21.1 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialNATO amână până vineri decizia privind încheierea misiunii din Libia

NATO amână până vineri decizia privind încheierea misiunii din Libia

NATO a amânat până vineri decizia formală privind încheierea misiunii din Libia, pentru noi consultări cu ONU şi Consiliul Naţional de Tranziţie libian (CNT), au declarat, miercuri, surse diplomatice, citate de AFP, preluată de Mediafax.

Consiliul ambasadorilor celor 28 de state membre, programat pentru miercuri după-amiază, a fost amânat pentru vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Ambasadorii s-au mai întâlnit şi la sfârşitul săptămânii trecute, stabilind, cu titlu provizoriu, data de 31 octombrie pentru încheierea operaţiunii Unified Protector, la şapte luni după primele bombardamente din Libia.

Oana Lungescu a precizat că, până vineri, secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, „va continua să desfăşoare consultări cu ONU şi CNT”.

Liderul CNT a cerut miercuri continuarea operaţiunilor NATO cel puţin până la sfârşitul anului.

Operaţiunea Unified Protector a fost lansată în baza rezoluţiilor 1.970 şi 1.973 ale Consiliului de Securitate al ONU, care au impus sancţiuni împotriva regimului condus de colonelul Muammar Kadhafi şi au autorizat măsuri pentru asigurarea protecţiei civililor.

Mai multe ţări, printre care se numără Rusia şi China, au acuzat ulterior Alianţa că şi-a depăşit mandatul prin lansarea atacurilor aeriene asupra unor obiective de pe teritoriul Libiei. „Rusia speră ca înaintea reuniunii NATO situaţia din Libia să fie discutată în Consiliul de Securitate”, au afirmat surse diplomatice. De altfel, Rusia a prezentat vineri un proiect de rezoluţie care prevede suspendarea sancţiunilor şi, în special, eliminarea zonei de interdicţie aeriană.

Confruntările dintre trupele noilor autorităţi libiene şi combatanţii fostului regim au încetat joi, după moartea fostului lider libian, iar CNT a declarat duminică eliberarea completă a ţării.

Cele mai citite

O altă vedetă adusă la Al-Gharafa! Florinel Coman va fi coleg cu un fost jucător de la PSG

Portarul spaniol Sergio Rico a ajuns la un acord cu Al-Gharafa, echipa din Qatar unde evoluează și românul Florinel Coman. Sergio Rico, în vârstă de...

Marcel Ciolacu: Nu poți face schimb ieftin de mingi cu mine. E jenant să fiu criticat de președinte

Premierul a reamintit că președintele are atribuții în Consiliul European, unde putea să ajute la negocieri pentru portofoliul de comisar european Marcel Ciolacu și-a cerut...

Investiții în comunitățile rome: O soluție cheie pentru criza forței de muncă în Balcanii de Vest

De Neda Korunovska și Zeljko Jovanovic Balcanii de Vest – Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina – se află la...
Ultima oră
Pe aceeași temă