7 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialMuntele Baisorii, poleit cu aur de toamna

Muntele Baisorii, poleit cu aur de toamna

» Statiunea clujeana este asezata intr-unul dintre cele mai frumoase locuri ale Apusenilor.

» De la inceputul lui octombrie, in statiune isi face aparitia zapada.

Drumul Clujului trece printre doua dealuri golase. Iarba de pe pamantul rosu a inceput sa se ingalbeneasca, de parca toamna ar fi adus o boala tainica in firavele frunze scapate de coasa voincilor moti care au au adunat fanul in "purcuti" claditi in jurul cate unui par adus din padurea de mesteceni si fagi din apropiere. Sub fan au fost infipte crengi de copac, pentru a usura transportul nutretului. Dupa mutarea "purcutilor", denumirea locala a fanului, ramane pe loc un strat gros de petale uscate de flori. Regretatul profesor Valentin Lupas spunea ca acest amestec, botezat de localnici cu denumirea de zdrob de fan, "poate fi folosit ca infuzie de ceai. Daca ar exista o planta nociva in iarba, cu siguranta ca sunt alte cateva care sa ii neutralizeze efectele". In dreapta drumului se scurge un parau limpede, care se varsa in rauletul Iara, afluent al Ariesului. Dupa dealuri se afla primele case ale Baisorii, una dintre cele mai bogate comune ale Apusenilor.

 

Aici, nu a existat niciodata colectivizare. In primii ani de dupa instaurarea comunismului, motii s-au opus cu arma in mana celor care au venit sa le ia pamanturile. Rezistenta din aceasta parte a muntilor era condusa de fratii susman, pentru care Securitatea a construit o intreaga cazarma in satul Porut, acolo unde drumul ce leaga Baisoara de statiunea Valea Ierii isi trimite o ramura catre Muntele Filii. In centrul comunei, odinioara se inalta o biserica de lemn, un adevarat monument al istoriei locurilor, unde au existat batalii in timpul Revolutiei de la 1848, unde motii condusi de Avram Iancu au purtat lupte grele cu invadatorii unguri ai generalului polonez Josif Bem. Acum, la initiativa unui preot mai zelor, vechea bisericuta de lemn a fost demolata, iar in locul ei se inalta o imensitate de biserica de zid, pentru a carei constructie preotul nu a ezitat sa profaneze mormintele eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale si care erau ingropati in curtea vechii biserici.

Din Baisoara, drumul urca in inima muntilor, pe o alta vale strabatuta de apele reci si repezi ale unui parau care straluceste precum solzii pastravilor care strabat unda clara in cautarea prazii. Mai intai, turistii gasesc o manastire ridicata de curand. Acolo, vietuiesc trei calugari, care au transformat terasa chiliilor lor intr-o adevarata gradina botanica. Noua biserica de zid a manastirii este gata, dar adesea calugarii folosesc vechea bisericuta de lemn, construita de mainile indemanatice ale satenilor. Povestea manastirii are accente biblice. Pentru ca nu aveau lemne destule, calugarii au cerut si au primit barnele din care erau construite o serie de grajduri la marginea comunei. "Nu conteaza ce alcatuiau lemnele inainte. Ce daca erau grajduri? Isus Christos nu a venit pe lume intr-o iesle?" se intreaba Vasile Cirebea unul dintre satenii care au dat o mana de ajutor la ridicarea lacasului de cult.

Mai departe, drumul serpuieste doi kilometri printre dealuri pe care padurea s-a impodobit deja in culorile toamnei. Auriul si cafeniul fagilor, verdele pal al zadei, verdele intunecat al molizilor, rosul sangeriu al scorusilor ori galbenul stejarilor si artarilor, alaturi de albeata cojii mestecenilor alcatuiesc un tablou nespus de frumos.
La opt kilometri de manastire si la doi de centrul comunei se afla satul Muntele Baisorii. Acesta este insirat de-a lungul paraului Huda, pe langa care trece si drumul asfaltat ce duce in statiune. Dupa ce urca pieptis coastele unui munte, locul caselor sarace ale motilor este luat de vile opulente. Este semnul ca acolo incepe hotarul statiunii. Muntele Baisorii este una dintre cele mai asaltate statiuni de schi din Muntii Apuseni. Nu neaparat pentru pista de schi, care nu exceleaza prin lungime si care este abrupta, ci pentru ca statiunea se afla foarte aproape de Cluj-Napoca.

Doar 50 de kilometri trebuie sa strabata amatorii de sporturi de iarna ca sa ajunga in statiune. Deja, de la inceputul toamnei, pudra zapezii incepe sa arginteze codrii de brazi care au luat locul padurilor de foioase. Chiar daca amatorii de schi inca nu nu pot sa isi practice sportul lor favorit, Muntele Baisorii nu duce lipsa turistilor, care vin sa evadeze din agitatia orasului.  

SCHI
Muntele Baisorii a fost, mult timp, unica statiune de schi din judetul Cluj. Statiunea dispune de teleschi, iar de doi ani, exista si nocturna pe pista. Proprietarii partiei, adica Primaria si Consiliul Local, promit ca vor aduce si tunuri de zapada. In statiune exista un hotel de trei stele, mai multe pensiuni si cabane. Aici au cabane mai multe companii de stat din Cluj, printre care Electrica sau Compania de Apa Somes, care le pastreaza pentru angajatii lor. De asemenea, aici se afla si o cabana destinata angajatilor Ministerului Apararii.

Cele mai citite

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens, a reacţionat luni un purtător de...

Rusia acuză Occidentul de amestec în alegerile din Republica Moldova și respinge acuzațiile ce i se aduc

Rusia a respins acuzaţiile de imixtiune în afacerile interne ale Republicii Moldova şi a denunţat amestecul occidental în alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea...

SUA sancționează mai multe entități internaționale pentru sprijinul programelor de drone ale Pakistanului și Iranului

Statele Unite au anunţat luni o serie de sancţiuni care vizează aproximativ 20 de entităţi din mai multe ţări din lume şi acuzate că...
Ultima oră
Pe aceeași temă