– Procurorul general al PNA, Daniel Morar, a dezvaluit presei modul in care parlamentarul Adrian Nastase a intervenit in solutionarea dosarului „Terenul din strada Zambaccian”
– Prima conferinta de presa a noului sef PNA a insemnat un dus rece pentru institutie si pentru multi procurori care nu au produs rezultatele asteptate timp de trei ani.
Un val de intrebari a fost lansat asupra lui Daniel Morar dupa ce acesta a pomenit despre marile dosare de coruptie redeschise sau verificate o data cu preluarea mandatului de sef al PNA. O curiozitate aparte au manifestat reporterii pentru dosarul „Terenul din strada Zambaccian”. Este vorba despre un teren de lux din zona Televiziunii Romane, care a ajuns in proprietatea premierului Adrian Nastase in anul 1998. Terenul situat pe str. Zambaccian la nr. 16, in suprafata de 700 metri patrati, a fost cumparat si vandut de mai multe ori prin anumiti intermediari manevrati de fostul parlamentar Gabriel Bivolaru.
Cumparat in 1994 de la familia Luca, terenul a intrat in posesia lui Bivolaru contra sumei de 600 dolari, intr-o perioada cand un metru patrat in zona se vindea cu 200-250 dolari. In 1998, terenul a ajuns la Athena Teodoru, care l-a vandut imediat cabinetului individual de avocatura „Adrian Nastase”. Suma platita de Nastase a fost de 11.250 USD, un pret de nimic. Cazul a fost reclamat la PNA. Dosarul a fost inchis, in primavara lui 2004, intrucat procurorii nu gasisera „nici un indiciu sau fapta de coruptie” in acea tranzactie dubioasa, patronata de tandemul Gabriel Bivolaru (judecat penal pentru devalizari de banci) – Adrian Nastase (parlamentarul care s-a deplasat la Parchetul General ca sa-si apere colegul de partid).
„E singurul politician care a sunat la PNA”
„Dosarul "Zambaccian" nu a fost deschis”, a precizat Morar, adaugand: „Dl Nastase a vorbit cu mine”. In ce context a avut loc discutia? – au intrebat ziaristii. „A fost o discutie telefonica. M-a intrebat daca dosarul i-a fost redeschis. Dar asta nu inseamna ca acest dosar nu poate fi redeschis”, a mai adaugat Morar, usor iritat de insistenta presei asupra cazului Nastase. Morar a oferit si unele explicatii tehnice: „Din punct de vedere procedural, solutia in dosarul Zambaccian a fost gresita (…) Dosarul a fost inregistrat ca unul penal, s-au inceput cercetari la PNA, dar nu s-a dat solutia legala. S-a dat, la o alta sectie, doar o solutie pentru plangere”. Morar a mai explicat ca persoana care a facut plangere trebuia in mod legal sa primeasca de la PNA un raspuns oficial care sa poata fi atacat in instanta. Ceea ce nu s-a intamplat. Morar a mai fost nevoit sa lamureasca demersul fostului premier la PNA: „Dl Nastase e singurul politician care a sunat pentru a afla situatia dosarului”.
Adrian Nastase a facut ieri o declaratie publica referitoare la afirmatiile sefului PNA: „L-am sunat intr-adevar pe Morar, in urma unor comentarii din presa, lansate in cascada, sa-l intreb daca informatia este adevarata. Procurorul general m-a informat ca nu e vorba de asa ceva si eu am tinut sa informez opinia publica dand un comunicat”.
Departament autonom, la Parchetul General
Viitorul institutiei PNA este, in sfarsit, cunoscut. Daniel Morar a declarat ca exista o propunere legislativa la Ministerul Justitiei, conform careia PNA va functiona ca departament autonom in cadrul Parchetului General. Astfel, crede Morar, PNA va fi iarasi competent sa ancheteze parlamentarii acuzati de coruptie. Morar a definit ce inseamna „mare coruptie” pentru o institutie ca PNA: „traficarea marii functii publice sau politice”. Dar a admis ca si prejudiciile foarte mari (financiare, materiale etc.) pot constitui dosare la PNA, chiar daca invinuitii sau inculpatii nu sunt „pesti mari”.