Autoritatile din comuna Sieu-Odorhei, judetul Bistrita-Nasaud au inaugurat, duminica, un muzeu care va functiona chiar in incinta primariei. Potrivit primarului comunei, Vasile Chirlejan, muzeul reuneste cele mai importante descoperiri arheologice din zona. Ideea de a infiinta un muzeu in comuna i-a apartinut unui localnic in varsta de 80 de ani, Martian Luscan, un pasionat de istorie. Barbatul a adunat inca din anul 1958 cioburi de ceramica ale vaselor din perioada bronzului, din epoca fierului, perioada dacica, ocupatia romana, epoca feudala incipienta si pana in zilele noastre. Potrivit sursei citate, batranul are o adevarata colectie de materiale etnografice cum ar fi vase, costume, palarii, dar si documente referitoare la originea scolii confesionale din sat, insotite de declaratii ale batranilor satului. Cele mai valoroase obiecte arheologice sunt doua topoare din piatra din epoca neoliticului si doua lanci reprezentative pentru activitatea din perioada revolutiei pasoptiste.
Pe raza comunei Sieu Odorhei au fost identificate 34 de puncte arheologice. Un utilaj agricol a scos la iveala inclusiv un tezaur monetar dacic cu 240 de monede de argint, aflat in prezent la muzeul din Bistrita.
Arheologii au descoperit la Sieu-Odorhei o intinsa asezare a populatiei dacice din provincie. Cu prilejul construirii scolii si a altor lucrari edilitare, au fost descoperite mari cantitati de ceramica romana provinciala, din pasta fina rosie si cenusie, din pasta zgrunturoasa, precum si ceramica dacica lucrata cu mana. S-au descoperit de asemenea fragmente de "terra sigillata” si de sticla, unelte, fibule, margele si alte materiale.