17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecial„Nici 10 la sută din unităţile de pe litoral nu sunt pregătite...

„Nici 10 la sută din unităţile de pe litoral nu sunt pregătite pentru 1 mai“

Hotelierii sunt nemulțumiți de faptul că legea voucherelor de vacanță nu se aplică și se tem de controalele ANAF.

Astăzi se deschide oficial sezonul estival. În locul unei zile festive, hotelierii și proprietarii de afaceri de pe litoral sunt îngrijorați. Principalul lucru de care se tem sunt controalele Direcției Antifraudă. Ieri după-amiază, o fotografie postată pe rețelele de socializare de o bucureșteancă arăta o coloană de mașini ale ANAF care se îndreptau spre Constanța. „Am auzit și noi că vor veni circa 70 de inspectori“, ne-a spus unul dintre oamenii de turism de pe litoral. Oficial, nu se știe nimic. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, Alexandru Cristea, nu a dorit să ofere detalii. „Obiectul nostru de activitate este controlul. Facem controale tot timpul, dar nu le anunțăm“, a declarat acesta pentru „România liberă“.

În ceea ce privește fotografia de pe rețelele de socializare, se pare că aceasta nu este realizată pe Autostrada Soarelui. „Controalele nu sunt normale în această perioadă. Ar trebui să se facă întâi prevenție, pe toată luna aprilie. La 1 mai trebuie să fim pregătiți să primim turiști, nu să răspundem în fața organelor de control“, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral Delta Dunării. Sezonul începe și printr-o veste-surpriză luată de prim-ministrul. Acesta a decis să o înlocuiască din funcție pe Simona Man, președintele Partidului Poporului-Dan Diaconescu, de la șefia Autorității Naționale pentru Turism.

Decizia a venit la numai câteva ore după ce aceasta a inspectat litoralul și s-a arătat mulțumită de ce a văzut. „Am venit astăzi aici tocmai pentru a vedea stadiul pregătirilor în vederea deschiderii sezonului estival. Ceea ce am văzut până acum, ne-a încântat privirile, hotelurile sunt pregătite, chiar foarte pregătite să primească turiştii. Credem că va fi un sezon în care turiştii vor fi mulţumiţi de ceea ce le vor oferi aceste structuri turistice», spunea Man. Demiterea ei vine însă în întâmpinarea cerințelor patronilor de pe litoral, care nu au putut dialoga coerent cu șefa ANT.

Ce reclamă patronii

Hotelierii au reclamat mai multe lucruri, de-a lungul ultimelor luni. Cel mai important este că legea voucherelor de vacanță, care ar fi putut aduce un număr mai mare de turiști pe litoral, nu este încă aplicată. Voucherele de vacanță au rămas la stadiu de intenție. O altă nemulțumire mai veche a acestora se referă la faptul că patronii sunt obligați să deschidă pe 1 mai. Cine nu deschide plătește amendă. „În sudul litoralului nici 10 la sută din unităţi nu sunt pregătite să deschidă la 1 mai, ne obligaţi prin lege să deschidem la 1 mai printr-o lege neconstituţională“, i-a reproșat Simonei Man Virgil Stancu, reprezentantul Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc şi investitor pe litoral.

Pentru a evita amenda, unii hotelieri au apelat la o metodă inedită anii trecuți: au taxat cu sume exorbitante o noapte de cazare, astfel încât să sperie turiștii. „Este incredibil cum Simona Man nu înţelege ce responsabilitate are. În ANT lucrurile merg prost, iar autoritatea duce Guvernul în ilegalitate pentru că legea voucherelor de vacanţă, deşi intrată în vigoare la 1 ianuarie, nu se poate aplica. Din acest motiv hotelierii au pierderi de milioane de lei“, a declarat agenţiei Mediafax Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). De altfel, ANAT a cerut demisia Simonei Man și numirea unui specialist în această funcție. La rândul lor, hotelierii de pe litoral s-au plâns de o lipsă de dialog între ei și ANT.

În fine, hotelierii reclamă faptul că Simona Man nu a reușit să impună o altă dorință a lor, impozitul forfetar. Man a replicat faptul că birocrația este de vină.

Legea voucherelor de vacanță, intrată în vigoare pe 1 ianuarie şi care ar fi putut aduce un număr mai mare de turiști pe litoral, nu este încă aplicată. 

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă