18 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialMutu, Codrea si Chivu au concurenta in Italia

Mutu, Codrea si Chivu au concurenta in Italia

Adrian Mutu, Paul Codrea, Cristi Chivu sau Vali Nastase nu sunt singurii romani care au jucat sau joaca fotbal in Italia. O echipa de zidari sau constructori, AS Romania, face furori in campionatele regionale si vrea sa se afilieze  printre cluburilee Federatiei Italiene de Fotbal – Federcalcio.
Cotidianul italian "la Stampa" publica un reportaj interesant despre romani. Nu despre romanii care ucid, violeaza, au retele de proxenetism sau fac parte din mafie, ci despre o… echipa de fotbal. O echipa mica, AS Romania, cu o istorie interesanta si un viitor care se anunta frumos, daca ar fi sa ne luam dupa laudele primite din partea italienilor.

"La stampa" merge pe mana lor
Publicatia italiana i-a descoperit in Toscana. "In Romania erau profesionisti ai fotbalului, iar in Italia s-au reprofilat in zidari sau lucratori in spalatorii. «Acum ca nu mai suntem extracomunitari vom lua cu asalt campionatele. Vom reprezenta Piemonte in finalele nationale», spun ei.
Vor incerca sa castige campionatul de fotbal de amatori din Italia. Vor lua autocarul, asa cum fac in fiecare vara cand se intorc acasa cu pachetele cu cadouri pentru rude. Destinatia pe atunci erau orasele Bacau, Piatra Neamt, Suceava. De data aceasta insa, calatoria lor va fi mult mai scurta. Destinatia: Chianciano, in Toscana. In spatiul de bagaje al autocarului nu se mai afla televizioare color si haine italienesti de dus acasa, ci gentile voluminoase cu echipamentul fotbalistilor. Este vorba de o «stranie echipa de fotbal a romanilor», care peste cateva zile va incerca sa castige emblema invingatorilor in campionatul Italiei, pentru Piemonte", relateaza Marco Ansaldo in ziarul italian La Stampa.

Nu-i mai bate nimeni
"In Romania erau aproape toti fotbalisti. Unii jucau la Otelul, altii la Ceahlaul, echipe bune care au jucat in cupele europene impotriva lui Juventus. Astazi unul lucreaza la o spalatorie, altii in constructii: sunt zidari, zugravi, instalatori. «Cand m-am dus sa joc in Israel, acum circa zece ani, nu stiam sa tin in mana o mistrie, apoi am venit la Torino, in 1999, si pentru a ma intretine am fost ajutor de zidar», spune Florin Lacatusu, fost portar de seria B, care are acum o mica intreprindere ce se ocupa cu reabilitarea de case si vilisoare. «Angajatii joaca in echipa de fotbal», mai precizeaza Florin.
Este vorba de AS Romania, al carui presedinte si factotum este Florin, un barbat corpolent, care acum s-a reprofilat pe echipe mici de fotbal. Seara, zidarii coboara de pe schela, mananca un sandvis si merg pe terenul de fotbal, regasind ca prin miracol trecutul. Joaca in partide de 11, turnee in 5 sau 8. De cand s-au organizat intr-un club au devenit un fenomen in fotbalul de amatori deoarece echipe etnice exista cu zecile in Italia. La Torino si in suburbii exista trei, formate numai din peruani, plus o alta pereche in care se amesteca toata America de Sud, dar niciuna nu are potentialul si perspectivele romanilor. «Practic sunt invincibili», a recunoscut Luca Dalvit, care raspunde de sectia Fotbal la UISP (Uniunea Italiana a Sporturilor pentru toti) din Torino. De patru ori primii clasati in cinci campionate, niciodata invinsi in ultimele doua sezoane, 193 de goluri in 46 de partide.

Pot lua si italieni
La Chianciano si Siena, AS Romania, imbracand tricouri in culorile galben-rosu-albastru ale nationalei de la Bucuresti va reprezenta pentru a patra oara Piemonte in finalele campionatului italian, dupa ce au dominat campionatul regional al UISP. Sunt un adevarat tavalug, care suscita o oarecare invidie in randul italienilor care, inainte de sosirea lor obtineau victoria iar acum sarbatoresc daca obtin un egal.
Dar daca ar dori un italian sa joace in echipa? «Daca e puternic il luam. Nu suntem nationalisti si cu atat mai putin rasisti, mai spune Florin pentru cei de la "La Stampa".

Cele mai citite

Membrii Asociației „Moldova Vrea Autostradă” manifestare inedită pentru autostrada A8

Membrii Asociaţiei "Moldova Vrea Autostradă" au bătut toba, sâmbătă, pentru a atrage atenţia asupra importanţei începerii lucrărilor la autostrada A8. Reprezentaţii MVA speră ca prin...

Nicolae Ciucă s-a întors în zonele afectate de inundații din Galați

La 3 săptămâni de la inundațiile catastrofale care au măturat mare parte din zona Moldovei, liderul PNL s-a întors în zonele afectate pentru a...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă