Deși nu mai conduce CJ Constanța de mai bine de șase luni, Nicușor Constantinescu (foto) nu-și pierde mandatul, așa cum prevede legea, deoarece prefectul Radu Volcinschi, un apropiat al baronului fugar în SUA, spune că nu are de ce să aplice sancțiunea. Oricum, pentru autoritățile județului subiectul pare să fie prea sensibil pentru a fi abordat acum, în prag de prezidențiale.
Legea administrației publice locale (nr. 215/2001) spune că mandatul primarului sau al președintelui de consiliu județean încetează „de drept“ dacă acesta „se află în imposibilitatea exercitării funcției datorită unei boli grave, certificate, care nu permite desfășurarea activității în bune condiții timp de 6 luni pe parcursul unui an calendaristic“. Tot actul normativ prevede că, în cazul menționat, prefectului îi revine misiunea de a lua act, prin ordin, de încetarea mandatului primarului sau președintelui de consiliu județean.
Să vedem situația concretă a lui Nicușor Constantinescu. Acesta și-a delegat atribuțiile vicepreședintelui CJ Constanța, Cristinel Nicolae Dragomir, pe data de 8 aprilie, cu o zi înainte să plece în SUA, de unde nu a revenit nici până astăzi. Rezultă că termenul de șase luni de incapacitate a exercitării funcției a expirat deja pentru Constantinescu, motiv pentru care prefectul județului Constanța, Radu Volcinschi, ar fi trebuit să ia act de încetarea mandatului.
Noroc cu… arestul preventiv
Reprezentantul Guvernului în județul Constanța susține, însă, că nu ar exista bază legală pentru încetarea mandatului lui Nicușor Constantinescu. Radu Volcinschi afirmă că secretarul Consiliului Județean este cel care ar trebui să trimită ordinul de suspendare către prefectură, după ce își face ordine în hârtii. „Mai departe vedem pe legislație ce ne spune noul Cod Civil și atunci luăm o decizie. Până nu-mi transmite unitatea administrativ-teritorială respectivă documentele justificative, cum spune la lege – și în momentul când au trecut șase luni trebuie să transmită -, nici nu se pune problema să interpretez ceva ce nu văd“, a declarat prefectul de Constanța, pentru „România liberă“. Potrivit acestuia, se va discuta apoi dacă în cazul lui Nicușor Constantinescu, suspendat fiind din funcție, mai curge sau nu termenul legal de șase luni. Oricum, toată discuția pare să mai aibă de așteptat, după cum spune Volcinschi. „Fiind în perioada imediat apropiată de noiembrie, nu o să intru într-un joc al cuvintelor spuse pe presă“, a arătat acesta.
Gabriel Diceanu, purtătorul de cuvânt al CJ Constanța, este însă mult mai categoric în ceea ce privește soarta lui Nicușor Constantinescu. „În momentul când a intervenit suspendarea pe motivul arestării, orice fel de alte întreruperi s-au suspendat și ele“, a susținut, pentru „România liberă“, Diceanu. Cu alte cuvinte, mandatul de șef al CJ Constanța nu ar fi deloc în pericol.
Diceanu pare, totuși, să fi omis faptul că Nicușor Constantinescu nu se află în arest preventiv, deși justiția a decis această măsură încă din 7 august, în dosarul în care acesta este acuzat că nu s-a supus controlului Curții de Conturi. Al doilea mandat de arestare preventivă pe numele baronului de Constanța a venit pe 15 septembrie, într-un alt dosar, legat de finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.
Cine este prefectul de Constanța
Înscăunat prefect în martie 2014, după ce aproape doi ani a ocupat funcția de subprefect, Radu Volcinschi nici nu ar avea cum să-l deranjeze pe Nicușor cu vreun ordin de încetare a mandatului. Nu de alta, dar timp de patru ani (2008-2012) a condus Direcția Generală Administrație Publică și Juridică, chiar din cadrul consiliului județean păstorit de Constantinescu. Între 2003 și 2004, actualul prefect a lucrat și în subordinea primarului Radu Mazăre, la Corpul de Control al Regiei Domeniului Public. Alegerile din 2012 l-au prins pe Volcinschi reprezentând PSD în Biroul electoral de circumscripție Constanța.