27.3 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialNokia România dă afară cercetătorii, dar păstrează muncitorii

Nokia România dă afară cercetătorii, dar păstrează muncitorii

Acordul semnat de Nokia cu Microsoft, prin care compania finlandeză renunţă la softul propriu pentru telefoane mobile în favoarea platformei Windows, va afecta şi angajaţii fabricii de la Jucu.

 

Aflată pe locul doi în topul exportatorilor români din 2010, Nokia România urmează strategia companiei-mamă, care a anunţat o reducere cu aproximativ 4.000 de persoane a forţei de muncă globale până la sfârşitul anului 2012. Deşi reprezentanţii salariaţilor din sindicatele fabricii de la Jucu-Cluj susţin că este „o dispoziţie de la compania-mamă, dar care urmează să fie discutată”, într-un comunicat al firmei se menţionează că „vor fi afectate 120 de persoane”.

Proiecte „diminuate complet”

„Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi Dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011 proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob. Se preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbări la nivelul fabricii Nokia de la Jucu”, potrivit comunicatului companiei.

În schimb, reprezentanţii sindicatelor afirmă că „e o măsură în discuţie, care va fi aplicată sau nu”, urmând ca la sfârşitul săptămânii să aibă loc primele negocieri. Cele 120 de persoane vizate pentru disponibilizare „sunt softişti, programatori IT”, spun sindicaliştii.

Vânzări în creştere

„Urmează să aibă loc nişte discuţii, pentru a evita eventualele concedieri. Din câte se pare, este o dispoziţie venită de la firma-mamă, însă s-ar putea soluţiona prin negocieri. Până în prezent, nu au fost concedieri la uzina noastră”, ne-a declarat Valentin Iglaş, preşedintele Sindicatului Nokia Metal. De asemenea, preşedintele CNS „Cartel Alfa” Cluj, Marian Valer, precizează că „încă nu e nimic sigur, oricum eventualele disponibilizări vor avea loc până la sfârşitul anului”. Nokia a mai anunţat că operaţiunile de cercetare şi dezvoltare din România vor continua să fie derulate în alte centre de la nivel mondial şi că nu sunt planificate nici un fel de schimbări la nivelul fabricii de la Jucu. În primul trimestru, numărul salariaţilor Nokia s-a situat la 131.717, faţă de 130.951 în primele trei luni ale anului trecut, însă în Europa personalul a fost redus cu 5%, la 53.727 angajaţi.

Raportul Nokia privind rezultatele financiare din primele trei luni ale anului menţionează o scădere a profitului net cu 1,4%, la 344 milioane euro. Vânzările nete au crescut cu 9% în primul trimestru, comparativ cu perioada similară a anului trecut, la 10,4 miliarde de euro.

În volum, vânzările de telefoane mobile au urcat cu 6%, la 3,53 milioane de unităţi, iar cele de smartphone-uri şi computere mobile au avansat tot cu 6%, la 3,55 milioane unităţi.

4.000 de angajaţi de la Nokia vor fi disponibilizaţi până la sfârşitul anului 2012.

Cele mai citite

Timpul bombelor ecologice: 600 de tone de deșeuri periculoase depozitate în aer liber

Poliţiştii din Arad au deschis dosar penal pentru poluare prin evacuare în atmosferă sau în sol a unor deşeuri periculoase IPJ Arad a transmis, într-un...

Ce au discutat Klaus Iohannis și premierul armean Nikol Pașinian la New York

Preşedintele român Klaus Iohannis a avut miercuri, la New York, o întâlnire cu premierul armean Nikol Paşinian, pe marginea Adunării Generale a ONU, cu...

Planul Roșu de Intervenție activat la un hotel din stațiunea Olimp

Planul Roșu de Intervenție a fost activat, în această dimineață, din cauza stărilor de rău prezentate de mai multe persoane aflate la Hotel Crișana,...
Ultima oră
Pe aceeași temă