Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut joi Rusiei să evite „orice acţiune care ar putea provoca o escaladare” a situaţiei în Crimeea, relatează AFP, preluată de Mediafax.
„Sunt îngrijorat de evoluţiile din Crimeea. Cer Rusiei să nu întreprindă nimic care să poată provoca o escaladare a tensiunii sau să provoace neînţelegeri”, a declarat Rasmussen pe contul său de Twitter.
Câteva zeci de persoane înarmate au preluat controlul, joi, asupra sediului Guvernului şi Parlamentului din Crimeea, la Simferopol, unde au arborat drapelul Rusiei. Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, găzduieşte flota rusă la Marea Neagră în cartierele sale istorice din oraşul portuar Sevastopol.
Rusia a anunţat „punerea în alertă” a unora dintre trupele sale, dintre care cele situate de-a lungul frontierei cu Ucraina.
Rasmussen s-a exprimat în a doua zi a unei reuniuni a miniştrilor Apărării din cadrul alianţei, cărora li s-au alăturat joi reprezentanţi din circa 50 de ţări partenere ale NATO în Afganistan. O întâlnire între miniştrii NATO şi reprezentanţi ai Ucrainei, la iniţiativa Kievului, a fost adăugată pe ordinea de zi şi ar urma să înceapă la ora 12.00 (13.00 ora României).
O Ucraină „suverană şi stabilă” şi „ferm anagajată în favoarea democraţiei” constituie un „element cheie” al securităţii în zona euro-atlantică, au afirmat miercuri miniştrii Apărării din cadrul NATO.
Ucraina l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri rus, Andrei Vorobiev, pentru a-i aminti că Rusia este garanta integrităţii sale teritoriale, a anunţat Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe într-un comunicat.
NATO a semnat în 1997 un parteneriat cu Ucraina, care participă în special la misiunea ISAF a alianţei în Afganistan. Washingtonul, cel mai important membru al Alianţei Nord-Atlantice, a avertizat miercuri că orice intervenţie militară ar fi o „eroare gravă”.