-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Nesimtitii" lui Boc ii dau cu ordonanta in cap

„Nesimtitii” lui Boc ii dau cu ordonanta in cap

»  Judecatorii Curtii Constitutionale, aproape jumatate din ei pensionari cu salarii de la stat, au hotarat ca ordonanta de urgenta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat nu respecta Constitutia. Vadit enervat de "un sistem nedrept si nesimtit", premierul Boc nu se da batut: initiaza o lege care sa treaca prin Parlament.

Curtea Constitutionala (ccr) a decis in unanimitate, la sesizarea Avocatului Poporului, ca Guvernul condus de Emil Boc nu a respectat Constitutia atunci cand a emis ordonanta de urgenta care le interzicea pensionarilor sa primeasca si salariu de la stat. Judecatorii au motivat ca drepturile si libertatile garantate de Constitutie, asa cum este dreptul la munca, nu pot fi "afectate" prin acte normative precum ordonantele de urgenta. CCR nu s-a pronuntat si in legatura cu prevederile ordonantei. Premierul Emil Boc a reactionat nervos: "Mi-e greu sa inteleg si sa accept decizia CCR, dar ea va fi respectata pentru ca suntem un stat de drept. Am respins dezmatul pe bani publici, un sistem nedrept si nesimtit!".

 

El a adaugat insa ca CCR a respins ordonanta pe motiv de forma, nu de continut, de aceea "Guvernul este hotarat sa duca mai departe batalia impotriva pensiilor si salariilor bugetare de lux si a acelora care considera bugetul de stat un sac fara fund". Executivul va initia un proiect de lege cu aceleasi prevederi ca si ordonanta, dar care va trece prin dezbaterea Parlamentului. Boc a mai spus ca si PSD sustine acest demers.
Soarta ordonantei lui Boc parea ratata din start, avand in vedere ca patru dintre cei noua judecatori de la CCR cumuleaza pensia cu salariul de magistrati, iar Avocatul Poporului, cel care a facut plangerea, se afla in aceeasi situatie, adica in conflict de interese. Totusi, Curtea a luat o decizie corecta, cel putin din punct de vedere al formei, considera profesorul Corneliu Liviu Popescu, specialist in drept constitutional: "Guvernul nu are competenta sa intervina in aceasta materie a regimului drepturilor si libertatilor prin ordonante de urgenta.

 

O astfel de reglementare afecteaza drepturile fundamentale, iar acest lucru il poti face doar printr-o lege". CCR nu s-a pronuntat insa in ce priveste prevederile ordonantei, dar o va face daca proiectul de lege care va trece prin Parlament va fi reclamat din nou la CCR, spune Popescu. In opinia sa, si textul ordonantei "ar putea fi neconstitutional, pentru ca nu este proportional. Este o masura unica pentru toti. Jurisprudenta CEDO spune ca, daca exista persoane in situatii total diferite, a li se aplica aceeasi regula inseamna discriminare". Intr-adevar, pensionarii "clasici" au o cu totul alta situatie decat cei cu pensii speciale, precum magistratii, personalul din aparare, diplomatii sau angajatii anumitor agentii si ministere, care beneficiaza de pensii de zeci de milioane de lei vechi, prin legi speciale, dar si de salarii care ajung uneori si la sute de milioane de lei vechi pe luna. "Abuzurile facute in unele cazuri cu acest cumul faceau necesara eliminarea lui.

 

Au fost loviti si oameni nevinovati, dar sa revenim la aiureala care era in ministere si agentii nu este corect", crede analistul economic Ilie serbanescu.
Analistul politic Cristian Pirvulescu crede ca Guvernul PDL-PSD a incercat o lovitura de imagine: "lupta impotriva cupiditatii". Pana la urma, "a suferit a treia infrangere in trei saptamani, ceea ce deja este foarte mult. Este primul guvern care nu beneficiaza de o luna de miere, iar debutul este esential pentru o guvernare stabila". Dupa balbaiala si apoi amanarea cresterii promise a salariilor profesorilor, a urmat scandalul cu ministrul de Interne Gabriel Oprea si numirea lui Virgil Ardelean, iar acum corectia primita de la CCR. Pirvulescu spune ca Guvernul Emil Boc va avea de platit costuri foarte mari pentru redresarea imaginii, dar ar putea da lovitura "daca ar lua masuri anticriza economica, in loc sa-si consume energia pe actiuni care pana la urma nu au nici macar valoare de imagine. Mai poate insa Boc sa plece in aceasta misiune cu atatea dezavantaje?", se intreaba Pirvulescu.

» Reparatii din mers
Ordonanta 230, care a interzis cumulul pensiei cu salariul de la stat, a dat nastere la proteste dure din partea profesorilor, medicilor sau actorilor, categorii profesionale afectate de masura lui Emil Boc, dar care nu indeplinesc criteriul sistemului "nedrept si nesimtit" al veniturilor cumulate de sute de milioane de lei vechi pe luna. Ministrii Educatiei, Justitiei si Sanatatii au declarat fiecare ca ii vor cere lui Boc sa excepteze categoriile profesionale pe care le reprezinta. La presiuni, Boc a revenit si a anuntat ca va fi emis un nou act normativ in care va fi scris negru pe alb ca pensionarii vor putea inca sa lucreze la stat, dar platiti prin conventii civile, contracte de drepturi de autor sau la ora, nu cu norma intreaga.
Ordonanta de urgenta nu contine totusi aceste prevederi.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă