Reprezentativa de handbal feminin a României a fost învinsă, joi, în grupa A preliminară a Campionatului European din Danemarca şi Norvegia, scor 25-22 (14-15), de selecţionata daneză, informează Mediafax.
Debutul meciului a fost neplăcut pentru tricolore din două motive: jocul propriu, mai timorat (3-6, min. 9), dar şi huiduielile celor peste 5000 de fani danezi, care au trecut peste toate regulile de fair-play. Echipa României a intrat greu în meci, cu o viteză inferioară adversarelor, care au surprins şi prin motivaţia puternică. După 11 minute, doar Fiera şi Neagu reuşiseră să marcheze, jocul cu extremele fiind aproape inexistent, la fel ca şi cu pivotul (5-6). Vărzaru a marcat prima aruncare de la 7 metri, un minut mai târziu, aducând egalarea, 6-6, iar din acel moment s-a instalat echilibrul (9-9, min. 18). Apărarea României a început să fie mai mobilă şi agresivă, iar în atac Cristina Neagu a reuşit să aducă avantajul pentru prima dată, 10-9 (min. 20). Cu 7 minute înaintea pauzei, fetele lui Radu Voina s-au detaşat la 13-10, după reuşitele lui Stanca şi Neagu, antrenorul Jan Pytlick fiind obligat să ceară time-out. Danezele s-au apropiat la 15-14 (min. 28), moment în care Radu Voina a cerut la rândul său time-out, încercând să-şi trezească jucătoarele. La următoarea fază, Pytlick a primit cartonaş galben, pentru proteste la adresa arbitrajului duetului francez Bonaventura, scorul pauzei rămânând neschimbat, 15-14, după trei ratări consecutive ale României.
Nordicele au egalat după trei minute de la reluarea partidei, 15-15, graţie unui contraatac al lui Kievsgaard, dar două goluri ale Cristinei Neagu au anulat „visurile” adverse, 17-15 (min. 36). Danemarca a ripostat însă rapid, 17-17, profitând de ratările fetelor noastre, care s-au văzut şi depăşite, 17-19 (min. 43), pe fondul unui joc plin de greşeli, şi o grabă inexplicabilă la finalizare. România a traversat momente de coşmar, în care nu i-a ieşit nimic, a pierdut mingi preţioase, de care adversarele au profitat cu rapiditate şi precizie, 17-22 (min. 47). Rar a fost văzut antrenorul Radu Voina să ţipe la jucătoarele sale, dar după ce acestea rataseră 12 minute la rând a fost nevoit să ridice şi tonul, la time-out-ul cerut. Din tribune, huiduielile fanilor danezi nu s-au oprit niciun minut pe atacul nostru, Neagu reuşind totuşi să întrerupă seria de 13 minute fără gol, 18-23.
Ultimele zece minute ale meciului au fost dramatice, 20-24 (min. 52). Portarul Talida Tolnai a fost lovită direct în figură la o aruncare de la 7 metri, iar la faza următoare Elisei-Ardean a redus diferenţa, 21-24 (min. 54). Danezele au ratat două atacuri, dar România nu şi-a mai găsit ritmul, demoralizată clar de atmosfera negativă din sală, dar şi de nereuşitele proprii. Scor final, 25-22.
Marcatoare:
România – Neagu 8 goluri, Vărzaru 4, Stanca 3, Fiera 3, Geiger 2, Şoit 1, Elisei-Ardean 1.
Danemarca – Norgaard 7 goluri, Jorgensen 4, Moller 3, Skov 3, Kviesgaard 3, Thorsgaard 2, Troelsen 2, Melgaard 1.
Echipa României a debutat la CE, cu o victorie, 30-26, în meciul cu Spania, urmând a întâlni sâmbătă reprezentativa Serbiei, în timp ce Danemarca va juca în compania Spaniei. În grupa B sunt programate, tot sâmbătă, partidele Rusia-Islanda şi Muntenegru-Croaţia.
Până atunci însă, vineri, vor avea loc ultimele meciuri din celelalte două grupe, adică Suedia-Olanda şi Germania-Ucraina (grupa C), respectiv Franţa-Slovenia şi Norvegia-Ungaria (grupa D).
Primele trei echipe clasate se vor califica în faza grupelor principale, în care nu vor avea loc meciuri cu formaţiile provenite din aceeaşi grupă preliminară, contând însă rezultatele directe din acea fază, în clasamentul iniţial. Primele trei clasate din grupele A şi B vor evolua în grupa principală I, la MCH Multiarena (Herning, Danemarca), iar primele trei clasate din grupele C şi D, vor evolua în grupa principală II, la Hakons Hall (Lillehammer, Norvegia).
Din aceste două grupe principale se vor decide semifinalistele, adică formaţiile clasate pe primele două locuri, care vor juca încrucişat, în 18 decembrie. Învinsele vor disputa finala mică, iar învingătoarele din semifinale, vor evolua pentru medaliile de aur, ambele meciuri fiind programate în 19 decembrie, ultima zi a CE. Semifinalele, finalele şi partidele de clasament final se vor derula în sala din Herning.
Echipa ţării noastre a obţinut cea mai bună clasare la CE din 2000, când a încheiat pe locul patru, turneul final găzduit chiar de România.
Primele trei clasate la CE din Danemarca şi Norvegia obţin automat calificarea la Campionatul Mondial din 2011.