17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialNetanyahu accepta statul palestinian

Netanyahu accepta statul palestinian

» Primul-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat in premiera ca accepta crearea unui stat palestinian, cu conditia demilitarizarii acestuia si a recunoasterii statului Israel ca stat evreiesc.

Intr-un discurs de 30 de minute, calificat drept o reactie la schimbarea politicii americane in Orientul Mijlociu, expusa in discursul de la Cairo al presedintelui SUA, Barack Obama, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat pentru prima data ca este de acord cu "solutia a doua state", israelian si palestinian, punand insa o serie de conditii pe care palestinienii le considera din start inacceptabile. Pentru a accepta constituirea unui stat palestinian, Netanyahu a cerut demilitarizarea acestuia, recunoasterea Israelului ca stat evreiesc si mentinerea suveranitatii Israelului asupra Ierusalimului unificat, inclusiv asupra Ierusalimului de Est. De asemenea, Netanyahu a refuzat ideea "inghetarii" colonizarii Cisiordaniei si a intoarcerii refugiatilor palestinieni, cerand ca problema acestora sa fie rezolvata in afara Israelului.

Conditiile puse i-au satisfacut pe majoritatea partenerilor de coalitie ai premierului, in mod traditional sceptici fata de ideea unui stat palestinian. Ministrul israelian de Externe si liderul partidului Yisrael Beiteinu, Avigdor Lieberman, cel mai influent dintre "durii" Cabinetului Netanyahu, a apreciat ca discursul premierului denota "echilibrul dintre aspiratiile noastre de pace si aspiratia legata de securitate". "Netanyahu le-a deschis poarta  palestinienilor si natiunilor arabe pentru a incepe convorbiri de pace, iar noi speram ca partea cealalta va primi oferta de a reincepe negocierile", a mai spus Lieberman. Eli Yishai, liderul partidului ultrareligios Shas, a declarat ca Netanyahu "si-a aratat angajamentul fata de o pace si o securitate plauzibile". Chiar si exponentii aripii dure a "soimilor" din partidul lui Netanyahu, Likud, au evitat o confruntare deschisa.

Politologii si analistii israelieni au subliniat insa ca discursul lui Netanyahu nu va avea prea curand un impact. "Nu este ca si cum s-ar face pace. Atat timp cat se pun nenumarate conditii, spunandu-se «da, daca…», «poate» si «candva» (…), tot ce se obtine este infurierea si umilirea partenerului palestinian", estimeaza Ben Caspit, editorialist al cotidianului "Maariv", in timp ce unul dintre artizanii acordurilor de la Oslo din 1993 privind autonomia palestiniana, Ron Pundak, a comentat ca "un cuvant, «dar», omoara tot restul".

» Respingere
Palestinienii au respins categoric conditiile lui Netanyahu, purtatorul de cuvant al presedintelui palestinian afirmand ca discursul  "torpileaza toate initiativele de pace in regiune" si este "o sfidare clara" la adresa SUA si a comunitatii internationale. Negociatorul palestinian Saeb Erakat a declarat ca Netanyahu "nu a facut decat sa spuna de cinci ori «nu»: solutiei a doua state, inghetarii colonizarii, viziunii presedintelui Obama a unui nou Orient Mijlociu, reluarii negocierilor din punctul in care au fost intrerupte si initiativei de pace arabe". Presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a declarat ca "apelul de a recunoaste Israelul ca stat evreiesc complica mult lucrurile si ruineaza posibilitatile de pace".

» Un pas inainte
Presedintele SUA, Barack Obama, despre care unii analisti si politicieni israelieni au apreciat ca a fost "principalul destinatar" al expunerii lui Netanyahu, a salutat "importantul pas inainte" reprezentat de discursul premierului israelian, reinnoindu-si angajamentul fata de solutia a doua state, "Statul Israel evreiesc si o Palestina independenta, pe pamanturile istorice ale celor doua popoare". Ministrul ceh de Externe, Jan Kohout, a carui tara exercita presedintia semestriala a UE, a apreciat ca discursul lui Netanyahu este "un pas in directia buna", adaugand ca, desi este necesara o analiza suplimentara a ideilor expuse de premierul israelian, "acceptarea unui stat palestinian este acolo".

Cele mai citite

România, lider în implicarea angajaților, dar cu un nivel crescut de stres la locul de muncă

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește gradul de implicare al angajaților, conform unui sondaj Gallup realizat în 2024....

”Extraterestrul negru”, cel mai modificat om din lume, vine la International Tattoo Convention Bucharest

În septembrie, la cea de-a XII-a ediție International Tattoo Convention Bucharest organizată de Costi Azoiței, Berăria H devine loc de exprimare artistică pentru unii...

Tinerii din Generația Z se demotivează rapid la locul de muncă dacă nu primesc atenția necesară, avertizează experții HR

Tinerii angajați din prezent își doresc să avanseze rapid și să fie implicați activ la locul de muncă, însă se demotivează ușor dacă angajatorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă