16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialMurdoch a cumparat "Wall Street Journal"

Murdoch a cumparat „Wall Street Journal”

Magnatul media Rupert Murdoch a semnat ieri acordul de achizitionare a companiei Dow Jones, care editeaza cotidianul "Wall Street Journal", pentru suma de 5 miliarde de dolari.

La acest acord s-a ajuns dupa trei luni de negocieri si dezbateri intre membrii familiei Bancroft, care controleaza Dow Jones si "Wall Street Journal" de peste un secol.
Cei aproximativ 30-40 de adulti din familia Bancroft, urmasi ai fondatorului Dow Jones, Clarence Barron, nu mai erau implicati in afacerile curente ale companiei, intre ei numarandu-se bancheri, filantropi si un fost pilot de linie. Unii dintre ei s-au opus achizitionarii companiei de catre Rupert Murdoch, invocand faptul ca independenta editoriala si integritatea cotidianului "Wall Street Journal" risca sa fie compromise daca ziarul face parte dintr-un grup media generalist si de divertisment.

Pentru a calma aceste temeri, Murdoch a consimtit ca un comitet independent alcatuit din cinci membri sa "asigure integritatea si independenta jurnalistica si editoriala a publicatiilor si serviciilor (companiei) Dow Jones".
In final, marti seara, o ramura din Denver (Colorado) a familiei Bancroft, care detine 9,1 la suta din drepturile de vot, a trecut in tabara favorabila lui Murdoch, inclinand balanta de partea acestuia.
Dincolo de dezbaterile privind independenta editoriala, ratiunile financiare primeaza, a comentat ieri AFP, aratand ca familia Bancroft a cedat doar dupa o serie de incercari nereusite de a obtine de la Murdoch un pret si mai mare decat cel de 60 de dolari per actiune (care reprezenta deja cu 65 la suta mai mult decat pretul de tranzactionare a actiunilor la bursa) si dupa ce magnatul a amenintat, luni seara, ca isi retrage oferta. De asemenea, Murdoch a fost de acord sa plateasca avocatii si consilierii financiari ai familiei Bancroft.

Achizitionand "Wall Street Journal", Murdoch, care detine in SUA postul de televiziune Fox News si  cotidianul "New York Post", isi intareste prezenta in presa scrisa americana. Pana acum, Murdoch nu a facut prea multe declaratii privind intentiile sale, spunand doar ca vrea sa intareasca prezenta internationala, mai ales in Europa si Asia, a cotidianului "Wall Street Journal", intarindu-l in rivalitatea sa cu "Financial Times", si ca propune si dezvoltarea sectiunii de informatii politice si generale, pentru ca "Wall Street Journal" sa poata concura direct cu marile cotidiene generaliste americane, cum ar fi "New York Times".

Cele mai citite

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Guvernul dă undă verde noilor reglementări pentru emitenții de instrumente financiare

Noul cadru legislativ oferă protecție și încredere investitorilor și facilitează accesul la capital pentru companii Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă