„NATO susține ferm neutralitatea, independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a anunțat comandantul adjunct al forțelor aliate din Europa, generalul britanic Adrian Bradshaw.
Declarația acestuia, prezentată chiar pe site-ul NATO, a fost prilejuită de vizita de ieri a generalului Bradshaw la Chișinău.
Republica Moldova nu este membru al NATO, ci doar stat partener al Alianței Atlantice. Deplasarea de ieri a generalului Bradshaw reprezintă prima vizită în Republica Moldova a unui general din conducerea NATO.
Vizita lui Bradshaw se produce în contextul crizei din Ucraina și al informațiilor, deocamdată neoficiale, că Rusia ar dori să anexeze și Transnistria, așa cum a ocupat, anul trecut, peninsula Crimeea. Eventuala anexare ar urma să se realizeze prin sudul Ucrainei, astfel ca Rusia să-și creeze un coridor terestru până în Transnistria.
O asemenea manevră ar pune Ucraina într-o situație extrem de dificilă, întrucât ea ar fi aproape încercuită de Rusia.
Din punct de vedere juridic, Republica Moldova are același statut ca și Ucraina – acela de țară parteneră cu NATO. Nefiind stat membru al Alianței, NATO nu este obligată să intervină în eventualitatea unei agresiuni contra Republicii Moldova. Totuși, declarația de la Chișinău a generalului Bradshaw arată că NATO nu acceptă înaintarea Rusiei până în Transnistria.
Republica Moldova își păstrează neutralitatea, dar parteneriatul cu NATO se va intensifica
La Chișinău, comandantul adjunct al NATO a avut convorbiri atât cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, cât și cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Comandantul adjunct al NATO a subliniat că NATO respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, precum și opțiunile oricărei țări europene în domeniile apărării și politicii externe. Totuși, generalul Bradshaw a precizat că relațiile de parteneriat NATO – Republica Moldova vor fi din ce în ce mai strânse.
Chiar în aceste zile, un detașament al Armatei Republicii Moldova participă la exercițiul NATO „Wind Spring 15”, care se desfășoară în România, în poligonul Smârdan. La „Wind Spring 15” se antrenează peste 2200 de militari din patru țări: România, SUA, Marea Britanie și Republica Moldova. Pe timpul exercițiului, detașamentul moldovean este integrat într-o companie de infanterie a Armatei Române.
Pe de altă parte, 41 de militari ai Republicii Moldova participă, încă de anul trecut, la misiunea KFOR din Kosovo, condusă de NATO. Republica Moldova are în Kosovo un pluton de infanterie și o echipă EOD (de neutralizare a dispozitivelor explozive improvizate).