7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialNASA pregateste o noua capsula

NASA pregateste o noua capsula

Combinand un concept vechi (cel al rachetei Apollo, din anii 1970) cu tehnologia actuala si ideile ce vor aparea in urmatorii ani, NASA va realiza, pana la sfarsitul decadei urmatoare, o noua naveta spatiala, informeaza AFP.
Botezata CEV (Crew Exploration Vehicle – vehicul de explorare cu echipaj), noua naveta va avea capsula astronautilor dispusa deasupra rachetelor propulsoare, si nu de-a lungul lor, ca in cazul navetelor actuale. Ceea ce, potrivit specialistilor, ii va conferi un nivel de siguranta de zece ori mai mare, posibilitatea de defectare proiectata in cazul CEV fiind de 1/2.000, in timp ce la navetele in serviciu este de 1/220. Cel mai mare aport in cresterea sigurantei il are sistemul de „aruncare”, in caz de accident, a capsulei cu astronauti departe de booster-ul principal.
Pe de alta parte, oficialii NASA au declarat ca noul „vehicul” va fi capabil sa transporte pana la sase astronauti pe Statia Spatiala Internationala (ISS). Sau va putea duce patru si ceva incarcatura. Mai mult, CEV va putea zbura si total robotizat, fara echipaj la bord, ceea ce va permite transportarea a pana la 25 de tone de echipamente si provizii. Pana pe Luna insa, naveta fara aripi, a carei greutate este cu 50% mai mare decat cea a lui Apollo, nu va putea duce decat patru astronauti. Iar criticii afirma ca CEV aduce izbitor cu o racheta ruseasca de tip Soyuz marita la scara, dispunand inclusiv de un sistem de panouri solare, ce este pus in functiune dupa lansare, pentru economia de energie.
Din punct de vedere tehnic, CEV va fi propulsat de o versiune modificata a booster-ului pe baza de combustibil solid ce echipeaza navetele actuale. Iar intr-o a doua faza va intra in joc si un motor cu combustibil lichid.
In cazul voiajelor pe Luna, operatiunile se vor desfasura in sapte pasi, afirma NASA. In primul rand, va fi lansata pe orbita Pamantului o naveta cu un vehicul de aselenizare (VA) si o racheta lunara la bord. Capsula cu astronauti va pleca cu circa o luna mai tarziu si se va intalni cu prima racheta pe orbita. Apoi, nava rezultata din unirea celor doua module va fi propulsata spre orbita lunara. De acolo, vehiculul de aselenizare va zbura pana pe suprafata Lunii, iar echipajul isi va putea petrece o saptamana pe satelitul natural al Terrei. Partea superioara a VA va duce, apoi, echipajul pe orbita lunara, unde se va intalni cu CEV-ul. Si va urma intoarcerea pe Pamant. Capsula va fi franata de parasute si airbag-uri si va ateriza fie in apa, fie pe sol.

Cele mai citite

Bitcoin suferă o scădere de 5% pe fondul volatilității pieței

Bitcoin a înregistrat o scădere semnificativă de 5%, ajungând la aproximativ 96.000 de dolari pe unitate, în timpul unei sesiuni de tranzacționare marcate de...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...

Modificări fiscale pregătite: Guvernul analizează măsuri care ar putea reduce venitul net al salariaților

În contextul unui deficit bugetar crescut și al presiunilor pentru reforme fiscale, guvernul și partidele politice dezbat propuneri care ar putea schimba semnificativ sistemul...
Ultima oră
Pe aceeași temă