Procurorii japonezi au decis să renunţe la orice acuzaţii de neglijenţă în cazul accidentului nuclear de la Fukushima, conform The Telegraph.
În data de 11 martie se împlinesc trei ani de la dezastrul de la Fukushima, al doilea accident nuclear ca gravitate din istorie, după accidentul de la Cernobîl din 1986. Accidentul de la Fukushima a avut loc după ce un tsunami a lovit centrala nucleară, iar sistemul de protecţie a acesteia a cedat. 300 de mii de oameni au fost evacuaţi din cauza radioactivităţii crescute. În prezent, 80 de mii dintre aceştia nu s-au întors încă la casele lor.
Citeşte şi: GRAFIC. Pas cu pas: află ce s-a întâmplat la centrala nucleară din Japonia
La momentul producerii accidentului, autorităţile nipone au fost criticate pentru reacţia lentă şi ineficientă. Mai mult, în iulie 2012 rezultatele unei anchete realizate de o comisie independentă au arătat că dezastrul de la Fukushima a fost determinat de precaritatea sistemelor de siguranţă şi de lipsa unor proceduri eficiente de control.
Citeşte şi: 25 de ani de la Cernobîl: Ce se ascunde în spatele dezastrelor nucleare
Comisia, înfiinţată la iniţiativa guvernului nipon, a stabilit că lipsa de pregătire pentru situaţii de urgenţă a fost cauzată de natura culturii corporatiste japoneze, a cărei valoare centrală este obedienţa faţă de superiori.
Sute de persoane au participat la proteste în Tokio, după aflarea deciziei procurorilor de a nu continua urmărirea penală.