15.2 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialMunicipiul Galati si judetul Braila se unesc in Zona Metropolitana "Siret"

Municipiul Galati si judetul Braila se unesc in Zona Metropolitana „Siret”

Pentru primarul Galatiului Dumitru Nicolae, una dintre cele mai importante prevederi din noul text al Legii administratiei locale este aceea care se refera la posibilitatea de asociere intre comunitati pentru constituirea zonelor metropolitane. Noua prevedere face posibila constituirea zonei metropolitane Galati-Braila si intrarea in legalitate a Cartierului „Dimitrie Cantemir”, cunoscut si sub numele de „Siret”, care va uni cele doua municipii.

Deocamdata, situatia este incerta pentru ca suprafata de 1.000 de hectare a fost trecuta prin HG 512/2002 in patrimoniul municipiului Galati, dar din punct administrativ-teritorial este in judetul Braila. Altfel spus, galatenii care in luna septembrie se vor muta in noile blocuri vor avea o adresa stranie: municipiul Galati, judetul Braila! Complicatiile mai mari intervin atunci cand se pune problema achitarii impozitelor si taxelor locale. „Pe baza acestei legi vom incepe discutiile cu colegii nostri de la Consiliul Judetean Braila pentru a face zona metropolitana Galati-Braila sau Braila-Galati, cum vreti sa ii spuneti, si sa legiferam si problema legata de cartierul Dimitrie Cantemir”, ne-a declarat primarul Dumitru Nicolae. Incurcatura a fost facuta de ministrii Octav Cozmanca si Miron Mitrea, la cererea imperativa a colegului lor de cabinet Dan Nica, si se pare ca situatia este mai incalcita decat pare.
Primarul Galatiului nu poate discuta problema constituirii noii zone metropolitane cu primarul Brailei, din cauza ca cele doua municipii nu sunt limitrofe si nu intrunesc conditiile prevazute de lege. „Eu am inteles ca li se dau 1.500 de hectare la Consiliul Jude-tean, nu la municipiu. Indiferent cine are o idee, cine participa la tratative, eu vreau sa legiferez cartierul Dimitrie Cantemir si sa am sprijinul comunitatii locale”, spune primarul Dumitru Nicolae. Probabil ca marea zona metropolitana se va constitui, dar, precum se vede, va fi cu mult mai mare decat banuiau Miron Mitrea si Cozmanca, din cauza ca din unirea municipiului Galati cu judetul Braila va iesi nu o zona metropolitana, ci „un judet si jumatate”!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă