22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialNaţionala "întinerită", reunită în Cipru

Naţionala „întinerită”, reunită în Cipru

Tricolorii vor susţine mâine, în compania Ucrainei, primul meci din cadrul turneului amical de pregătire Cyprus Cup, următoarea întâlnire urmând a avea loc contra învingătoarei dintre Suedia şi reprezentativa ţării gazdă.

Pentru cea dintâi acţiune a naţionalei din 2011, participarea la cea de-a 13-a ediţie a Cyprus Cup, Răzvan Lucescu a convocat 29 de jucători, printre aceştia numărându-se nu mai puţin de cinci debutanţi, dacă îl punem la socoteală şi pe stelistul Florin Gardoş (22 de ani), care a fost chemat şi la amicalul cu Italia, dar nu a intrat pe teren. Ceilalţi nou-veniţi sunt Adrian Sălăgeanu (Oţelul, 27 de ani), Paul Papp (Vaslui, 21 de ani), Sabrin Sburlea (Rapid, 21 de ani) şi Liviu Ganea (Dinamo, 22 de ani). Pe listă reapare şi mijlocaşul Iulian Apostol, care a jucat ultima dată la naţională în noiembrie 2009, la amicalul cu Polonia, înainte ca jucătorul Unirii să sufere o serie de accidentări consecutive.

Mircea Sandu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, a salutat iniţiativa lui Lucescu jr. de întinerire a naţionalei, dar consideră că selecţionerul ar fi trebuit să ia această măsură cu cel puţin şase luni mai devreme. „Dacă Răzvan ar fi început reconstrucţia mai devreme, altfel ar fi arătat acum echipa naţională. Poate chiar aveam mai mult succes şi în actuala campanie. Apucându-ne de treaba asta abia acum, e foarte posibil să ratăm o nouă calificare, dar acum e evident că Răzvan trebuie să facă asta. A început bine cu ocazia acestui turneu din Cipru, pentru că o mulţime de jucători de la lotul de tineret sunt convocaţi acum la «naţionala» mare”, a spus Mircea Sandu.

Atât pentru Răzvan Lucescu, care şi-a pierdut mult din susţinerea conducătorilor fotbalului nostru, cât şi pentru jucători, presiunea este uriaşă, având în vedere că rezultatele din dubla cu Bosnia, de la fiele lunii viitoare, vor fi decisive pentru soarta calificării României la Euro 2012.

Convocat de Lucescu jr, Dan Alexa a recunoscut că tensiunea la naţională e mare şi că România are nevoie de victorie cu Bosnia pentru a reintra în lupta pentru calificare. „Amicalul cu Ucraina e binevenit pentru jucătorii din campionatul intern. Îi va da posibilitatea selecţionerului să vadă la ce nivel suntem pentru eventuala convocare la meciul cu Bosnia, un meci de şase puncte. Dacă vom învinge Bosnia, reintrăm cu şanse mari de calificare de pe locul al doilea. Pentru unii jucători, meciul cu Ucraina încheie stagiul din Cipru. Presiunea e mare, dar orice jucător trebuie să facă faţă stresului şi să dea totul, pentru că reprezentăm România”, a declarat Dan Alexa.

Printre jucătorii-surpriză convocaţi în cantonamentul din Cipru s-a numărat dinamovistul Dragoş Grigore, care l-a înlocuit pe rapidistul Marius Constantin, accidentat.Aseară, sau cel târziu în cursul acestei dimineţi, era aşteptat şi atacantul Ciprian Marica, în ciuda problemelor pe care le are la clubul său, VfB Stuttgart. „Nu vreau să spun exact din ce motiv nu am fost convocat pentru meciul cu Mönchengladbach (n.r. – din campionatul german), dar cert este că voi fi prezent la naţională. Voi ajunge în Cipru duminică seară (n.r. – ieri seară), în funcţie de cum se va desfăşura antrenamentul. Oarecum m-am certat cu antrenorul de la Stuttgart, dar sunt mai multe probleme, despre care nu vreau să vorbesc, să spun ceva aiurea la cald”, a recunoscut Ciprian Marica.

Printre marii absenţi din Cipru se numără căpitanul echipei naţionale, Cristian Chivu, pe care, înainte de scandalul de la meciul cu Bari, selecţionerul a decis să-l menajeze luând în calcul programul infernal pe care jucătorul l-a avut în ultima vreme.

Amicale „ultra”, cu Brazilia şi Columbia

FRF pregăteşte o altă surpriză după meciul cu Argentina, stabilit deja pe 11 august, pentru inaugurarea Naţional Arena. Şefii fotbalului nostru vor să deplaseze naţionala într-un turneu în America de Sud pentru două jocuri, cu Brazilia, pe 7 iunie, şi Columbia, pe 11 iunie. „Suntem în negocieri, dar lucrurile sunt rezolvate în proporţie de 90%”, a dezvăluit Ionuţ Lupescu, director general al FRF. „Vreau să pregătim generaţia actuală pentru Mondialul din 2014, care se va desfăşura în Brazilia. E important ca jucătorii tineri să aibă adversari puternici şi să simtă pe pielea lor ce înseamnă să evoluezi în America de Sud”. În principiu, FRF nu va cheltui nici un ban pentru această acţiune, negocierile vizând ca toate costurile să fie suportate de federaţiile-gazdă şi de agenţiile organizatoare. Vor exista clauze prin care adversarii se obligă să joace cu starurile.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Dr. Radu Țincu trage un semnal de alarmă asupra poli-adicției la tineri și lansează cartea „Învinge dependența”

Fenomenul poli-adicției, adică dependența multiplă de substanțe și comportamente, devine tot mai prezent în rândul tinerilor din România, avertizează dr. Radu Țincu, unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă