Un nou stagiu profesional, desfasurat cu instructori ai Grupului de Interventie al Jandarmeriei Nationale Franceze (GIGN), se va incheia astazi, cu o ceremonie oficiala gazduita de sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane.
Stagiul s-a desfasurat in cadrul celui de-al doilea program PHARE pentru Jandarmerie, care a debutat la inceputul lunii septembrie, sub denumirea „Consolidarea structurilor si practicilor Jandarmeriei Romane si pregatirea in vederea participarii sale depline la Forta de Politie Europeana”. „Prin prezenta mea, doresc sa dovedesc interesul foarte mare pe care Jandarmeria Nationala Franceza il acorda acestui proiect. Gratie primului proiect, s-au realizat relatii pline de incredere intre cele doua parti. Dorim sa construim ceva impreuna, sa sprijinim Jandarmeria Romana in demersul ei de a se alatura Fortei de Politie Europene”, a spus domnul Dominique Norois, general de corp de armata, major-general al Jandarmeriei Nationale Franceze.
Stabilitatea psihologica, esentiala pentru un bun negociator
Pe parcursul ultimei saptamani, la Bucuresti s-a aflat si comandantul Grupului de Interventie al Jandarmeriei Nationale Franceze. Acesta a fost foarte multumit de activitatea luptatorilor din cadrul primului batalion al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei. „De la inceputul lunii septembrie, doi instructori francezi au lucrat cu echipe ale partii romane, iar in ultimele zile activitatea a fost preluata in ritm intens de catre doi negociatori. Acestia au misiunea de a forma 10 negociatori romani pentru interventii in situatii de criza – luari de ostatici, sinucigasi cu potential periculos si altele. Pentru a fi un bun negociator, persoana respectiva trebuie sa aiba stabilitate psihologica, sa poate face fata unui stres puternic, sa aiba capacitate de comunicare si, nu in ultimul rand, sa fie parte componenta a echipelor tactice”, a spus comandantul GIGN.
500.000 euro, bugetul alocat de UE
Jandarmeria Romana a beneficiat deja de o prima infratire PHARE, intitulata „Modernizarea structurilor si a practicilor Jandarmeriei Romane”, care s-a incheiat in luna mai a acestui an. Actuala infratire are drept obiective continuarea informarii si pregatirii cadrelor din Jandarmerie, pentru ca acestea sa poata reuni cele trei imperative legate de legalitate, securitate si eficienta. Infratirea, care se va desfasura pe parcursul unui an, cuprinde 16 activitati, axate pe domenii specializate: antiterorism, interventie profesionala, politie judiciara, protectia persoanelor vulnerabile, perfectionarea in domeniul ordinii publice si pregatirea in vederea participarii la PESA (Politica Europeana de Securitate si Aparare). Bugetul alocat de UE este de 500.000 de euro.