11.4 C
București
joi, 9 ianuarie 2025
AcasăSpecialNici o remuşcare pentru măcelarul din Oslo

Nici o remuşcare pentru măcelarul din Oslo

Autorităţile norvegiene l-au izolat pe Anders Breivik de lume în ultimele patru luni. După interogatorii de până la 10 ore pe zi, poliţia nu ştie de ce a omorât acesta 77 de oameni în iulie. Procesul lui Breivik va avea loc în 2012.

Un articol din Der Spiegel arată impasul în care au intrat anchetatorii norvegieni la peste 4 luni de la reţinerea asasinului Anders Breivik. Potrivit poliţiei, interogatoriul lui Breivik durează uneori şi 10 ore pe zi. Răspunsurile întârzie să apară însă. „Nimeni nu îl înţelege pe Breivik”, a declarat directoarea Serviciului de Securitate a Poliţiei, Janne Kristiansen. Psihologul echipei de anchetă, Asborn Rachlew atrage atenţia că Breivik nu se consideră doar ucigaşul a 77 de oameni, ci un „inculpat-vedetă”. Astfel, teroristul cu convingeri extremiste de dreapta impune propriile reguli în desfăşurarea anchetei. „După zece ore de interogatoriu, când toată lumea este obosită, el vrea să continuăm”, completează Rachlew. În timpul chestionărilor, Breivik se opreşte brusc, aruncă privirea pe ceasul fixat pe perete şi soarbe la intervale fixe dintr-o sticlă cu apă.

La orele de masă, restaurantul său preferat îi livrează în arest un hamburger, conform înţelegerii obţinute prin avocatul său. „El deţine controlul situaţiei pentru că este singurul care ne poate spune ceva în acest caz”, a explicat şefa poliţiei norvegiene, Janne Kristiansen.

Vorbeşte cu plăcere despre crimele sale

Totuşi, potrivit Der Spiegel, inchizitorii susţin că Breivik „răspunde politicos” la întrebări şi chiar „îi place să vorbească despre crimele sale”.  Autorităţile au strâns peste 100 de ore de interogatoriu, dar nu au ajuns la nici o concluzie despre motivele care l-au împins pe Breivik să ucidă. Avocatul acuzării, Christian Hatlo, a dezvăluit pentru Der Spiegel că l-a auzit pe inculpat vorbind ore întregi despre crimele sale. „De obicei, asasinii nu vorbesc despre faptele lor. Breivik ar povesti zile, după care fumează cu poftă sau mănâncă un hamburger”, a adăugat Christian Hatlo. „Este o persoană absolut malefică, foarte calculată, foarte rece şi foarte inteligentă”, a completat Janne Kristiansen. Teroristul norvegian le-a mărturisit anchetatorilor că în timp ce mitralia 69 de adolescenţi pe insula Utoya, de lângă Oslo, asculta la căşti „Lux Aeterna”, coloana sonoră a filmului „Lord of the Rings”. „Nu are nici o remuşcare faţă de faptele sale. Crede că peste ani norvegienii îi vor fi recunoscători pentru ce a făcut”, a declarat Rachlew. Când este întrebat de ce a comis ororile din iulie, Breivik răspunde că era datoria lui de „cavaler templier” să lupte împotriva degradării civilizaţiei umane şi a Norvegiei.

Avocatul lui Breivik: „E instabil emoţional şi a avut o copilărie nefericită”

Explicaţiile inculpatului îl lasă fără cuvinte şi pe avocatul său din oficiu, Geir Lippestad, care a mărturisit pentru Der Spiegel că sunt momente în care nu poate urmări până la capăt argumentaţia clientului său. Totuşi, avocatul încearcă să pună faptele lui Breivik pe seama instabilităţii  emoţionale şi a unei copilării lipsite de afecţiune. De la vârsta de 4 ani, inculpatul a crescut doar cu mama sa din cauza divorţului părinţilor. La 15 ani a rupt orice legătură cu tatăl său şi tot atunci s-a izolat de prieteni. Reprezentantul lui Breivik spune că acesta a vrut să se integreze în societate, încercând cariere în hip-hop şi în arta grafitti-ului. „N-a reuşit şi până la urmă a ajuns membrul unui partid de extremă dreapta”, a conchis Geir Lippestad.

Procesul lui Anders Breivik va începe anul viitor, dar concluziile de până acum ale anchetei sunt departe de a oferi un răpuns familiilor victimelor pentru masacrul care a îndoliat Norvegia în luna iulie.   

Cele mai citite

Politico: România stabilește o nouă dată pentru alegeri, dar riscă același rezultat

Dacă nu va fi interzis, ultranaționalistul Călin Georgescu pare foarte bine plasat în cursa pentru a câștiga reluarea alegerilor prezidențiale din mai, scrie Politico România...

Chiriile cresc în marile orașe: București, Cluj și Brașov, în topul scumpirilor în 2024

În București, chiriile medii au crescut cu 11% de la an la an, prețul mediu pentru o garsonieră fiind de 382 euro/lună Chiriile solicitate pentru...

Piața muncii în 2024: Aproape 300.000 de joburi noi și 11 milioane de aplicări

Cele mai multe joburi au fost disponibile în retail, prestări servicii și industria alimentară, urmate de call center și turism/HoReCa Anul 2024 a fost marcat...
Ultima oră
Pe aceeași temă