10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialNoaptea cuţitelor lungi în PNL Cluj

Noaptea cuţitelor lungi în PNL Cluj

Senatorul Marius Nicoară se confruntă cu tot mai mulţi contestatari, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Emil Boc.

Rezultatele alegerilor locale din 10 iunie au învolburat apele în PNL Cluj. Între preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, au apărut tensiuni. Cei doi s-au certat la scenă deschisă într-o şedinţă a conducerii judeţene, în care Horea Uioreanu a blocat o serie de numiri în fruntea unor instituţii deconcentrate. Lista cu ei care ar fi urmat să devină directori fusese alcătuită de Marius Nicoară. Cei doi lideri liberali s-au certat şi pe finalul campaniei electorale locale, în care Horea Uioreanu i-a reproşat lui Marius Nicoară lispa de hotărâre. În acest context, tot mai mulţi liberali vorbesc despre posibilitatea înlocuirii lui Marius Nicoară cu Horea Uioreanu în funcţia de preşedinte al PNL Cluj.

Prea multe înfrângeri

Pentru mulţi liberali, înfrângerea lui Marius Nicoară în competiţia pentru Primăria Cluj-Napoca a fost picătura care a umplut paharul. „Este cea de-a patra înfrângere consecutivă, iar Marius Nicoară trebuie să se retragă”, a răbufnit unul dintre vicepreşedinţii PNL, actual consilier judeţean. Marius Nicoară a pierdut alegerile locale din 2012 în faţa lui Emil Boc, după ce, la alegerile anticipate din anul 2009, fusese înfrânt de Sorin Apostu, tot în competiţia pentru postul de primar al Clujului. În toamna anului 2008, Marius Nicoară a pierdut şi alegerile în colegiul sde senator, deşi şi-a ales cel mai bun colegiu din judeţul Cluj.

Marius Nicoară a ajuns în Senat în urma redistribuirii voturilor. Iar tot în anul 2008, el a fost învins, în competiţia pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj, de către Alin Tişe.

Un alt reproş adus lui Marius Nicoară este legat de faptul că, acum patru ani, el a demantelat organizaţia municipală a PNL, condusă de viceprimarul PNL de atunci, Adrian Popa. Consilierii liberali au trecut atunci la PDL, iar organizaţia municipală a PNL nu a reuşit nici până acum să se refacă total după acele plecări. De asemenea, există şi reproşuri legate de faptul că Marius Nicoară nu i-a sprijinit aşa cum ar fi trebuit pe liberalii implicaţi în bătălii la care el, personal, nu a luat parte. Este vorba atât de alegerile europarlamentare din 2007 şi din 2009, cât şi de alegerile prezidenţiale din 2009.  De cealaltă parte, Horea Uioreanu pare omul providenţial pentru PNL Cluj, pentru simplul motiv că el a câştigat toate alegerile, când nimeni nu îi dădea vreo şansă. Până în 2004, Horea Uioreanu a fost liderul Opoziţiei anti-Funar din Consiliul Local. În anul 2004, el a devenit deputat din partea PNL, pe lista candidaţilor Alianţei Dreptate şi Adevăr, iar în anul 2008, el a câştigat alegerile în colegiul său de deputat. De altfel, Horea Uioreanu a fost singurul liberal care a câştigat bătălia politică din colegiul său, astfel că mandatul său i-a fost acordat de alegători, nu prin jocul redistribuirii. Mai mult, la alegerile pentru şefia Consiliului Judeţean din acest an, colegii săi de partid nu i-au acordat prea multe şanse, însă el a reuşit o victorie importantă în faţa candidatului PDL, Alin Tişe. Horea Uioreanu a recunoscut că există tensiuni între el şi Marius Nicoară, însă a afirmat că nu s-au certat. „Au fost discuţii mai aprinse, însă este normal într-o şedinţă de partid, pentru că acolo dezbatem idei”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Scandal în organizaţia 
municipală

Lucrurile sunt complicate şi în cadrul organizaţiei municipale. Conducerea interimară este asigurată de consilierul judeţean Adrian Oros, care este şi prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj. Unii dintre colegii săi spun că Adrian Oros ar trebui să se retragă, ca urmare a pierderii alegerilor locale de către Marius Nicoară. Adrian Oros este, însă, susţinut de cei care fac parte din gruparea lui Marius Nicoară şi care reprezintă încă o aripă importantă în PNL. Un alt pretendent la scaunul de preşedinte al PNL Cluj-Napoca este consilierul judeţean Ioan Petran, fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii din Cluj. El intenţionează să candideze şi la alegerile parlamentare din această toamnă. Ioan Petran ar putea fi susţinut de tabăra lui Horia Uioreanu. Un al treilea candidat la şefia organizaţiei municipale ar putea fi consilierul judeţean Mihai Szeplekan. El este favoritul tinerilor din PNL Cluj şi ar putea fi o soluţie de compromis între cele două tabere.   

Vicelider în Senat

Conducerea centrală a PNL i-a oferit un premiu de consolare lui Marius Nicoară, în condiţiile în care el a pierdut „la mustaţă” în faţa unui fost premier. Marius Nicoară a devenit vicelider al grupului PNL din Senat. Funcţia sa i-a fost acordată în contextul în care Horea Uioreanu, până acum vicelider al grupului liberal din Camera Deputaţilor, este nevoit să demisioneze din Parlament, ca să îşi exercite mandatul de şef al administraţiei judeţene.

Cele mai citite

Motociclist decedat în urma unui accident petrecut pe o stradă din Galați

Un accident grav s-a produs duminică pe bulevardul George Coșbuc din Galați, în urma căruia un motociclist de 30 de ani și-a pierdut viața....

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...

Tragedie în Mehedinți: un bărbat decedat și fiul său grav rănit într-un accident teribil

Un accident tragic a avut loc pe un drum din județul Mehedinți, unde un bărbat de 39 de ani și-a pierdut viața, iar fiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă