Cei trei delfini chinezi au fost „cazaţi” în bazinul Delfinariului din Constanţa. Aceştia vor susţine spectacole începând de luna viitoare.
Trei delfini din China au fost aduşi sâmbătă la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, ei urmând să-l înlocuiască pe delfinul Mark, fosta vedetă a Delfinariului din Constanţa, care a murit în luna iulie a anului trecut. Delfinii au călătorit cu avionul mai bine de 14 ore până când au aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ei fiind strict supravegheaţi atât de specialişti chinezi, cât şi de români, care au avut grijă ca mamiferele să aibă corpul în permanenţă umed pe durata călătoriei. Ei au fost udaţi tot timpul, iar corpul le-a fost acoperit cu bureţi înmuiaţi în apă.
Escală neprevăzută
Avionul a ajuns cu o întârziere de două ore pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, după ce aeronava a făcut o escală la Aeroportul Otopeni pentru formalităţile vamale şi un control al Autorităţii Sanitar-Veterinare. După ce au fost coborâţi din avion, cei trei delfini au fost urcaţi în trei tiruri şi au plecat către Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, convoiul fiind însoţit de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie. Când au ajuns în curtea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, delfinii au fost coborâţi pe rând din tir-uri şi au ajuns în bazinul descoperit cu ajutorul unei macarale. Primul a fost masculul, care a fost consultat cu atenţie de specialişti, apoi a fost coborât în apă şi a făcut rapid câteva ture de bazin. Toată operaţiunea de mutare propriu-zisă a delfinilor din autovehicule în bazin a durat aproape o oră şi s-a desfăşurat fără incidente. Adrian Mânăstireanu a mai spus că mai mulţi angajaţi ai Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii s-au aflat în China timp de aproximativ două luni şi jumătate pentru a se instrui, iar acum au venit în ţară mai mulţi specialişti chinezi care vor rămâne trei luni în Constanţa pentru a supraveghea mamiferele şi modul în care acestea se vor acomoda. Costurile legate de aducerea delfinilor s-au ridicat la 160.000 de lei.
Mâncare importată din Norvegia
Conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii nu crede că delfinii vor avea probleme, deoarece au fost create aceleaşi condiţii pe care le aveau la Beijing, inclusiv condiţiile de apă şi hrană, importată din Norvegia. Adrian Mânăstireanu a mai spus că speră ca primele spectacole cu cei trei delfini să aibă loc în jurul datei de 15 iunie, în funcţie şi de cât de rapid se vor acomoda mamiferele.