3 C
București
duminică, 27 octombrie 2024
AcasăSpecialNordul României, raiul chiriaşilor

Nordul României, raiul chiriaşilor

Spre deosebire de Cluj şi Timişoara, chiriile existente în regiunea de nord sunt accesibile unor categorii mult mai numeroase de persoane.

Preţul chiriilor la apartamente variază în funcţie de oraş. Banii ceruţi în Timişoara pentru închirierea unui apartament de două camere ajung, în Bistriţa sau Baia Mare, pentru o adevărată vilă. Experţii imobiliari încearcă să înţeleagă fenomenul din mers, pentru că afacerile lor nu merg foarte bine şi îşi sfătuiesc clienţii să coboare preţurile şi să sporească confortul. Ei spun că în nordul ţării cel mai uşor se închiriază garsonierele şi apartamentele cu două camere, deoarece sunt mai ieftine, iar costurile lunare cu întreţinerea, mai mici.

La Oradea, apartamente ieftine

În Oradea, preţul unui apartament de închiriat variază în funcţie de zonă şi de numărul de camere, dar şi de confort. Astfel, un apartament cu o cameră într-un bloc nou din cartierul Prima costă 150 de euro pe lună. Apartamentul are 40 de metri pătraţi, este mobilat modern şi utilat cu frigider, aragaz, maşină de spălat, cuptor cu microunde şi prăjitor de pâine, are internet şi cablu TV. Cartierul are un avantaj deloc de neglijat: este supravegheat video şi beneficiază de pază. În apropiere se găsesc o sală de fitness, farmacie, magazine şi o staţie de autobuz. În zona Nufărul, un apartament mic cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, cu două camere, mobilat şi recent renovat este dat în chirie cu 180 de euro pe lună. În zona Decebal, un apartament de trei camere, relativ mic, în suprafaţă de 60 de metri pătraţi, este ofertat la 200 de euro.

Acesta se află lângă o staţie de tramvai, este recent renovat şi este mobilat. În cartierul Rogerius, un apartament de trei camere, decomandat, cu două băi şi două balcoane, mobilat şi utilat, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, este închiriat la 180 de euro pe lună. Un apartament de lux, ultracentral, de 80 de metri pătraţi, cu un living, două dormitoare mobilate, bucătărie utilată şi mobilată, baie cu jacuzzi, cu acces la o grădină numai bună pentru grătar, este scos la închiriere cu 400 de euro pe lună. La aceste sume se adaugă şi întreţinerea. „La Oradea, cel mai uşor sunt închiriate apartamentele mai ieftine. Cele de lux sunt căutate de un anumit segment de chiriaşi, extrem de pretenţioşi”, a declarat Lucian Mureşan, agent imobiliar.

În Maramureş şi Satu-Mare, preţuri mici

În judeţul Maramureş, preţurile la chirii sunt destul de scăzute. Astfel, la Sighetul Marmaţiei, un apartament de două camere cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi, în zona bulevardului Independenţei, costă 499 de lei pe lună. În acelaşi oraş, un apartament cu o cameră, mobilat şi utilat, dotat cu frigider, maşină de spălat vase şi maşină de spălat, cablu şi internet, este închiriat cu 100 de euro pe lună. O casă nouă, cu o suprafaţă de 177 metri pătraţi, situată în Baia Mare, cu şase camere, complet mobilată şi utilată, este ofertată la 500 de euro, iar un apartament de trei camere, mic, nemobilat, într-o zonă centrală din Baia Mare, costă doar 100 de euro pe lună. O garsonieră de 22 de metri pătraţi în Satu-Mare, situată într-o zonă centrală, mobilată şi încălzită cu curent electric, este ofertată la 50 de euro pe lună.

O casă cu patru camere, într-o zonă semicentrală, nemobilată, este închiriată cu 200 de euro pe lună, în timp ce o casă cu două camere, cu o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, central, abia costă 100 de euro pe lună. La acelaşi preţ se găseşte şi un apartament cu două camere, mobilat şi utilat.

O vilă, cât un apartament

În Bistriţa, preţul chiriilor este ceva mai ridicat decât în celelalte judeţe din nord. Astfel, un apartament cu două camere, mobilat şi utilat, are preţul de pornire situat la 150 de euro pe lună, în timp ce unul similar, în zona de sud-est, costă 140 de euro. O garsonieră mobilată, complet utilată, cu o suprafaţă de 26 de metri pătraţi, situată într-un bloc nou din zona vest, este ofertată la 90 de euro pe lună, în timp ce o vilă se poate închiria cu 300 de euro, cam tot atât cât se plăteşte pentru un apartament de două camere în Timişoara sau Cluj-Napoca.

 

Cele mai citite

Real Madrid a fost învinsă în El Clasico de Barcelona cu 4-0

Barcelona s-a impus fără drept de apel în fața lui Real Madrid, chiar pe Bernabeu, scor 4-0, în primul El Clasico din acest sezon....

Real Madrid a fost învinsă în El Clasico de Barcelona cu 4-0

Barcelona s-a impus fără drept de apel în fața lui Real Madrid, chiar pe Bernabeu, scor 4-0, în primul El Clasico din acest sezon....

Ambasador Ucraina: Întâlnirea dintre Vladimir Putin și Antonio Guterres contrazice linia ONU privind sprijinirea Curții Penale Internaționale

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Serhii Kislitsia, a declarat că vizita secretarului general al Organizației, Antonio Guterres, în Rusia și întâlnirea cu președintele Vladimir Putin,...
Ultima oră
Pe aceeași temă