În ultima vreme nu mai ai loc de neanderthalieni. Articolele care încearcă să îi "reabiliteze" sunt din ce în ce mai numeroase. Astfel, Reuters citează un studiu publicat în PLOS ONE, care arată că neanderthalienii erau la fel de capabili ca rudele lor îndepărtate, indivizii homo sapiens.
Potrivit noului studiu, realizat de arheologi de la Universitatea din Leiden, Olanda, neanderthalienii își puteau planifica acțiunile, foloseau ustensile și cunoșteau focul. Cercetătorii susțin că imaginea pe care o avem despre neanderthalieni, de brute inferioare omului modern, este greșită și că, odată eliminată această ipoteză, trebuie să căutăm în altă parte cauzele extincției lor.
Neanderthalienii și strămoșii omului modern au coexistat suficient de multă vreme în aceleași teritorii încât să fi existat relații sexuale între membrii celor două specii.
Efectele acestor împerecheri sunt încă disputate. Se crede că o parte dintre cei născuți în urma "încrucișărilor" dintre homo sapiens și neanderthalieni ar fi fost infertili. În cazul celor care și-au păstrat capacitatea de reproducere, a avut loc un fenomen de respingere a moștenirii genetice neanderthaliene, fenomen care s-a produs rapid, după doar câteva generații, așa cum arată studii recente citate de Nature. Cu toate acestea, există și zone din genomul uman de origine neanderthaliană, oamenii de știință speculând că aceste gene i-au ajutat pe oamenii moderni să facă față temperaturilor scăzute din Europa, în timpul perioadelor glaciare.
Ocupând zone din Europa și Asia, între 350.000 – 40.000 î.e.n., neanderthalienii au început să dispară după venirea strămoșilor noștri din Africa. Și cum alt studiu recent a demonstrat că cele două specii erau la fel de apte de a vorbi, ne putem întreba cum decurgeau dialogurile diplomatice dintre membrii acestora.
Imagine: suchosch /Flickr