27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecial"Noapte de Cristal" in memoria evreilor la Targu-Mures

„Noapte de Cristal” in memoria evreilor la Targu-Mures

Comunitatea evreilor din Targu-Mures, impreuna cu Liga „Pro Europa”, si-a amintit, ieri, de evreii si rromii ucisi in urma cu 68 de ani. In toata lumea se comemoreaza, pe 9 noiembrie, victimele regimului fascist.
Cunoscut sub denumirea de „Kristallnacht” sau „Noaptea de Cristal”, evenimentul marcheaza uciderea a sase milioane de evrei si peste un milion de rromi. „In Targu-Mures, pe vremuri, inainte de deportari, au fost aproape 6.000 de evrei care in 1944 au fost deportati la Auschwitz si din care, dupa cum vorbeste acest memorial de marmura, 5.943 de victime au pierit in Holocaust. Astazi, comunitatea numara vreo 200 de membri, o mare parte din ei sunt oameni varstnici, iar ceilalti de varsta mijlocie”, a declarat presedintele Comunitatii Evreilor, Ausch Alexander.
„Noaptea de Cristal” a inceput la Berlin in 9 noiembrie 1938 si in 24 de ore in toata Germania au fost incendiate peste 200 de sinagogi, iar geamurile magazinelor evreiesti au fost sparte. Cioburile de sticla imprastiate au dat numele a ceea ce acum se numeste „Noaptea de Cristal”.
Cartile religioase ale evreilor au fost arse in strada, 91 de persoane ale acestei comunitati au fost ucise, iar peste 30.000 au fost arestate si trimise in lagare de concentrare, numai in acea noaptea. „Kristallnacht-ul este un moment care ne face sa ne gandim ca orice lucru rau are un inceput si ca este bine ca sa nu permitem ca lucrurile rele sa aiba un inceput”, a spus, la randul ei, copresedinta Ligii „Pro Europa”, Smaranda Enache.
Evreii mureseni isi amintesc si azi revenirea deportatilor acasa. „In 1945 eram un tanar de vreo 15 ani, cand incepeau sa se intoarca deportatii acasa. Erau usor de recunoscut pentru ca aveau haine vargate, iar femeile erau rase complet in cap. Si incepeau sa ne povesteasca. Unde-au fost si ce-au patit. Si sa stiti ca si noi aproape ca nu credeam ca e posibil asa ceva”, a marturisit Schwartz Teodor, secretar al Comunitatii Evreilor.
La actiunea de astazi de la Sinagoga din Targu-Mures au participat si elevi ai unor institutii de invatamant care au incluse in programa scolara cursuri optionale despre comunitatea evreiasca si Holocaust. Mai mult, „Noaptea de Cristal” ramane in istorie nu doar ca inceputul simbolic al Holocaustului, ci si ca o forma de protest impotriva neo-nazismului si rasismului.

Cele mai citite

Vremea se răcește semnificativ și devine instabilă în Capitală: Averse torențiale și descărcări electrice

Potrivit prognozei speciale emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), vremea în Capitală se va schimba radical în ziua de duminică. Se așteaptă o...

Suburbiile sudice ale Beirutului, devastate de atacuri aeriene israeliene: mii de oameni evacuați

Suburbiile sudice ale Beirutului au fost transformate în zonă de conflict, după ce Israelul a lansat atacuri aeriene intense asupra unei regiuni controlate de...

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...
Ultima oră
Pe aceeași temă