19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialNotari sibieni, complici la cămătărie

Notari sibieni, complici la cămătărie

Doi notari şi un funcţionar public sunt cercetaţi de către procurorii DIICOT pentru că au sprijinit un grup infracţional format din 14 persoane.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba Iulia, au reuşit să destructureze un grup infracţional organizat din judeţul Sibiu. În cadrul acestuia activau 17 persoane, atât în Sibiu cât şi în comuna Şelimbăr, două dintre acestea au funcţia de notar public, în timp ce o a treia persoană este funcţionar în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Membrii respectivului grup infracţional sunt acuzaţi că au împrumutat cu bani diferite persoane şi au cerut, mai apoi, dobânzi săptămânale şi lunare de până la 50%. Ba mai mult, pentru a fi siguri că îşi recuperau banii, învinuiţii au cerut şi obţinut o serie de garanţii imobiliare, moment în care intrau în „acţiune” cei doi notari, Răzvan Mărginean şi Simion Bexa. Aceştia încheiau actele de vânzare-cumpărare, de multe ori chiar fără prezenţa părţilor vătămate, iar sumele de bani trecute în respectivele contracte erau false. În acelaşi timp, erau destule cazuri în care plata nu era realizată în faţa notarilor. Conform procurorilor, membrii grupării treceau în contracte şi dobânzile pretinse.

Percheziţii la birou

„Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura, în mod preferenţial, obţinerea certificatelor de carte funciară. Notarul public primea comisioane substanţiale, în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut”, conform procurorilor DIICOT. Aceştia au percheziţionat, ieri la prânz, biroul lui Mărginean, acolo unde s-ar fi întocmit toate acele acte, iar cei doi notari au fost audiaţi la sediul DIICOT Alba. Procurorii au efectuat, în total, 19 percheziţii, atât la locuinţele membrilor grupării, cât şi la respectivul birou notarial sau la sediul unei societăţi comerciale. Prejudiciul creat a fost de peste un milion de euro şi au fost audiate, în total, 30 de persoane. Aseară târziu urmau să fie luate deciziile finale în acest caz, foarte probabil unele de reţinere pentru 24 de ore, în condiţiile în care procurorii sunt decişi să ceară arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Învinuiţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, cămătărie, spălare de bani, dar şi şantaj. Procurorii au spus şi că persoanele care au fost împrumutate cu bani erau ameninţate şi chiar bătute de către membrii respectivului grup infracţional. „Au fost identificate până acum în jur de 15 persoane vătămate, iar prejudiciul de până acum este de peste un milion de euro. Implicaţi în acest caz sunt 17 membrii ai grupării infracţionale, pe care noi îi urmărim de mai multe luni. Victimele erau şantajate, ameninţate şi agresate fizic”, a declarat şeful brigăzii DIICOT Alba, Traian Berbeceanu.

Activi de mulţi ani

Chiar dacă procurorul ­Traian Berbeceanu a declarat că ­activitatea acestui grup ­infracţional este urmărită de mai multe luni, infracţiunile ar fi început, potrivit şefului brigăzii DIICOT Alba, în urmă cu cinci sau şase ani. Membrii acestui grup au ales să împrumute în valută cele 15 persoane vătămate, însă nu este exclus ca numărul ­acestora să fie mai mare. ­Garanţiile pe care victimele trebuiau să le depună conţineau diferite bunuri imobiliare sau terenuri.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...

Record istoric negativ anunțat de Elena Lasconi. România împrumută 1,2 lei pentru fiecare 3 lei încasaţi

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat pe Facebook că România va atinge un nivel record de împrumuturi în 2024, cu o sumă planificată de...
Ultima oră
Pe aceeași temă