Alimentarea cu apa a satelor
Subprogramul privind alimentarea cu apa a satelor asigura introducerea sistemelor centralizate de alimentare cu apa si are in vedere asigurarea alimentarii cu apa in circa 30% din localitatile care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apa, prin: a) finalizarea obiectivelor de investitii aflate in prezent in executie (inclusiv a celor puse in functiune partial); b) inceperea de noi obiective, pe baza de studii de fezabilitate aprobate, in curs de aprobare sau in elaborare la data aprobarii programului. Alimentarile cu apa sunt obiective de investitii publice, iar inceperea de noi obiective se va face esalonat, in functie de prioritati.
Nu se vor realiza sisteme centralizate de alimentare cu apa in situatiile in care sunt posibile adancirea, amenajarea, curatarea si dezinfectarea fantanilor existente, daca panza de apa freatica este situata la mica adancime, iar parametrii de calitate ai apei se incadreaza in limitele admise. Dupa caz, poate fi avuta in vedere si construirea de puturi forate de mica adancime dotate cu pompe submersibile, conducta de refulare, statie de clorinare, rezervor si retea de distributie locala sau ramificata,
s-a precizat in Norma Metodologica a HG nr. 1256/2005, publicata in MO 128/10.02.2006.
Fondurile pentru renta viagera
Terenul dat in arenda, conform Legii 16/1994, ramane in proprietatea titularului. Agentia Domeniilor Statului nu cumpara si nu ia in arenda terenurile ce fac obiectul acordarii rentei viagere agricole. Dobandirea calitatii de rentier agricol nu afecteaza in nici un fel dreptul de proprietate al titularului asupra terenului dat in arenda, nu afecteaza continutul contractului de arenda (arendasul va respecta in continuare clauzele prevazute in contractul de arenda) si nu afec-teaza financiar arendasul. Fondurile pentru renta viagera sunt asigurate de la bugetul de stat.
Instrainarea (vanzarea sau donatia), cat si arendarea terenurilor se fac de catre proprietar prin libera alegere si liber consimtamant. Agentia Domeniilor Statului nu recomanda, nu impune si nu conditioneaza vanzarea sau arendarea terenurilor catre anumite persoane fizice sau juridice.
Agentia Nationala de Cadastru
Dl. Bogdan Mocanu din Alexandria, judetul Teleorman ne-a rugat sa ne interesam sub ce autoritate se afla Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Va informam ca Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara este institutie publica cu personalitate juridica, unica autoritate in domeniu, aflata in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si a preluat activitatea privind publicitatea imobiliara de la Ministerul Justitiei.
Preschimbarea certificatelor de inmatriculare
Documentele necesare la preschimbarea certificatelor de inmatriculare pentru autoturisme sunt: cartea de identitate a masinii (avand folia de secretizare aplicata pe original) si o copie xerox; fisa de inmatriculare cu viza circumscriptiei financiare de pe raza localitatii de domiciliu semnata de proprietar; cererea de preschimbare; document de identitate al solicitantului sau delegatului (B.I. sau C.I.) original si copie; tichetul de asigurare obliga–torie (original si copie xerox); tichetul de verificare tehnica valabil; dovada de plata a contravalaorii certificatului de inmatriculare (platita la CEC sau BCR).
Consiliul pentru Combaterea Discriminarii
Dl Nicolae Silvestru, din Pitesti, vrea sa stie daca exista un organism de discriminare care sa apere drepturile persoanelor ce se simt discriminate.
Dupa cate am aflat, stimate domnule Silvestru, exista Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, a carui adresa este Bd. N. Balcescu, nr. 35, sc. A, etaj. 5, apt. 10, sect. 1. Telefoanele la care puteti apela sunt: 312.65.85 sau 312.6578.