15 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialNăstase, în faţa verdictului final. UPDATE Sentinţa amânată pentru 20 iunie

Năstase, în faţa verdictului final. UPDATE Sentinţa amânată pentru 20 iunie

UPDATE

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat miercuri, la ora 23, că amână pronunţarea în acest dosar până pe 20 iunie. Citeşte mai mult AICI.

Avocaţii fostului premier au eşuat ieri în tentativa de a amâna şi mai mult momentul  deciziei finale a Curţii Supreme în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care Adrian Năstase a fost deja condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Miercuri, 13 iunie 2012, a fost o zi pe care fostul premier şi preşedinte al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase, nu o va uita niciodată. Asta pentru că a fost ziua în care s-a soluţionat procesul în care liderul PSD cerea anularea condamnării sale la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei politice în vederea obţinerii ilegale de fonduri pentru campania electorală din 2004. În acelaşi dosar, cei care ar fi strâns efectiv banii, practic complicii fostului premier, în frunte cu fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, au primit câte şapte ani de închisoare. În această categorie, a zilelor de neuitat, va intra şi data la care Înalta Curte de Casaţie va decide să anunţe verdictul final în dosarul cunoscut public drept „Trofeul Calităţii”.

La ultimul termen, cel de ieri, avocaţii lui Năstase sperau să mai amâne cauza pentru ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să facă adresă la Curtea de Conturi pentru ca această instituţie să trimită la dosar raportul de control pe anul 2004 de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, probă solicitată, în apărare, de către inculpaţi. Juristul Inspectoratului a arătat însă că în evidenţele instituţiei nu există un asemenea raport pentru că nu a existat un control. Ca urmare a acestei susţineri, Curtea Supremă a respins cererea avocaţilor de a face o adresă la Curtea de Conturi şi a dat cuvântul pentru ca părţile să-şi susţină recursurile. Procurorii au cerut ieri Completului de 5 judecători condus de preşedintele Curţii Supreme, Livia Doina Stanciu, mărirea cuantumului pedepsei care urmează a fi aplicată lui Adrian Năstase, considerând că o condamnare de doi ani de închisoare cu executare „nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului”. La momentul închiderii ediţiei procesul nu era încă finalizat.

Apărarea lui Năstase: dosarul politic şi calitatea de judecător a Ioanei Bogdan

Avocaţii lui Adrian Năstase au reluat în mare parte o serie de aspecte invocate de-a lungul procesului, cum ar fi faptul că dosarul de corupţie în care inculpat este fostul preşedinte al PSD ar fi unul politic, fabricat de anchetatori şi fără probe, dar şi modul în care a devenit din procuror-judecător şi apoi judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie unul dintre membrii completului care a decis în fond condamnarea fostului premier la doi ani de închisoare. Este vorba de Ioana Bogdan, despre care avocaţii susţin că nu a fost numită judecător printr-un decret al preşedintelui României de la acel moment, aşa cum ar fi fost legal.

Consiliul Superior al Magistraturii a arătat însă că, la acel moment, funcţiona instituţia transferării unui procuror şi nu era nevoie de un decret prezidenţial pentru ca un procuror să devină judecător. Oricum, problema Ioanei Bogdan a mai fost invocată în recurs şi înainte de dezbaterea finală, preşedintele Completului de 5 judecători arătând însă că nu sunt probleme de legalitate în ceea ce priveşte modul cum Bogdan a ajuns judecător. Problema lui Adrian Năstase cu Ioana Bogdan vine de la faptul că aceasta a fost pentru o scurtă perioadă consilier personal al procurorului şef al DNA, Daniel Morar, fără a avea însă atribuţii asupra dosarelor de urmărire penală instrumentate de procurori. Solicitările avocaţilor lui Năstase au fost de admitere a recursului declarat de ei şi în rejudecare Completul de 5 judecători să dispună fie achitarea fostului premier pentru inexistenţa faptelor, retrimiterea cauzei la DNA pentru refacerea urmăririi penale ca urmare a unor deficienţe ale anchetatorilor în instrumentarea cauzei sau retrimiterea dosarului la instanţa de fond pentru rejudecarea primei faze procesuale ca urmare a faptului că primul complet nu a fost independent şi imparţial pentru că nu ar fi admis o serie de probe ale apărării.   

Condamnările din dosar

Pe 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu exe-cutare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Cele mai citite

România rămâne cea mai săracă țară din UE, cu o treime din populație expusă riscului

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, România ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană din punct de vedere al prosperității economice, având o...

Comisia Europeană, sancționată pentru încălcarea propriului GDPR: Despăgubiri pentru un utilizator

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că Comisia Europeană a încălcat regulamentul GDPR privind protecția datelor personale, obligând instituția să plătească despăgubiri...

Fostul ministru al Educației este noul prorector al SNSPA

Decizia de numire a Ligiei Deca a fost adoptată, în urma consultării Senatului universitar Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a anunțat numirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă