Controalele efectuate in ultima perioada la complexurile energetice Turceni si Rovinari de catre reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului scot la iveala tot mai multe nereguli. Dupa scandalul energiei ieftine pentru prieteni, care acum se afla in atentia Departamentului National Anticoruptie si politiei, achizitiile publice sunt un alt capitol la care fostele conduceri ale celor doua unitati au avut serioase probleme. Achizitiile de sisteme informatice si de terenuri sunt doua dintre „cumparaturile” care vor aduce din nou in atentia DNA cele doua complexuri.
Fara studii de oportunitate si eficienta
Anul trecut, atat la Turceni, cat si la Rovinari au fost achizitionate sisteme informatice integrate. Achizitia propriu-zisa s-a facut prin procedura „negociere competitiva”, fiind declarata castigatoare in ambele cazuri firma Romsoft din Ramnicu Valcea. Controlul efectuat recent de Corpul de Control al Ministerului Economiei a scos la iveala serioase carente in ceea ce priveste fundamentarea achizitiilor. Desi sumele cheltuite sunt foarte mari, peste patru milioane de euro, achizitiile s-au facute fara a avea la baza studii de oportunitate si eficienta. In plus, este pusa sub semnul intrebarii si solutia aleasa, deoarece este cea mai scumpa disponibila pe piata, atat in faza initiala, cat si pentru toate up-datarile ulterioare. La Turceni valoarea contractului incheiat cu firma din Ramnicu Valcea era de 6.116.650,7 RON, fara TVA, si aceasta in conditiile in care programul de investitii pe anul 2005 nu prevedea o asemenea investitie. Pentru a se pastra cadrul legal, se apeleaza cu cateva zile inainte de semnarea contractului la o rectificare bugetara, prinzandu-se astfel in schema si achizitionarea sistemului informatic pentru care se aloca insa doar 2.800.000 RON. Un amanunt care nu a fost luat in seama, complexul platind din valoarea contractului 4.896.2221,7 RON, fara TVA, iar diferenta de 1.200.000 RON a fost inclusa in programul de investitii pe 2006. La Rovinari contractul incheiat a avut o valoare de 7.990.144 RON, fara TVA. Cu toate ca nici aici o asemenea achizitie nu era prevazuta in Programul de investitii pe 2005, ea este aprobata printr-o hotarare a Consiliului de Administratie la sfarsitul lunii iulie, iar la sfarsitul lunii decembrie este acceptata la plata o factura in valoare de 4.335.962,24, fara TVA. Desi s-a trecut la plata contractului, conducerea de la Rovinari nu a catadicsit nici macar sa faca un Program de investitii rectificativ. La patru luni de la plata facturii, adica in aprilie 2006, solicita Ministerului Economiei si Comertului sa-i aprobe un program de investitii rectificativ pe 2005. Evident, o solicitare care a fost respinsa de MEC. Banii insa au fost deja cheltuiti, iar acum noile conduceri ale celor doua complexuri trebuie sa gaseasca vinovatii pentru modul in care au fost angajate in 2005 aceste plati. Oricum, raportul care a fost intocmit de Corpul de Control al MEC va poposi in curand pe masa procurorilor de la DNA.
Terenuri cumparate fara respectarea procedurilor
Cumpararea de terenuri de la particulari este o activitate curenta in cazul unitatilor miniere pentru extinderea activitatii. Acestea se fac pe baza legislatiei in vigoare si a unui regulament special. Nu acelasi lucru s-a intamplat insa si la complexul energetic Rovinari, care la sfarsitul anului trecut a decis cumpararea a 20 de hectare teren arabil pentru construirea unei vetre de sat intr-un cartier din Targu Jiu pentru persoanele care urmau sa fie afectate de lucrarile miniere. In final este cumparata o suprafata de 24,67 hectare teren agricol la un curs de 5 euro/mp, platindu-se in total circa 4,5 milioane RON. Controlul efectuat insa de Corpul de Control al MEC a scos insa la iveala si in acest caz o serie de nereguli. In primul rand, alegerea locatiei unde sa fie construita vatra satului s-a facut arbitar, fara a se solicita mai multe variante pentru a se putea aproba formula cea mai avantajoasa. In situatia in care era neaparat necesar sa se construiasca o noua vatra, trebuia ca prin anuntul publicitar sa se solicite teren, fara insa a se indica si o anumita zona si, in general, sa se caute teren in afara orasului, avand in vedere ca aici preturile sunt mai mici. Asa se face ca pretul terenului achizitionat a fost mult mai mare, el depasind media pe metru patrat achizitionat de circa 18 ori. Pe langa cele doua oferte acceptate in final, a mai fost depusa o oferta pentru vanzarea unei suprafete de 12.556 mp la pretul de 2 euro/mp. Ea a fost respinsa de specialistii Complexului Energetic, justificarea alegerii facute facandu-se printr-un memoriu care insa apare nedatat si inregistrat. Pe de alta parte, Corpul de Control al MEC a constatat ca analiza facuta de specialistii Complexului Rovinari s-a bazat doar pe ofertele primite, fara a se solicita insa oferte de pret pentru zona respectiva de la agentiile imobiliare specializate si fara intocmirea unui studiu de piata. In aceste conditii in care o serie de proceduri au fost incalcate, reprezentantii MEC au serioase suspiciuni privind cheltuirea corecta a banilor.