16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialNegocierile pe bugetul UE au EŞUAT. Vezi reacţia lui Băsescu şi declaraţiile...

Negocierile pe bugetul UE au EŞUAT. Vezi reacţia lui Băsescu şi declaraţiile liderilor europeni

Reuniunea de la Bruxelles a Consiliul European s-a încheiat la această oră, liderii statelor membre nereuşind să ajungă la consens cu privire la alocările pentru bugetul UE pe perioada 2014-2020, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Băsescu, despre BUGETUL UE: Reducerea va fi de 100 de miliarde de euro

Este de aşteptat ca următoarea reuniune a Consiliului European pe tema bugetului pentru intervalul 2014-2020 să fie programată la începutul anului viitor, în ianuarie-februarie.

Citeşte şi Ponta: Pentru România este mai bine că nu s-a ajuns la o soluţie la Bruxelles

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, vineri, în urma eşuării negocierilor din cadrul summit-ului de la Bruxelles pe tema bugetului UE că situaţia nu trebuie dramatizată.

„Nu trebuie să dramatizăm. Negocierile sunt atât de complexe încât nu putem ajunge la una acord în două zile”, a declarat Rompuy.

„Am fost de acord că acest buget trebuie să fie pentru creşterea economică, pentru formarea de locuri de muncă iar cheltuiele pentru apariţia locurilor de muncă trebuie să reprezinte mai mult de 5o% din bugetul anual”, a mai spus preşedintele Consiliului European.

„Trebuie să discutăm pe un buget moderat pentru că asta cer vremurile. Euro trebuie foarte atent cheltuit”, a subliniat Rompuy.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a precizat şi el, într-o conferinţă de presă organizată la finalul negocierilor, că discuţiile pe tema bugetului sunt dificile pentru că Uniunea are astăzi 27 de membri, iar competitivitatea dintre statele membre a crescut.

„Aceste discuţii sunt dificile pentru că ele sunt vitale pentru viitorul UE, pentru cetăţeni. Trebuie să punem tot ce s-a întâmplat într-un context (…). Suntem 27 (membri UE, n. red.), în curând vom fi 28, a crescut concurenţa „, a explicat Barroso.

Citeşte şi Angela Merkel se declară „mulţumită” de atmosfera de la summitul UE

„Trebuie să ne concentrăm şi pe calitatea acestui produs final (bugetul UE pentru 2014-2020, n. red.). Pentru noi calitatea înseamnă (…) modernizarea bugetului pentru crearea de locuri de muncă, cheltuielile trebuie să favorizeze competivitatea”, a adăugat acesta.

„Trebuie să investim în infrastructură, trebuie să facem piaţa unică funcţională. Doar aşa vom obţine rezultate mai bune pentru evoluţia Europei (…). Comisia Europeană cere ca acest buget să fie modernizat şi să fie utilizat în interesul cetăţenilor”, a mai precizat Barroso.

„Avem nevoie de un spirit de unitate”, a mai subliniat liderul european.

„Desigur ştim că la final toată lumea trebuie să facă un compromis pentru a avea o înţelegere (…). Cred că în săptămânile următoare vom face progrese”, a conchis preşedintele Comisiei Europene.

Citeşte şi Exclusiv RL: România ar putea obţine de la Bruxelles o creştere de 5% a fondurilor europene

 

 

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă