7.2 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie 2025
AcasăSpecialNoi tensiuni în Marea Chinei de Sud: Beijingul trimite două noi avioane...

Noi tensiuni în Marea Chinei de Sud: Beijingul trimite două noi avioane civile pe insula artificială

Beijingul a trimis alte două avioane civile pe o insulă artificială construită într-o zonă disputată în Marea Chinei de Sud, la doar câteva zile după ce un zbor similar, relatează BBC News, citată de Mediafax. 

Agenţia de presă China Nouă, controlată de stat, a publicat fotografii cu cele două avioane comerciale pe Reciful Fiery Cross, pe care chinezii îl numesc Yongshu.

Vietnamul şi Statele Unite au protestat după ce autorităţile chineze au trimis pe 2 ianuarie un avion civil să aterizeze pe recif.

Zona este vizată de multiple revendicări teritoriale, formulate de ţări de la Marea Chinei de Sud care doresc să obţină astfel acces la presupuse resurse bogate de hidrocarburi de pe fundul mării.

China revendică aproape toată marea şi este implicată în dispute teritoriale cu Vietnamul şi Filipinele, în contextul în care vecinii săi asiatici revendică, de asemenea, părţi din mare.

Potrivit Chinei Noi, avioane aparţinând companiilor China Southern şi Hainan Airlines au decolat miercuri dimineaţa de pe aeroportul de la Haikou şi au aterizat pe Fiery Cross către ora locală 10.30 (4.30, ora României). Cele două avioane au revenit în ţară miercuri după-amiaza.

În imaginile publicate de către China Nouă avioanele apar pe o pistă nouă, pe care agenţia o numeşte "cel mai sudic aeroport al ţării noastre".

Reciful face parte din Insulele Spratly, revendicat de China, Vietnam şi Filipine.

Hanoiul a acuzat anterior Beijingul de încălcarea suveranităţii vietnameze, prin aterizarea de sâmbătă, iar Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de acest incident.

În schimb, Beijingul a insistat că deţine o "suveranitate incontestabilă" asupra zonei şi că a efectuat zborul respectiv cu scopul de a testa dacă instalaţiile aerodromului întrunesc sau nu standardele în domeniul aviaţiei civile.

Imagini publicate de către IHS Jane's Defence Weekly în aprilie prezentau progrese înregistrate de China în lucrările de construire a pistei de aterizare de pe recif.

Beijingul afirmă că doreşte să construiască insule artificiale şi structuri pe recifuri exclusiv în scopuri civile, însă alte ţări şi-au exprimat îngrijorarea faţă de posibilitatea folosirii acestor instalaţii în scopuri militare.

Cele mai citite

Filme românești selectate la cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg

Cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, considerat cel mai important eveniment cinematografic din Scandinavia, are loc între 24 ianuarie...

Threads, platforma dezvoltată de Meta, introduce o serie de funcționalități noi

Threads, platforma dezvoltată de Meta și competitor direct al platformei X (fostul Twitter), introduce o serie de funcționalități noi care schimbă modul în care...

Putin, pregătit pentru o discuție cu Trump: Moscova așteaptă semnalul de la Washington

Președintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute telefonic cu omologul său american, Donald Trump, însă Moscova așteaptă un semn din partea Washingtonului pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă