NATO se va alătura coaliției internaționale împotriva grupării teroriste ISIS, a anunțat, ieri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, cu puțin înainte de sosirea președintelui american, Donald Trump.
Șefii de Stat Major ai țărilor membre NATO s-au reunit săptămâna trecută la sediul alianței, la Bruxelles, unde au discutat despre modalitățile pentru a crește rolul NATO în lupta împotriva terorismului, o dorință a SUA, care doreau să afle răspunsul până la vizita lui Trump.
Se va înființa o celulă antiteroristă a NATO
NATO trimite astfel un mesaj de unitate în lupta împotriva terorismului global, dar nu se va angaja în luptă pe teren, în Siria și Irak, cu trupe. Fiecare din cele 28 de state ale Alianței participă deja, cu titlu individual, la coaliția angajată în raiduri aeriene împotriva ISIS în Irak și în Siria și sprijină ofensivele la sol ale trupelor locale împotriva jihadiștilor.
Devenind membru deplin al acestei coaliții, NATO va funcționa ca o platformă pentru coordonarea aliaților, va implica mai mult avioanele sale radar AWACS în spațiul aerian al Turciei, pentru operațiunile din Irak și Siria și va antrena mai multe trupe guvernamentale irakiene. Potrivit lui Stoltenberg, se va înființa, la cartierul general al Alianței, o celulă dedicată schimbului de informații privind rețelele teroriste și mișcările luptătorilor jihadiști. Alianța NATO se afiliază alianței arabe și musulmane plănuită de multă vreme de către președintele Trump și regele Arabiei Saudite în lupta împotriva terorismului internațional. Regele Salman bin Abdulaziz al Arabiei Saudite a anunțat această alianță, vorbind în numele a 55 de state majoritar musulmane, la sfârșitul vizitei lui Donald Trump la Riad. Scopul turneului politic al lui Donald Trump în state din Orientul Mijlociu și Europa a fost atins.
Iranul a intrat în panică
Teheranul a denunțat summitul arab, acuzând un plan împotriva musulmanilor șiiți din Iran, Irak, Siria (alawiți) și Liban (Hezbollah). Agenția iraniană Tabnak a anunțat că la Riad se pune la cale o alianță sunită ce-și propune să stopeze influența Iranului în regiune. Ceea ce nu este niciun secret. Și înainte, și în timpul vizitelor lui Donald Trump în Arabia Saudită și Israel, oficialii americani au transmis constant că Iranul trebuie să-și stopeze programul balistic, trebuie să-și recheme milițiile șiite din Irak și Siria, trebuie să stopeze finanțarea organizației teroriste Hezbollah, pe care a angrenat-o în lupte în Siria, de partea regimului Assad.
Secretarul Consiliului Suprem Iranian pentru Securitate Națională, Ali Shamkani, a efectuat o vizită de urgență la Moscova, unde s-a întâlnit cu consilierul rus pe probleme de securitate, Nikolai Patrușev, pentru a discuta despre amenințările coaliței condusă de SUA asupra operațiunilor militare ruso-iraniene din Siria. Shamkani a insistat că regimul de la Damasc trebuie întărit împotriva acestei „amenințări teroriste”.
Rusia, preocupată de Muntenegru
Rusia, implicată până peste cap în Siria, este mult mai preocupată momentan de aderarea formală a Muntenegrului la NATO, la începutul lunii viitoare. Anunțul a fost făcut, ieri de către secretarul NATO, Jens Stoltenberg, în prezența premierului din Muntenegru, Dusko Markovici, invitat la reuniunea Alianței. „Ușile NATO sunt deschise”, a subliniat Stoltenberg. Documentele vor fi înainte Senatului american la Washington, pe 5 iunie. Reacția Rusiei a fost imediată. „Moscova va evalua consecințele strategice ale acestui pas și își rezervă dreptul de a acționa în apărarea intereselor naționale”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Rusia consideră că Muntenegru, cu o populație majoritar slavă și ortodoxă, aparține „istoric” zonei sale de influență.