Un polițist a fost omorât, iar alți doi sunt grav răniți, într-un atentat terorist revendicat de gruparea Statul Islamic, cu trei zile înaintea alegerilor prezidențiale din Franța. Atacatorul a fost împușcat, iar o turistă a fost zgâriată de un glonț. Președintele Francois Hollande a anunțat că atacul de pe bulevardul Champs-Elysées a fost unul terorist.
UPDATE 16.11: Bărbatul responsabil pentru atacul armat de joi, din centrul Parisului, era cetăţean francez, nu belgian, aşa cum s-a sugerat iniţial, a declarat premierul belgian Jan Jambon, potrivit Reuters. Militanţii organizaţiei teroriste Statul Islamic a revendicat atacul, în care a fost ucis un poliţist. ISIS l-a identificat pe atacator drept Abu Yousif al-Belgiki – „Belgianul", în arabă.
„Ancheta continuă. Putem confirma că atacatorul a fost cetăţean francez”, a spus Jambon.
16.00: Comisia Europeană a condamnat „atacul îngrozitor comis joi seară împotriva forței de poliție din Franța”, informează DPA.
„Europa este hotărâtă să-și continue lupta împotriva terorismului; vom apăra împreună o Europă deschisă și democrată, dar care este intransigentă în ceea ce privește securitatea'', a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a executivului UE.
15.35: Un mesaj pro-Daesh (acronimul arab al grupării Statul Islamic), scris de mână, a fost descoperit lângă trupul neînsuflețit al atacatorului care a ucis joi seara un polițist pe Champs-Elysees la Paris, înainte de a fi doborât, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată dee AFP. De asemenea, în mașina bărbatului ucis a fost descoperit un Coran.
15.20: Premierul socialist francez Bernard Cazeneuve a acuzat-o, vineri, pe candidata extremei drepte, Marine Le Pen, că se folosește de atentatul care a avut loc la Paris pentru a „alimenta teama", informează AFP și DPA.
Potrivit premierului, Le Pen ar încerca să profite de atentat „pentru a diviza, pentru a alimenta fără rușine teama, în scopuri exclusiv politicianiste", a declarat premierul francez. El a acuzat-o totodată pe lidera Frontului Național că „a uitat să spună poporului francez că partidul ei a votat împotriva tuturor legilor antiterorism" propuse de guvern.
Totodată, Cazeneuve l-a criticat pe conservatorul Francois Fillon, afirmând că promisiunea acestuia de a angaja 10.000 noi ofițeri de poliție nu este credibilă în condițiile în care, pe când a fost prim-ministru, între 2007 și 2012, a redus cu 13.000 efectivele poliției.
Campaniile prezidențiale din Franța au fost marcate, periodic, de evenimente tragice, care uneori au dat naștere unor polemici legate de felul în care emoția colectivă a acționat în favoarea unui candidat, scrie Le Figaro, vineri, în ediția online. Cel mai recent eveniment a avut loc joi seara, pe bulevardul Champs-Elysees, la două zile după ce polițiștii francezi au dejucat un atentat terorist la Marseille.
„Această luptă pentru libertate și securitate a francezilor trebuie să fie prioritatea următorului guvern. Aceasta va necesita o hotărâre neobișnuită și sânge rece. Islamul radical este o provocare pentru valorile noastre și puterea noastră de caracter. Suntem în război, nu există alternativă, ori noi ori ei''. El a adăugat că prioritatea politicii sale externe va fi "să distrugă Statul Islamic", a spus Francois Fillon, care se clasează în sondajele de opinie după Emmanuel Macron (centru) și Marine Le Pen, candidata extremei drepte.
La rândul său, candidata extremei drepte la alegerile prezidențiale din Franța Marine Le Pen a afirmat vineri că țara sa ar trebui să restabilească imediat controalele la frontieră și să-i expulzeze pe străinii care se află în atenția serviciilor de informații.
Diplomați europeni: UE nu are planuri pentru situația în care candidații anti-europeni Marine Le Pen sau Jean-Luc Melenchon vor ajunge în turul doi al alegerilor
Potrivit surselor citate de Reuters, blocul comunitar mizează pe o victorie a candidatului de centru, Emmanuel Macron.
Diplomații spun că Franța are nevoie de un lider care să modernizeze sectoarele extrem de centralizate ale economiei și să se ocupe de rigida piață a muncii din Franța, pentru a ajuta la a opri declinul ca putere economică în comparație cu Germania din ultimele două decenii. Există îngrijorări că nici candidatul independent de centru Emmanuel Macron, lipsit de experiență, și nici fostul premier de centru-dreapta Francois Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul angajărilor fictive ale membrilor familiei sale, nu ar avea viziunea și autoritatea de a aduce schimbarea.
„Dacă Marine Le Pen va câștiga alegerile, Uniunea Europeană așa cum o știm va înceta să existe. Apoi trebuie să ne gândim la alte modele. Nu există un Plan B", a declarat un diplomat european de top, care a activat în trecut la Paris, despre președinta partidului de extremă-dreapta Frontul Național, care amenință să părăsească UE fără o renegociere rapidă.
Liderii din UE vor putea să analizeze orice posibilă surpriză la primul tur al alegerilor de duminică, în cadrul summitului lor de la 29 aprilie dedicat pregătirilor pentru negocierile privind Brexit-ul. Însă diplomații consultați de Reuters insistă că nu există niciun plan dacă Le Pen și Melenchon ar ajunge în turul al doilea de la 7 mai.
Acesta este internat la Spitalul Georges Pompidou, a precizat Administrația prezidențială.
Trei membri din anturajul atacatorului, duși la audieri
Surse judiciare citate de AFI precizează că trei dintre apropiații atacatorului ucis sunt audiați, vineri dimineața, de ofițerii anti-terorism, informează Le Figaro.
Eu ar fi făcut parte din grupul bărbatului ucis și se aflau acasă, atunci când poliția a efectuat percheziții.
10.50: Purtătorul de cuvânt al ministerului de interne, Pierre-Henry Brandet, a confirmat, vineri dimineța, la Europe 1, că autoritățile franceze fac cercetări cu privire la un bărbat care ar fi venit din Belgia. Astfel, este vizat un bărbat despre care serviciile de informații belgiene au oferit informații celor franceze, joi, a mai spus sursa citată.
„Bărbatul pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare s-a prezentat, vineri, la o stație de poliție din Anvers”, a prcizat purtătorul de cuvânt al ministerului de Interne.
Întrebat dacă bărbatul al cărui nume a fost făcut public de autoritățile belgiene are legături cu atentatul de joi seara, reprezentantul ministerului a afirmat: „Nu vă pot spune. Este prea devreme pentru a spune ceva. Avem multe informații de verificat”.
O sursă din poliție declarase, în noaptea de joi spre vineri, pentru Reuters, că a fost emis un mandat de arestare pe numele unui bărbat belgian suspectat de implicare în atentat.
10.30: Președintele francez Francois Hollande a convocat, vineri dimineața, un consiliu de securitate, urmat de o reuniune de urgență, la care participă premierul Bernard Cazeneuve și miniștri de Interne și Justiție, Matthias Fekl și Jean-Jacques Urvoas, potrivit Le Figaro.
„Facem totul în așa fel încât mobilizarea forțelor de securitate, a polițiștilor, jandarmilor și armatei să fie la cel mai înalt nivel, având în vedere circumstanțele”, a spus președinele francez, joi seara.
Cei 11 candidați la alegerile prezidențiale din Franța participau la o ultimă dezbatere televizată, înainte de ieșirea la urne, duminică, atunci când un atacator a deschis focul asupra unor polițiști de pe Champs Elysee, cauzând moartea unui polițist și rănirea altor doi, dar și a unei turiste. În acest context, analiștii politici se întreabă ce impact ar putea avea incidentul de joi seara asupra rezultatului alegerilor, în condițiile în care aproximativ un milion de alegători sunt încă nehotărâți cu privire la persoana pe care o doresc la conducerea Republicii.
Vineri, premierul Bernard Cazeneuve a declarat, la Consiliul de securitate, că în următoarele zile vor fi mobilizați peste 50.000 de polițiști și jandarmi, „pentru a asigura pacea procesului electoral”.
„Pe lângă mijloacele tradiționale, au fost alertate și unitățile speciale de intervenție, cât și jandarmeria, care vor fi orientate spre operațiuni de securitate mult mai specifice. Guvernul acționează astfel încât nimic să nu mai perturbe sistemul demcraticatic al țării noastre”, a spus șeful Executivului francez.
Totodată, el a făcut apel la unitate: „Este datoria noastră să insistăm asupra unei țări unite. Intoleranța trebuie combătută, dar avem nevoie, mai mult decât oricând, să rămânem uniți”, a mai spus Cazeneuve, punând accent pe „spiritul responsabilității și pe demnitatea fiecărui cetățean”.
09.00: O reuniune de urgență a început, la ora locala 08.00, la Palatul Elysee, după atentatul terorist care a dus la moartea unui polițist.
08.00: Atacatorul ar fi un francez vizat de o anchetă antiteroristă. El fusese condamnat la 15 ani de închisoare, pentru tentativa de asasinare a unui polițist. Totodată, autoritățile ar fi emis un mandat de arestare, pentru un al doilea suspect, care ar fi venit joi cu un tren din Belgia.
Sondaje de opinie fluctuante, candidați cu viziuni opuse umăr la umăr și două dezbateri televizate care au bătut recordurile de audiență, aceasta este atmosfera in Franta, la doar câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale care au loc duminică. Niciodată previziunile n-au fost mai incerte și, în aceste condiții, participarea la vot devine factorul esențial în desemnarea câștigătorului. O slabă participare l-ar avantaja pe François Fillon, pe când o mobilizare importantă i-ar servi lui Le Pen și Mélenchon, potrivit estimărilor agențiilor de evaluare a sondajelor.
Presupusul autor al atacului armat era vizat de o anchetă antiteroristă pentru că își manifestase intenția de a ucide polițiști, au potrivit unor surse AFP apropiate anchetei.
„Autorul atacului de pe Champs Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul și este unul dintre combatanții (organizației) Stat Islamic", a scris Amaq, apropiată grupării Stat Islamic.
Pseudonimul atacatorului „Abu Yusuf al-Beljiki” indică faptul că acesta este belgian şi că are legături cu jihadiştii. Cu toate acestea, surse din poliție citate de AP susțin că bărbatul împușcat ar fi Karim Cheurfi, un francez în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliţiei.
Un individ, care a fost închis timp de 15 ani pentru că a încercat să omoare trei persoane, inclusiv doi poliţişti, este considerat drept presupusul autor al atacului de la Paris, potrivit site-ului cotidianului Le Parisien. Publicaţia afirmă că documentele de înmatriculare ale vehiculului utilizat de atacator sunt pe numele lui Karim C, un bărbat în vârstă de 39 de ani, care în 2003 a fost condamnat la 20 de ani de închisoare după ce a încercat să ucidă trei persoane. În 2005, sentinţa acestuia a fost redusă cu cinci ani.
Un al doilea suspect
Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect în atacul armat de pe Champs Elysee, potrivit unui document obţinut de Reuters. Potrivit mandatului de arestare, bărbatul ar fi venit joi cu trenul din Belgia. Mandatul de arestare avertizează că suspectul este periculos. Nu este clar dacă este vorba despre atacator sau despre un complice.
Principalii candidați la alegerile de duminică și-au anulat întâlnirile de vineri
Candidații Emmanuel Macron, Marine Le Pen și Francois Fillon au anunțat joi seară anularea deplasărilor lor prevăzute vineri.
„Ţinând cont de situaţie şi de mobilizarea necesară a forţelor de ordine pentru a asigura securitatea concetăţenilor noştri, am decis să anulez mitingurile publice din ultima mea zi de campanie, la Rouen şi Arras (…). Mă voi exprima în faţa francezilor vineri, la prânz”, a spus Emmanuel Macron.
Totodată, candidaţii la Preşedinţia Franţei şi-au exprimat solidaritatea faţă de forţele de poliţie.
Cancelarul Germaniei, solidar cu poporul francez
Cancelarul german, Angela Merkel, și-a exprimat compasiunea față de victime și familiile acestora, după atacul armat revendicat de gruparea Stat Islamic.
„Compasiunea mea pentru victime și familiile acestora", a scris purtătorul de cuvânt al cancelarului federal, Steffen Seibert, pe Twitter.
La rândul său, șeful diplomației germane a dat asigurări, într-un mesaj postat pe Twitter, că Germania rămâne „cu fermitate și hotărâre alături de Franța". „Vești șocante de la Paris. Deplângem victimele și rămânem cu fermitate și hotărâre alături de Franța", a scris ministrul.
00.35: Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacul de la Paris, soldat cu uciderea unui polițist și cu rănirea gravă a colegului său. De asemenea, o turistă a fost rănită de un glonț care a ricoșat. Atacatorul a folosit o armă automată tip Kalașnikov.
00.30: Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că "toate pistele din acestă anchetă conduc spre ideea unui atac terorist".
Un polițist a fost omorât, iar alți doi sunt grav răniți, după un schimb de focuri de armă, la Paris. Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că "toate pistele din acestă anchetă conduc spre ideea unui atac terorist". Bulevardul Champs-Elysées și trei stații de metrou au fost închise. Un atacator a fost împușcat, însă o parte a presei scrie că ar mai implicată o a doua persoană.
23.55: Atacatorul ar fi scris pe rețeaua Telegram că vrea să împuște polițiști, scrie BBC News.
La ora transmiterii acestei știri, are loc o ședință de urgență, la care participă premierul francez Cazeneuve, președintele Hollande, precum și ministrul de Interne Matthias Kekl și primărița Anne Hidalgo.
23.40: Președintele american Donald Trump a prezentat condoleanțe Franței: ”Arată ca un alt atentat terorist”.
Poliția verifică locuința atacatorului, iar Reuters scrie că bărbatul ar fi fost în vizorul autorităților.
De asemenea, Poliția precizează că, momentan, în mod oficial, este un singur atacator, nu sunt mai mulți, așa cum se vehiculează în presă
”Un bărbat a ieșit dintr-o mașină, a deschis focul, cu o armă automată, asupra unei mașini de poliție staționată. A omorât un om al legii, apoi a încercat să fugă, fiind urmărit de alți polițiști. A mai rănit doi înainte să fie prins de forțele de ordine”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului de Interne, citat de Le Figaro. Oficialul a mai precizat că atacatorul i-a vizat în mod expres.
Specialiști ai secției antitero, din cadrul Parchetului din Paris, vor prelua ancheta, mai scrie publicația franceză.
O sursă din Poliție a declarat, pentru Reuters, că ar fi vorba de doi atacatori.
Premierul Bernard Cazeneuve s-a deplasat la ora 22.00 (23.00, ora României) la Palatul Elysée pentru a-i prezenta preşedintelui François Hollande un raport oficial despre incident.
Postul BFMTV a arătat imagini cu zona în care se află Arcul de Triumf și bulevardul Champs-Elysees împânzite de polițiști bine înarmați, după un schimb de focuri în apropierea magazinului Marks and Spencers, scrie Reuters.
Franța este în stare de alertă din 2015, în urma unor atacuri ale unor islamiști, în care și-au pierdut viața peste 230 persoane, în ultimii doi ani. La începutul săptămânii, doi bărbați au fost arestați, la Marsilia, pentru că ar fi pus la cale un atentat, înainte de alegeri.
Franța se pregătește pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, care va avea loc duminică.