1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialNavă de croazieră blocată într-un banc de nisip pe malul bulgăresc al...

Navă de croazieră blocată într-un banc de nisip pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet

O navă de crozieră cu aproximativ 150 de pasageri la bord este blocată pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet. Din cauza nivelului scăzut al fluviului, vasul a eşuat într-un banc de nisip, transmite Mediafax.

Nava „Primadona”, sub pavilion maltez, care are la bord aproximativ 150 de turişti români, englezi şi francezi, a rămas blocată într-un banc de nisip la kilometrul 727, pe malul bulgăresc al Dunării, în amonte de Bechet, potrivit şefului Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin, Mihai Ghiba.

„Echipajul vasului a navigat încet, şi-a luat măsurile pentru a evita eşuarea, dar din cauza nivelului scăzut al fluviului, nava a eşuat într-un banc de nisip. Echipajul face manevre de spălare a nisipului din jurul navei, iar dacă nu va reuşi şi ne vor cere ajutorul vom trimite un remorcher de la Calafat care să facă aceste manevre de spălare”, a declarat Ghiba.

La rândul său, Veronica Constantin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Dolj, a declarat că o ambarcaţiune a Poliţiei de Frontieră se îndreaptă către nava de croazieră. Ea a precizat că se va încerca preluarea călătorilor, care ar urma să ajungă în Malta şi care vor fi transportaţi în Capitală, de unde vor pleca spre destinaţie.

În noaptea de joi spre vineri, o altă navă de croazieră a eşuat pe Dunăre, în aceeaşi zonă, dar în cursul dimineţii a reuşit să revină pe şenalul navigavil, iar pasagerii au ajuns în Portul Calafat.

Vineri, în porturile Calafat, Drobeta Turnu Severin şi Orşova sunt blocate, din cauza nivelului scăzut al Dunării, 17 convoaie cu 84 de barje încărcate cu aproximativ 60.000 de tone de cereale, care ar fi trebuit să ajungă în Portul Constanţa pentru a fi descărcate.

De asemenea, la Bechet sunt blocate 11 ambarcaţiuni – cinci barje, cinci împingătoare şi un şlep motor.

Conform Căpităniei Drobeta Turnu Severin, cele mai mari probleme pe Dunăre sunt între Turnu Măgurele şi Zimnicea, unde nivelul fluviului are doar un metru, vineri dimineaţă debitul Dunării la intrarea în ţară fiind de 2.400 de metri cubi pe secundă, faţă de 3.800 de metri cubi pe secundă cât este media multianuală pentru această perioadă, iar prognozele arată că debitul va scădea în continuare.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă