0.9 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialNicolae Popa susţine că Ambasada României la Jakarta face presiuni pentru a...

Nicolae Popa susţine că Ambasada României la Jakarta face presiuni pentru a fi extrădat mai repede

Ambasada României la Jakarta face presiuni asupra autorităţilor indoneziene pentru ca Nicolae Popa să fie extrădat mai repede, susţine acesta în declaraţii citate joi de Jakarta Globe, care mai scrie că până la extrădarea lui efectivă ar mai putea trece două-trei luni, potrivit NewsIn.

Cotidianul scrie că Nicolae Popa, care pretinde că nu este fugar şi că a fost transformat într-o victimă politică, a decis să riposteze la decizia justiţiei de a-l extrăda, dar nu precizează ce demersuri are de gând să facă.

Fostul director al Gelsor Nicolae Popa a declarat, într-un interviu difuzat miercuri de Antena 3, că a atacat legea extrădării la Curtea Constituţională din Indonezia şi că se aştepta ca, în această situaţie, judecătorii de la Jakarta să amâne decizia privind extrădarea sa în România.

Pentru extrădarea lui Popa mai este nevoie de două semnături, scrie joi Jakarta Globe, după ce tribunalul districtual din Jakarta de Sud a decis miercuri că românul poate fi extrădat. Procurorul a spus că se mai aşteaptă doar aprobarea preşedintelui şi a Ministerului Justiţiei şi Drepturilor Omului, procedură ce s-ar putea finaliza „în două-trei luni”.

Decizia tribunalului era necesară, pentru că Indonezia nu are tratat de extrădare cu România, precizează cotidianul indonezian. Dar Popa a susţinut şi miercuri, în faţa instanţei, că este nevinovat. „România a emis un mandat internaţional de arestare pe numele meu pentru presupuse crime pe care niciodată nu le-am comis”, a declarat Popa, citat de Jakarta Globe. „Autorităţile române erau sub presiunea puterilor politice”, a adăugat Nicolae Popa. Ziarul nu consemnează alte detalii. 

Potrivit autorităţilor indoneziene, Popa nu a comis nicio infracţiune în Indonezia şi se afla în Jakarta ca turist, dar poliţia l-a arestat la 3 decembrie 2009 în baza unui mandat emis de Interpol la cererea poliţiei române.

Popa a fugit din ţară în 2000, iar mandatul internaţional de arestare a fost emis la 26 ianuarie 2002. Tribunalul Bucureşti a pronunţat sentinţa în dosarul FNI pe 20 martie 2007, condamnându-i la închisoare pe cei 12 inculpaţi puşi sub acuzare în cauză, dintre care Ioana Maria Vlas a primit o pedeapsă de 13 ani închisoare, iar Nicolae Popa, judecat în lipsă, 15 ani închisoare.

Fost administrator al grupului financiar Gelsor, Popa a fost învinovăţit pentru colapsul fraudulos al FNI, în 2000, când peste 100.000 de oameni şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, ca garant, a fost nevoit să le plătească despăgubiri de peste 100 de milioane de euro, scrie Jakarta Globe. Popa susţine însă că nu este vinovat, iar FNI era un fond mutual financiar şi nu o schemă de tip piramidal. FNI, susţine Popa, a intrat în colaps din cauza retragerilor masive, scrie Jakarta Globe.

Popa susţine că nu este fugar argumentând cu faptul că mandatul internaţional de arestare a fost emis în 2002, iar el se afla deja în Indonezia din 2000. „Nu am plecat din ţară din cauza mandatului de arestare. Toate acuzaţiile din ţara mea sunt minciuni”, a declarat Popa, precizând că a preferat să trăiască în Indonezia ca un om liber.

Popa este internat din mai la spitalul Poliţiei Naţionale din Jakarta de Est Popa din cauza unei gastrite acute, notează Jakarta Globe.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă