11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialNoi precizări ale premierului Cioloş în cazul Intact

Noi precizări ale premierului Cioloş în cazul Intact

Premierul Dacian Cioloş a transmis, miercuri seară, că susţine în continuare „fondul intervenţiei ANAF” atât în cazul Antena 3 cât şi în alte cazuri, dar că regretă felul în care s-a acţionat ” prin descindere în forţă care poate fi interpretată ca intimidare”, transmite Agerpres

„Am salutat, susţinut şi susţin în continuare fondul intervenţiei ANAF, atât în acest caz despre care discutam, cât şi în general, când intervenţia este justificată pe deplin de aplicarea legii şi nu se lasă intimidată de presiuni de orice fel în a-şi face treaba. Am comunicat direct fiscului sprijinul meu integral pentru tot ceea ce face ca să aplice legea. Regret MODUL în care a acţionat ANAF în acest caz şi în altele, prin descindere în forţă care poate fi interpretată ca intimidare”, a scris Cioloş pe contul său de Facebook. 

Premierul adaugă că nu este de acord „cu acest mod de acţiune nici în acest caz, nici în general, faţă de firme sau simpli cetăţeni contribuabili” şi susţine că le-a solitat celor de la ANAF „să aplice legea fără a utiliza astfel de practici, care riscă să discrediteze imaginea de instituţie în slujba cetăţeanului”. 

„Acest gen de comportament ar trebui să se schimbe. ANAF poate fi eficientă şi respectată şi fără să creeze panică sau teamă, arătând respect şi fermitate faţă de cei pe care îi controlează”, afirmă Cioloş. 

De asemenea, premierul subliniază că „abordarea ANAF trebuie să fie orientată pe aplicarea legii care să nu lase impresia intenţiei de a întrerupe activitatea entităţilor respective ci de a recupera bunurile sau resursele care aparţin sau sunt datorate statului”. 
„Scopul, în aplicarea legii, nu este de a închide firma, ci de a rezolva problema legală (care, în acest caz, este recuperarea imobilului)”, mai afirmă Dacian Cioloş, în postarea pe Facebook. 

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că a cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea, astfel încât atitudinea agenţilor să fie una de respect faţă de cetăţeni şi faţă de contribuabili. 

„Reprezentanţii posturilor tv au acuzat acţiunea de luni ca fiind abuzivă prin comportamentul agenţilor prezenţi la sediu. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care se raportează la contribuabil în exercitarea atribuţiilor lor. Autorităţile fiscale ale statului lucrează pentru interesul cetăţenilor şi nu trebuie să aibă o atitudine de intimidare sau de instituţie represivă. Dreptul la libera exprimare va fi şi el apărat ferm. Aici vreau să fiu foarte clar. Am cerut noii conduceri ANAF să reanalizeze modul în care îşi desfăşoară activitatea. Substanţa activităţii ANAF este una importantă pentru stat, (…) dar atitudinea lor trebuie să fie una de respect faţă de cetăţeni şi faţă de contribuabili”, a spus premierul. 

Posturile de televiziune ale grupului de presă Intact vor emite inclusiv luni din sediile în discuţie, deoarece ne aflăm abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului, a mai declarat Cioloş, în plenul Senatului. 

„Decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Posturile tv nu îşi pierd licenţele, încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA şi nu s-a pus problema în acest sens. În ciuda afirmaţiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni din sediile în discuţie, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului, care va putea să mai dureze încă luni bune”, a spus prim-ministrul, miercuri, în plenul Senatului, unde a fost invitat pentru a explica acţiunea instituţiilor din subordinea Guvernului la adresa televiziunilor trustului Intact. 

Totodată, el a precizat că nu există un cadru legal în prezent care să permită încheierea unui contract de închiriere de către Guvern cu locatarii imobilului respectiv. Dacian Cioloş a menţionat că posturile de televiziune ale grupului de presă Intact au contract de închiriere cu fostul locatar şi nu cu ANAF. 

„Potrivit hotărârii judecătoreşti, bunul a fost trecut în proprietatea privată a statului, liber de orice sarcini. Deci, automat, şi contractele de închiriere care existau înainte de această decizie judecătorească îşi încetau activitatea”, a mai spus prim-ministrul. 

Dacian Cioloş a subliniat că nu este vorba despre un atac la dreptul de liberă exprimare sau libertatea presei, deoarece o instituţie a statului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. El a subliniat că ANAF a acţionat în virtutea atribuţiilor legale, ca şi organ de executare. 

„Pe 8 februarie 2016, în cadrul unei şedinţe conduse de fostul preşedinte ANAF, s-a decis punerea în aplicare a unei sentinţe definitive. Notificarea de evacuare a fost trimisă pe 15 februarie. Eu nu am fost informat de această decizie, dar nici nu trebuia să fiu informat, nici eu, nici ministrul de Finanţe, pentru că ANAF avea, conform legii, întreaga autoritate pentru această activitate. Persoanele juridice au posibilitatea de a ataca în instanţă notificarea oficială şi va fi, evident, decizia unui judecător ce se va întâmpla mai departe. Proprietar al acestor bunuri, conform deciziei judecătoreşti, este statul român şi în această situaţie este datoria instituţiilor statului să îşi valorifice aceste bunuri aşa cum ele sunt atribuite prin decizia definitivă a instanţei”, a declarat premierul. 

El a mai menţionat, în plenul Senatului, că termenul de cinci zile dat pentru evacuare voluntară este stipulat de Codul de procedură civilă, nu de ANAF. 

Cele mai citite

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă