Istoricul Neagu Djuvara va primi, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura începând cu ora 10.00, în Sala Stoicescu a Palatului Facultăţii de Drept, informează un comunicat citat de Mediafax.
Memorialist, filosof al istoriei şi istoric, Neagu Djuvara este unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români.
Doctor Honoris Causa este un titlu onorific acordat unor persoane eminente de către o universitate, o instituţie de înalte studii sau de o organizaţie care le grupează pe cele două. Acest titlu se acordă în special persoanelor care s-au distins în anumite domenii profesionale, sociale sau politice.
Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, în 1916, într-o familie de origine aromână care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari. S-a format ca om de ştiinţă în cadrul studiilor sale de istorie şi drept de la Paris, în perioada interbelică. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe, în mai 1943, este trimis ofiţer diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legatură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică.
Numit secretar de legaţie la Stockholm de guvernul Sănătescu, Neagu Djuvara va rămâne în Suedia până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Implicat în procesele politice din toamna lui 1947, acesta hotărăşte să rămână în exil, militând până în 1961 în diverse organizaţii ale exilului românesc. În 1961, pleacă în Africa, în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului Afacerilor Străine. Între timp, reia studiile de filosofie la Sorbona. În mai 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona, cu o teză de filosofie a istoriei, iar mai târziu obţine şi o diplomă a Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris.
Partea memorialistică a operei lui Neagu Djuvara se împleteşte armonios cu lucrările ştiinţifice din domeniul istoriei. Printre cele mai recente volume ale sale se numără „Există istorie adevărată? Despre «relativitatea generală» a istoriei. Eseu de epistemologie” (Humanitas, 2004), „Bucarest-Paris-Niamey et retour ou Souvenirs de 42 ans d’exil (1948 – 1990)” ( L’Harmattan, 2004), „Amintiri din pribegie” (Humanitas, 2005), „Civilizaţii şi tipare istorice” (Humanitas, 2006), „Thocomerius – Negru Vodă. Un voivod cuman la începuturile Ţării Româneşti” (Humanitas, 2007), „Războiul de şaptezeci şi şapte de ani şi premisele hegemoniei americane (1914 – 1991)” (Humanitas, 2008), „Amintiri şi poveşti mai deocheate” (Humanitas, 2009), „Ce-au fost boierii mari în Ţara Românească? Saga Grădiştenilor” (Humanitas, 2010), „Vie et mort de Georges Milesco” (L’Harmattan, 2011), „Răspuns criticilor mei şi neprietenilor lui Negru Vodă” (Humanitas, 2011) şi „Misterul telegramei de la Stockholm” (Humanitas, 2012).
„Neagu Djuvara s-a remarcat în tot ceea ce a făcut prin dragostea sa faţă de istorie, prin pasiunea de a se dedica cercetării trecutului, prin iubirea faţă de ţară şi prin promovarea libertăţii ca valoare umană supremă. În faţa uneia dintre marile personalităţi ale culturii naţionale, Universitatea din Bucureşti este onorată să îi ofere titlul de Doctor Honoris Causa, cea mai prestigioasă distincţie pe care comunitatea academică o poate decerna”, spune lect. univ. dr. Andrei Alexandrescu.