24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialNicolae Forminte nu stie sa aprecieze valoarea

Nicolae Forminte nu stie sa aprecieze valoarea

» Antrenorul Nicolae Forminte a stricat petrecerea de la Gala Sportului Romanesc.
» Atitudinea sa face rau in primul rand lotului de fete pe care il antreneaza.
» Nadia Comaneci a recunoscut ca nu aveam sanse de aur la Olimpiada din cauza exercitiilor slab cotate.
» Forminte a "pensionat-o" fara voia ei pe Sandra Izbasa!

Panta pe care o urmeaza gimnastica feminina romaneasca este descendenta, fapt demonstrat la Jocurile Olimpice de la Beijing de rezultatele mult mai slabe decat la precedenta editie. La Atena 2004 romancele au cucerit nu mai putin de sase medalii, dintre care patru de aur, in timp ce in 2008 au obtinut doar doua – una de aur (Sandra Izbasa, la sol) si una de bronz (cu echipa). Din pacate, sansele de redresare sunt tot mai mici cu un coordonator al lotului reprezentativ cum este Nicolae Forminte.
Tehnicianul a dovedit inca o data, la Gala Sportului Romanesc, ca din cauza unui orgoliu nejustificat de performante este putin probabil sa readuca aceasta disciplina acolo unde ii este locul, pe primele trepte ale podiumurilor in competitiile de anvergura.

O atitudine iresponsabila fata de Izbasa
Atitudinea sa de la sarbatoarea sportului romanesc, desfasurata la Izvorani, a fost incalificabila. Suparat ca eleva sa Sandra Izbasa nu a primit "Premiul National pentru Sport", trofeu acordat Constantinei Dita Tomescu, campioana olimpica la maraton de la  Beijing, Forminte s-a gandit sa protesteze si nu a dorit sa urce pe scena sa-si ridice propriul premiu. Impardonabila a fost si plecarea sa val-vartej, imediat dupa festivitate, impreuna cu gimnastele, privandu-si elevele de bucuria de a participa la dineul oferit si in cinstea lor. Un gest nu numai lipsit de orice urma de fairplay pentru ceilalti participanti la festivitate, dar si nociv pentru gimnastele carora le-a indus sentimentul ca au fost nedreptatite, desi nimeni nu le-a contestat sau diminuat performanta de la Jocurile Olimpice de la Beijing.

Toate limitele au fost insa intrecute de declaratia sa referitoare la viitorul Sandrei Izbasa: "Cine spune ca Sandra Izbasa va mai participa? Se lasa, este ultima competitie si pentru ea!". O afirmatie absurda si iresponsabila atata vreme cat sportiva, entuziasta, afirma pentru telegrafonline.ro, dupa succesul de la Beijing: "Voi continua o mie de ani in gimnastica, de fapt pana ma va lasa sanatatea", iar cu o zi inainte de Gala Sportului spunea cu optimism ca, daca nu va cuceri titlul mondial anul acesta, in 2010 si-l va asigura fara dubii. Cu un asa antrenor insa, nu ar fi de mirare daca gimnasta ar abandona activitatea competitionala, mai ales ca in aceasta disciplina a devenit o moda, la noi, ca sportivele sa "iasa la pensie" in ciuda varstei fragede. De pilda, Steliana Nistor, una dintre componentele de baza ale echipei de la Beijing, s-a retras imediat dupa JO, la numai 19 ani.

Agresiv fara motiv
Atitudinea in general agresiva a lui Nicolae Forminte – datorata cel mai probabil frustrarilor ca nu se poate ridica pe nici un plan la nivelul predecesorului sau, Octavian Bellu – nu se reflecta nici in dificultatea exercitiilor prezentate de elevele sale si nici in rezultate spectaculoase. In ultimii patru ani, nivelul tehnic al exercitiilor gimnastelor noastre a scazut dramatic, iar "roadele" culese la Beijing au fost pe masura: modeste, in comparatie cu editia precedenta.

Nicolae Forminte a adoptat o tactica mai degraba umila, cel putin comparativ cu importanta pe care si-o da: sa pregateasca exercitii de dificultate mica, implicit cu risc scazut de a gresi. Calculul este unul simplu: daca adversarele care executa exercitii grele gresesc, iar elevele sale nu, ceea ce este mult mai probabil, cresc sansele romancelor de a  urca pe podium. Numai ca stacheta noastra este foarte jos. De aceea romancele au primit note mici la JO, desi nu au ratat, in timp ce americancele sau chinezoaicele au fost mult deasupra tuturor, in ciuda ezitarilor sau  chiar a ratarilor. Periculos este faptul ca Nicolae Forminte, suparat pe toata lumea (mass-media, toti oamenii care se arata neincrezatori fata de potentialul sau ca tehnician ori cei care-l critica), mai putin pe el insusi, incearca sa iasa in fata producand scandaluri de-a dreptul penibile, nicidecum prin rezultate.

Exercitii slabe
Lui Nicolae Forminte i s-a reprosat inca dinainte de Campionatele Mondiale din 2006 (n.r. – din 2007, de la Stuttgart), faptul ca elevele sale au multe exercitii cu note de plecare mici si din aceasta cauza nu pot spera la medalii stralucitoare. "stiu ca exista o serie de rauvoitori care imi contesta activitatea la echipa, pentru ca numai din rautate sau ignoranta mi se poate reprosa acest lucru. A fost o strategie bazata pe faptul ca am deplasat o echipa incropita, cu care trebuia sa ne prezentam onorabil si sa ne asiguram calificarea la Mondialele de anul viitor, unde se vor decide echipele participante la Jocurile Olimpice de la Beijing. Am contat pe doua gimnaste, care s-au comportat bine, si nu puteam risca o eventuala accidentare a vreuneia dintre ele. Altele ar fi fost exercitiile daca am fi participat doar la individual compus si pe aparate", declara in 2006 Nicolae Forminte, intr-un interviu acordat ziarului nostru, lasand sa se inteleaga ca la JO vor fi prezentate exercitii mult mai dificile.

La JO insa, Romania, campioana olimpica en-titre cu echipa feminina, n-a contat in lupta pentru titlu. Faptul ca la vremea respectiva majoritatea iubitorilor de gimnastica l-au laudat si incurajat pe Forminte, luand partea plina a paharului (cele doua medalii), se pare ca a fost de rau augur. Poate ca mai bine ar fi fost daca dupa JO ar fi fost "pus la zid" pentru ca nu a aparat cu succes aurul mondial de la echipe, ca nu am avut nici o reprezentanta in finala de la sarituri sau ca la individual compus ambele gimnaste (Steliana Nistor si Sandra Izbasa) au incheiat departe de podium (locul 5, respectiv 8) din cauza exercitiilor in general bine executate, dar cu note de plecare foarte mici.

» Clasare pe masura prestatiei
Nadia Comaneci a apreciat valoarea mai slaba a exercitiilor fetelor noastre si a remarcat ca nu aveam nici o sansa sa ne aparam titlul olimpic. "China si Statele Unite ale Americii au exercitii cu note de plecare mult mai mari decat ale noastre, prin urmare acesta a fost locul pe care l-am meritat", a comentat Nadia Comaneci dupa ce echipa Romaniei a cucerit medalia de bronz la Beijing.

Cele mai citite

VIDEO Cel puțin 51 de persoane au murit într-o explozie de la o mină de cărbune din Iran

O explozie de gaz într-o mină de cărbune din provincia iraniană Khorasan de Sud a ucis cel puțin 51 de persoane și a rănit...

Premierul Barnier, arhitectul unui nou capitol politic pentru Franța

Michel Barnier a dezvăluit echipa de guvernare, după luni de negocieri și tergiversări Președintele Macron l-a numit premier pe Michel Barnier, fostul negociator al Uniunii...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă