Muntenegru (re)apare pe harta Europei ca tara de sine statatoare, dupa ce referendumul de duminica, apreciat drept corect de catre OSCE, a dat castig de cauza adeptilor separarii de Serbia.
Independenta a fost votata de 55,4% dintre alegatorii muntenegreni, restul de 44,6% optand pentru statul comun, a anuntat ieri-dimineata, la Podgorita, Comisia pentru referendum, dupa numararea a 399.535 de buletine de vot din cele 462.937 valabil exprimate. Comisia sustine ca rezultatele definitive „pot suferi modificari, dar nu semnificative”. Rata prezentei la urne a fost de 86,3%.
Podgorita exulta, Belgradul tace
Inca de la primele estimari difuzate duminica seara, Podgorita a cunoscut o explozie de bucurie, mii de persoane adunandu-se in centru, la sediul guvernului, si sarbatorind cu sampanie, petarde si focuri de artificii. „Doamnelor si domnilor, prin vointa cetatenilor sai, Muntenegru si-a recapatat independenta”, a declarat premierul Milo Djukanovici. Cunoscut partizan al despartirii de Serbia, el a dat glas sperantelor de viitor ale tarii sale, mai cu seama celei de a deveni „in cel mai scurt timp membru cu drepturi depline in comunitatea popoarelor europene”. „Avem o tara!”, „Traiasca Muntenegru!” si „Milo, Milo!” au fost raspunsurile multimii, transformata intr-o mare de steaguri purpurii cu acvila bicefala incoronata – vechea emblema a micului principat balcanic. O atmosfera in evident contrast cu mutenia din capitala sarba, Belgrad, unde autoritatile au evitat orice comentarii pana la anuntarea rezultatelor definitive.
Independenta Muntenegrului reprezinta lovitura de gratie data Iugoslaviei, parasita in anii '90, cu pretul unor conflicte sangeroase, de Slovenia, Croatia, Bosnia si Macedonia. Muntenegru, tara cu 650.000 de locuitori, si Serbia Ð cu o populatie de aproape 15 ori mai mare Ð formasera in 2003 o uniune cu legaturi nu foarte stranse, Podgorita beneficiind de o autonomie totala. Nu toata lumea e fericita, insa. Un segment important al populatiei muntenegrene percepe despartirea de Serbia ca pe o ruptura intre frati. „Am despartit carnea de os”, spunea plangand o femeie citata de AFP.
Implicatii pentru Balcani
Primul sef de stat care a felicitat Muntenegrul a fost presedintele croat Stipe Mesici. UE, care a anuntat ca va „respecta rezultatul referendumului”, se pregatea ieri sa recunoasca de facto independenta Muntenegrului. Acest pas va fi urmat de o reajustare a politicii Bruxelles-ului in regiune. Comisia Europeana urmeaza sa renunte la formatul de pana acum al negocierilor de preaderare cu Serbia-Muntenegru, pentru a trata cu fiecare republica in parte. Muntenegru pleaca in aceasta cursa cu un avantaj, avand in vedere ca negocierile cu Belgradul sunt suspendate din motive de Ratko Mladici, generalul sarb acuzat de TPI de crime de razboi.
Pe de alta parte, este de presupus ca noul statut dobandit de Muntenegru va avea un impact major asupra problematicii din Kosovo, provincie sarba administrata de ONU, unde majoritatea albaneza spera, de asemenea, sa obtina independenta. Un parlamentar moscovit extindea chiar consecintele asupra unor regiuni indepartate, cum ar fi nordul insulei Cipru si Tara Bascilor…