» La forumul energetic al Marii Negre, italienii au lansat ideea ca gazoductele Nabucco, sustinut de UE pentru a ocoli Rusia, si South Stream, promovat de Rusia, nu sunt concurente, ci se completeaza unul pe celalalt. Specialistii spun insa ca realitatea e alta: cine termina primul conducta castiga meciul.
» Informatia zilei la forum dovedeste acest lucru: un anumit stat caspic i-a promis ferm Romaniei ca va pompa gaz in Nabucco, numai daca proiectul este realizat inaintea South Stream. Toate statele implicate joaca la ambele capete, tocmai pentru a fi sigure ca nu raman cu pierzatorii.
Prima zi a forumului energetic al Marii Negre i-a strans la Bucuresti pe mai multi actori ai jocurilor energetice din regiune. Pe langa importanta resurselor din Marea Neagra, neexplorate indeajuns, a fost dezbatuta si dezvoltarea celor doua proiecte de gazoduct: Nabucco, prevazut sa ocoleasca Rusia si la care participa Romania, alaturi de Ungaria, Austria, Turcia, Bulgaria, Germania, si South Stream – proiect sustinut de Rusia, la care au aderat si cele mai multe state din Centrul si Estul Europei. Presedintele companiei nationale italiene ENI, Paolo Scaroni, a subliniat ideea ca cele doua proiecte nu sunt concurente, ci se completeaza unul pe celalalt, amintind ca oricum capacitatea estimata a Nabucco nu ar fi suficienta pentru aprovizionarea cu gaz a Europei. Realitatea sta tocmai invers, arata specialistii.
Intr-un articol publicat ieri, expertul american de origine romana Vladimir Socor, a atras atentia ca la Bucuresti Gazprom incearca "un bluf", impreuna cu partenerii italieni, pentru a atrage noi tari in proiectul lor, South Stream. "Romania este cea mai noua tinta a Moscovei in recentele eforturi de a coopta noi tari in proiectul South Stream sau pentru a determina tarile participante sa isi ia un angajament mai activ, in ciuda indoielilor", a scris Socor. Forumul de la Bucuresti este totusi organizat de americani, prin organizatia neguvernamentala Consiliul Atlantic al Statelor Unite, iar participarea Rusiei este slaba. Nu la fel de dur ca Socor, analistul economic Aurelian Dochia sustine ca "orice s-ar spune, Nabucco si South Stream sunt concurente, iar cel care va fi lansat primul va fi castigator. Nu exista gaz suficient pentru a le aproviziona pe amandoua". Tocmai de aceea, spune Dochia, aproape toate statele care participa la Nabucco au deschis discutiile si cu Rusia, pentru South Stream. Bulgaria, Austria, Ungaria si-au aratat disponibilitatea pentru a colabora cu rusii. Chiar daca Romania a respins pana recent orice colaborare cu Rusia, situatia s-a relaxat: exista discutii oficiale intre Gazprom si Ministerul Economiei de la Bucuresti, Rusia lansand declaratii prietenoase privind participarea Romaniei la South Stream. Cu toate acestea, Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu, ne-a declarat ca "Romania este un suporter al Nabucco si presedintele si-a afirmat mereu sprijinul pentru acest proiect".
Concurenta intre cele doua proiecte este in mare masura legata si de finantare, nu doar de sursele de aprovizionare cu gaz, explica Aurelian Dochia. "South Stream statea foarte bine pana acum un an, doi, cand Gazprom o ducea bine. Acum nu mai merge bine. Aceleasi probleme le intampina Nabucco. Finantatorii ar vrea un proiect foarte bine conturat, cu acorduri de furnizare si de vanzare de gaz, dar aceste lucruri sunt foarte greu de obtinut fara un proiect realizat. Este un cerc vicios."
Informatia zilei, lansata la forumul Marii Negre, confirma tocmai lupta pe resurse financiare si energetice dintre Nabucco si South Stream. Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Tudor serban, a declarat ca "avem o oferta de la unul dintre statele din zona Marii Caspice, pentru 7,3 miliarde de metri cubi de gaze pentru Nabucco. Conditia este ca Nabucco sa se faca inaintea South Stream. Suntem prima tara din consortiul Nabucco cu o astfel de oferta". serban a refuzat sa dezvaluie numele tarii ofertante, din motive diplomatice, insa recent Romania a semnat acorduri sau a avut discutii pe teme energetice cu Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, priviti ca principalii potentiali furnizori de gaz pentru conducta Nabucco. Aflate in zona de influenta a Rusiei, ele au refuzat pana acum sa semneze vreun acord cu tarile europene. Legat de viitorul celor doua proiecte de gazoduct, Steven Mann, reprezentant al gigantului petrolier Exxon Mobil, a sugerat ca statele au pus caruta inaintea cailor: "Nu dezvoltam o conducta si apoi o promovam politic, ci dezvoltarea unei conducte trebuie precedata de o dezvoltare economica. Investitia in faza de dezvoltare si provocarile tehnice vor fi mult mai dificile". Aurelian Dochia ii da dreptate: "Finantatorii se uita la bazele economice ale proiectelor si mai putin la partea politica. Pana acum, s-a incercat incurajarea politica a finantatorilor".
Ironii
» Basescu, absent
Presedintele Traian Basescu a lipsit de la eveniment, desi avea programat un discurs-cheie intre ora 9 si 9.30. El s-a aflat la Cluj, unde printre altele a dansat o hora. Omul de afaceri Dinu Patriciu pare sa fi uitat de la mana pana la gura si s-a contrazis fla-grant. Rezervele din Marea Neagra sunt uriase, a spus Patriciu, ele ar putea inlocui Rusia ca furnizor de energie. In plin scandal al concesiunii Sterling, Patriciu spunea tocmai pe dos: "Ni s-au vandut iluzii, ca acolo ar fi gaze si titei". Frank Kempe, presedintele Atlantic Council, a remarcat ca in Romania a cazut Guvernul. "A fost o lipsa de consideratie din partea liderilor politici sa creeze o criza tocmai cand noi avem acest forum", a glumit el.