La Galați, ieri au fost închise vanele branșamentelor prin care căldura ar trebui furnizată la blocurile de locuințe, măsura fiind necesară pentru ca măcar școlile să poată fi încălzite. Situația este extrem de critică și prefectul Dorin Otrocol a convocat, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru analizarea situației încălzirii orașului în această iarnă și încercarea găsirii unei soluții.
Perspectivele sunt descurajante, pentru că datoriile istorice ale populației au dus la un blocaj financiar între furnizorul de agent termic primar, CET-ul Electrocentrale SA, și furnizorul Apaterm SA, ambele societăți aflându-se în insolvență din cauza facturilor neîncasate. În aceste zile, Electrocentrale nu poate furniza o cantitate suficientă de agent termic către Apaterm, pentru a putea fi încălzite și locuințele, așa că deocamdată a fost începută furnizarea căldurii numai în școli. ”La 1.800 metri cubi nu reușim să dăm căldură și la populație. Am început manevrele pentru a furniza numai la școli, creșe și grădinițe. Aceste manevre durează câteva ore, ținând cont de faptul că trebuie să închidem vanele branșamentelor blocurilor, pentru că parametrii nu ne permit să dăm căldură și la populație”, a declarat directorul de producție al Apaterm SA, Mircea Ispas.
Neplata restanțelor, un fel de „ruletă rusească“
Potrivit administratorului special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, reprezentantul Maestro SPRL Constanţa, CET-ul a ajuns în insolvență pentru că are de recuperat de la Apaterm 380 de milioane de lei, având, la rândul său, de plătit 157 de milioane, în cea mai mare parte către furnizorul de gaze naturale Romgaz SA Mediaș. În aceste condiții, administratorii Electrocentrale nu își pot permite să crească datoria către Romgaz pentru a furniza orașului agentul termic primar fără să plătească cel puțin facturile curente la gaze. ”Pentru a avea act adițional pentru furnizarea gazelor, eu merg la fiecare ședință a Consiliului de Administrație (CA) al Romgaz, pentru că pe ordinea de zi a fiecărei ședințe de CA sunt Electrocentrale Galați și datoriile care trebuie recuperate de Romgaz de la Electrocentrale. Discuțiile de acolo sunt foarte directe”, a precizat Sinan Mustafa. La acest moment, primăria poate plăti 3 milioane de lei, care ar debloca începerea furnizării căldurii, dar suma este nesemnificativă în raport cu costurile funcționării sistemului. ”Cum vor ajuta aceste 3 milioane care urmează să vină într-o primă tranșă de la Consiliul Municipal pentru Electrocentrale? Ajută pentru o săptămână, după care intră în scadență factura lunii septembrie. Prin măsurile pe care noi le-am luat, am redus factura la gaze pe o lună de vară de la 11 la 7 milioane. Din factura lunii august mai avem de plătit două milioane și ceva. Sperăm să reușim, cu ajutorul primăriei, să închidem factura pe august, ca să putem să mai avem contract pentru furnizare de gaze pentru luna noiembrie și în același timp să plătim factura pentru luna septembrie. Dar discutăm despre luni de vară, în care consumul nostru a fost de 7-7,5 milioane lei. Intrând în lunile de iarnă, consumul pe care îl estimăm va duce factura de gaz la aproximativ 20 de milioane. Vor veni niște luni destul de dificile. Dacă populația, și mă refer la cei care din diverse motive nu au reușit să plătească, dacă nu vor plăti, dacă Apaterm-ul nu va direcționa banii către noi, dacă nu există un suport de la Consiliul Municipal și poate chiar de la centru pentru plata acestor facturi, ne putem lovi de situația foarte probabilă ca în noiembrie, în decembrie sau în ianuarie să fie întreruptă furnizarea gazului metan”, a spus administratorul special al CET.
Primarul Marius Stan nu a fost prezent la ședință, fiind plecat la Londra, pentru semnarea unui contract de împrumut de la BERD. Administratorul special al Apaterm, Cristian Istrate, spune că încearcă să facă tot ce este posibil pentru a recupera datoriile asociațiilor de proprietari. „Avem patru sute de executări, în fiecare săptămână intrăm în instanță cu asociații pe care le dăm în judecată. Încercăm să recuperăm, executăm, preluăm creanțe de la asociații, ne îndreptăm asupra proprietarilor care nu își plătesc. Sperăm să crească nivelul de încasări. Plătim tot ce putem la Electrocentrale, zi de zi. Am amânat și salariile două săptămâni, vineri le promisesem că își vor primi salariile și acum vor protesta pentru că nu am dat salariile și am suplimentat plata făcută vineri către Electrocentrale“, a precizat Istrate.
Prefectul Galațiului, Dorin Otrocol, a concluzionat că există o singură ieșire din criză, plata facturilor restante: ”Dacă populația Galațiului nu va înțelege să plătească datoriile, sigur vom avea o problemă și fac încă o dată apel către cetățenii care nu și-au plătit datoriile la întreținere să o facă”.