» Modificarea legii privind retrocedarea imobilelor nationalizate sub comunism pune bugetul de stat sub asediu. Nota de plata ar putea echivala cu peste 70% din PIB-ul estimat al Romaniei pe 2008. PNL si PD-L au facut un concurs cu iz electoral: care blocheaza primul aceasta lege.
» Un sistem de retrocedare si asa defect ar putea fi ruinat complet de legea conservatorilor lui Dan Voiculescu. O alta consecinta ar putea fi blocarea instantelor interne, dar si bombardarea Curtii Europene a Drepturilor Omului cu un val de procese din partea fostilor proprietari.
Dupa ce parlamentul a adoptat modificarea legii privind imobilele nationalizate in perioada 1945-1989, respingand cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, PNL si PD-L s-au lansat ieri intr-un joc de curtea scolii: cine contesta primul legea la Curtea Constitutionala, pentru a culege roadele electorale din partea celor nemultumiti de efectele legii. PNL a anuntat, prin declaratii publice, ca va depune contestatia in cel mult doua zile, in vreme ce PD-L a si depus-o. Ambele partide au acuzat ca modificarile legislative votate de PC si de PSD incalca dreptul la proprietate, dar nu au explicat si ce efecte ar putea avea o astfel de lege asupra platitorilor de taxe.
Suzana Dobre, director executiv al Societatii Academice Romane, ne-a explicat ca legea conservatorilor, care interzice practic retrocedarea in natura a imobilelor nationalizate, ii va indreptati la despagubiri banesti pe toti fostii proprietari, cat si pe numerosii chiriasi evacuati sau pe cale de a fi scosi din casele castigate in instanta de fostii proprietari. "Se va ajunge la sume impresionante, iar Romania nu poate scapa ieftin", spune Dobre. Polonia, cu 89.000 de cereri de retrocedare, a estimat ca despagubirile pentru fostii proprietari vor costa in jur de 40 de miliarde de dolari. Un calcul simplu arata ca in Romania, unde au fost inregistrate peste 200.000 de cereri de retrocedare, costul despagubirilor s-ar putea ridica la peste 100 de miliarde de dolari, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 70% din Produsul Intern Brut al tarii estimat pe 2008 (140 miliarde euro).
Avocatul Adrian Vasiliu, care a reprezentat Casa Regala a Romaniei in procesele de recuperare a proprietatilor, crede ca bugetul Romaniei pur si simplu nu poate suporta eventualele despagubiri banesti carora le da nastere aceasta lege: "Este mai grav decat toate aceste pomeni electorale ale maririlor salariale. Chiriasii care au cumparat casele nationalizate fac o afacere mai tare decat orice joc pe bursa. Au cumparat o casa, oarecum fraudulos, la un pret de nimic, iar acum vor fi despagubiti la valoarea de piata a imobilului". Pe langa despagubirile catre chiriasi, Vasiliu adauga valul de despagubiri banesti catre fostii proprietari de drept, care nu mai au posibilitatea sa-si primeasca imobilele in natura.
O alta consecinta, mult mai sigura decat un calcul probabilistic, va fi o avalansa de procese la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), unde Romania ocupa deja locul 2, dupa Rusia, in topul plangerilor, majoritatea referindu-se la incalcarea dreptului la proprietate al celor deposedati abuziv de catre stat, sub comunism. "Categoric vom asista la o explozie de procese la CEDO. Proprietarii au invatat deja lectia, si-au dat seama ca nu isi pot gasi dreptatea in justitia romaneasca", spune Maria Teodoru, presedinta Asociatiei Fostilor Proprietari.
Pana in prezent, statul roman a fost condamnat de CEDO sa plateasca despagubiri de aproximativ 13 milioane de euro, majoritatea in procese privind proprietatea. Banii sunt platiti de la buget. "Sper din toata inima ca de data aceasta contribuabilii romani sa nu mai fie de acord sa plateasca hotia statului", ne-a declarat Teodoru, estimand ca suma despagubirilor se va umfla rapid, avand in vedere ca la CEDO sunt pe rol peste 10.000 de plangeri impotriva Romaniei.
Pana sa ajunga sa inunde CEDO, procesele privind proprietatea ar putea bloca instantele romanesti. "La CEDO ajunge doar un mic procent din plangerile din domeniul proprietatii. Riscul cel mai mare este aici, in Romania: un sistem al despagubirilor si asa dificil de administrat, din cauza legislatiei contradictorii, se va bloca total", spune Suzana Dobre. Consecintele intrarii in vigoare a unei astfel de legi sunt clare pentru Vasiliu: "CEDO va fi bombardat cu actiuni, pentru ca aceasta lege este total abuziva. De asemenea, se vor dubla sau tripla procesele pe rol in Romania, pentru ca unele instante vor aplica noua lege imediat, altele nu. De aici vom avea parte de noi contestatii, revizuiri si tot felul de cai de atac in procese. Viata juridica va suferi o complicare".