape jumătate de an, Camila Giorgi a vorbit pentru prima oară despre seria de scandaluri în care a fost implicată,...

Camila Giorgi rupe tăcerea după luni de absență! „Nu am fugit nicăieri”

După o absență de aproape jumătate de an, Camila Giorgi a vorbit pentru prima oară despre seria de scandaluri în care a fost implicată,...

PSG pierde poziția de lider în Ligue 1 după remiza de la Nice

Paris Saint-Germain a reușit doar un egal pe terenul celor de la OGC Nice în etapa a 7-a din Ligue 1, cedând astfel prima...
Ultima oră
Pe aceeași temă