Pe o piata de capital tot mai incerta si care evolueaza haotic fara a avea o legatura prea mare cu fundamentele economice, specialistii in analiza tehnica (AT) se vad nevoiti sa accelereze ritmul analizelor si testarilor strategiilor despre piata, pentru a gasi solutii numai de ei stiute. Printre sistemele utilizate de acestia, in situatiile care necesita o acuratete mai mare, este sistemul celor trei imagini (triple screen).
Sunt convins ca cel putin investitorii cu o buna educatie bursiera au auzit de dr. in psihiatrie Alexander Elder, cel care a scris cateva carti de renume in acest domeniu: "Trading For A Living" si capodopera "Come Into My Trading Room". Am observat in cartile acestuia multe metode de a lua o decizie de intrare in piata, pornind de la tehnica folosirii unui singur grafic cu un singur oscilator ori indicator tehnic pana la grafice mai complexe. Exista, de asemenea, sisteme particulare, create de investitori pe baza propriei personalitati si caracteristicile pietei unde activeaza.
De multe ori am auzit aceasta intrebare: "Ce sistem folosesti pentru a tranzactiona cu succes?"
Cei care sunt activi pe piata Forex stiu sa diferentieze importanta fiecarui grafic si cadrul temporal al acestuia: minut, ora, zi, saptamana, luna, uneori si graficul secular de cativa ani. Fiecare cadru de timp, care marcheaza tot ceea ce s-a intamplat in piata in acel interval, prezinta o evolutie diferita a aceluiasi oscilator sau indicator tehnic folosit. Avand in vedere ca piata este una complexa atat prin diversitatea instrumentelor folosite, cat si prin reactia diferita a investitorilor in functie de diversi factori si de asteptarile diferite ale acestora, de foarte multe ori aprecierea semnalelor oferite de un singur oscilator este foarte dificila.
De aceea, pe o piata cu miscari puternice UP/DOWN (o agresivitate mare) cum este BVB se recomanda indicatorii de urmarire ai trendului, iar pe o piata in consolidare se folosesc oscilatorii care ne pot indica mai usor maximele si minimele, mai ales pe timp scurt. Insa intotdeauna vei dori sa ai o acuratete mai mare. Asa ceva vom gasi la Alexander Elder, care a dezvoltat sistemul IMAGINE TRIPLa pentru a inlatura dificultatile estimarilor folosind avantajul oferit de indicatorii de urmarire ai trendului, cat si tehnica oscilatorilor.
Sistemul are la baza trei analize unice sau trei imagini (grafice) pentru fiecare decizie. Se stie ca, daca analizam acelasi indicator/oscilator pe trei grafice temporale diferite, vom avea si semnale conflictuale/opuse. Adica pe graficul lunar putem avea un trend crescator, iar pe cel saptamanal unul descrescator. Eliminarea acestor dificultati se face prin divizarea unitatii de timp in 5 parti. Daca vom diviza luna in 5 parti, vom obtine 4,5 saptamani. La randul ei, saptamana are exact 5 zile, iar ziua are intre 5-6 ore. Pentru traderii de 1 zi, graficul orar se va divide la 10 minute, si in final, graficele de 10 minute se vor imparti in grafice de cate 2 minute.
Avand in vedere acest procedeu de divizare a unui grafic temporal superior in alte 5 grafice temporale inferioare, rezulta ca deciziile de tranzactionare trebuie analizate pe cel putin 2 grafice apropiate ca timp pentru a se lua o decizie de intrare in piata. De regula pentru piata spot, asa cum este BVB, se foloseste graficul saptamanal pentru analizarea situatiei din piata si luarea unei decizii de cumparare sau vanzare. Acest tip de grafic reduce mult din "zgomotele" zilnice ale pietei. Cazul practic prezentat este graficul saptamanal la indicele BET pe ultimii 5 ani.
Inainte de a intra in analiza propriu-zisa a acestui grafic vom observa ca semnalele oferite de indicatorii de directie MACD si DMI pe graficul lunar sunt de scadere. Revenind la graficul de baza, cel saptamanal, vom folosi aceiasi indicatori tehnici pentru a estima directia pe termen scurt a indicelui BET incercand o speculatie bursiera a momentului si proband avantajele unui posibil mic rally spre nivelul de rezistenta din zona lui 6.300. Pentru a avea succes va trebui ca semnalele oferite de MACD si DMI sa fie in divergenta cu cele de pe graficul lunar, adica pozitive.
Principalele concluzii ale graficului (data de referinta 29 august 2008): 1) trendul saptamanal este unul categoric descendent, tendinta pe care o va avea in continuare; 2) pozitionarea indicelui sub linia EMA 5 semnalizeaza o continuare a scaderii, insa aceasta va fi una mai putin abrupta fiind marcata de valoarea redusa a histogramei negative a indicatorului MACD; 3) semnalele indicatorului DMI sustin miscarea descendenta a indicelui cu atat mai mult cu cat valoarea si directia liniei de referinta ADX (30,63) accentueaza acest lucru.
O schimbare a pozitiei MACD fata de linia de semnal, urmata de reducerea valorii ADX sub 25 poate arata deja o intentie de reversal UP pe termen scurt, altfel vom vedea din nou minime mai joase decat cele anterioare, cu testarea pragului de suport din zona lui 5.300. Insa piata poate schimba brusc evolutia pe o lichiditate oscilanta.