7.6 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialNinsoarea și viscolul le-au distrus solariile legumicultorilor din Matca

Ninsoarea și viscolul le-au distrus solariile legumicultorilor din Matca

Pentru a treia oară în ultimii patru ani, ninsoarea abundentă și viscolul le-au distrus solariile legumicultorilor de la Matca, distrugând și răsadurile din care ar fi trebuit să obțină prima recoltă a acestui an, cu care ar fi trebuit să meargă la piață în primăvară.

Cantitatea mare de zăpadă depusă peste solarii a făcut ca stâlpii și căpriorii din lemn să cedeze, foliile s-au rupt și întreaga cantitate de zăpadă s-a prăbușit peste răsaduri.

„Nici nu puteam să stau în picioare din cauza viscolului. Cum dădeam zăpada, o punea la loc. Abia când s-a mai potolit vântul am reuşit să îndepărtez zăpada“, spune Aurelian Dragomir. Plantele care nu fuseseră distruse de zăpadă și viscolul cu viteza de 70-80 km/h, au fost distruse de gerul din aceste zile, de minus 15 grade Celsius. Toată producția distrusă fusese înființată cu mari eforturi, inclusiv financiare. Pentru că lunile de toamnă au fost friguroase, unii dintre legumicultori au început să încălzească solariile încă din octombrie.

Și în ianuarie 2014 s-a întâmplat la fel. Stratul de zăpadă a ajuns, pe alocuri, la doi metri și fiind extrem de greu pentru ca structura de rezistenţă a solariilor să suporte această greutate, mulţi legumicultori au preferat să taie folia care acoperea solariile, pentru a nu distruge stâlpii. Acest lucru a făcut ca toată zăpada să cadă în solarii, distrugând răsadurile de roşii, castraveţi, ardei şi varză. În februarie 2012, legumicultorii din Matca au trecut printr-o situație similară: căderile masive de zăpadă au „strivit“ 280 ha de solarii, adică aproape 35% din suprafaţa cultivată cu legume de mătcaşi. Stâlpii au cedat sub greutatea zăpezii, foliile s-au rupt şi răsadurile au fost făcute una cu pământul. Legumicultorii suportă pierderi importante, pentru că statul nu le oferă nici un fel de subvenţie, nici pentru folia folosită la acoperirea serelor, nici pentru sămânţa de răsad şi nici pentru combustibilul sau energia electrică folosite la încălzirea culturilor din solarii.

Potrivit lui Mircea Croitoru, preşedintele Grupului de Producători Legume-Fructe Matca, în cazurile legumicultorilor din alte state membre UE, sunt acordate astfel de subvenţii. Preţul foliei este de 17,5 lei/kg şi doar pentru 1.000 de mp de solar se cheltuie 3.500 de lei doar pentru folie. Stâlpii şi căpriorii pentru 1 ha de solarii costă 1.200 lei. A rămas o excepție faptul că în februarie 2012, an electoral, Ministerul Agriculturii le-a acordat despăgubiri unui număr de 927 de legumicultori gălăţeni. Dintre aceştia, 475 erau din Matca.

Cele mai citite

România așteaptă decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo! Burleanu estimează un verdict favorabil

România a încheiat en-fanfare campania din Liga Națiunilor, cu o victorie categorică în fața Ciprului, scor 4-1, dar cazul meciului abandonat cu Kosovo rămâne...

Grupul FutureLife își extinde rețeaua din România prin achiziția clinicii Gynatal din Timișoara

Praga/Timișoara, 19 noiembrie 2024 – FutureLife, furnizor de top la nivel paneuropean de servicii de fertilizare in vitro (FIV) și genetică, care realizează anual...

Avem 40.000 de joburi neocupate și 451.000 de șomeri

Piața muncii va fi afectată de îmbătrânirea populației, ponderea celor activi, de peste 65 de ani, va depăși 30% în 2035 Numărul locurilor de muncă...
Ultima oră
Pe aceeași temă