Patru lacatusi care efectuau o lucrare la instalatia de separare a aerului de la Uzina Cocso-Chimica nr. 2 de la Combinatul Mittal Steel Galati au fost grav raniti ieri, dupa ce salopetele imbibate cu o concentratie de oxigen mai mare decat cea naturala le-au luat foc.
Accidentul s-a produs in jurul orei 8 si un sfert, la Blocul de separare a fractiei de aer de la Fabrica de oxigen nr. 2 de pe platforma combinatului. Instalatia separa oxigenul de celelalte gaze din aerul atmosferic si il trimite catre otelarii, pentru insuflarea inconvertizoare. In aerul din preajma instalatiei de separare, concentratia de oxigen este mai mare decat concentratia naturala si din aceasta cauza in zona acestor instalatii sunt impuse restrictii extrem de severe pentru prevenirea producerii de scantei, arcuri electrice sau flacari deschise. Ieri dimineata, cei patru lacatusi lucrau la inlocuirea unei clapete de aer la una din conducte si, in timp ce efectuau lucrarea, salopetele, probabil imbibate cu o concentratie marita de oxigen, le-au luat foc instantaneu. Cauza producerii incendiului este deocamdata necunoscuta, pentru ca in zona nu au fost efectuate lucrari de sudura si nu erau folosite scule care sa fi putut produce arc electric. Muncitorii au fost transportati imediat la Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Apostol Andrei” din Galati, unde au fost internati la Sectia arsi. Cel mai grav ranit este Toni Ghirca, in varsta de 38, care are arsuri pe aproape 90% din suprafata corpului. Sandel Basa, 38 de ani, are arsuri pe 70% din corp, Liviu Bors, 36 de ani, are arsuri pe 40% din corp, iar cel de-al patrulea muncitor, Andone Cucu, in varsta de 37 ani, are arsuri pe o mai mica parte din suprafata corpului. La ora 12.00, Toni Ghirca, Sandel Basa si Liviu Bors, au fost preluati de doua elicoptere ale Ministerului Administratiei si Internelor si transportati catre Aeroportul Baneasa, de unde in jurul orei 13.00 au fost transportati la Spitalul de Chirurgie Plastica si Reparatorie din Bucuresti.
O echipa de inspectori de la ITM Galati impreuna cu experti de la compartimentul de securitate a muncii de la Combinatul Mittal Steel efectueaza o ancheta pentru stabilirea cauzelor care au dus la incendierea celor patru muncitori.
Cauza cea mai probabila a accidentului este producerea unei scantei.
„In timp ce isi desfasurau activitatea, hainele lor s-au imbibat cu oxigen si in momentul in care au intalnit o amorsa, o scanteie, hainele le-au luat foc, iar aprinderea lor le-au provocat arsuri foarte grave”, a declarat inspectorul-sef al ITM Galati, Ionel Petrea. Acesta este cel de-al 15-lea accident de munca produs la Mittal Steel Galati de la inceputul acestui an.
Pronosticuri rezervate pentru raniti
Trei din cei patru raniti in explozia de la Mittal Galati au fost adusi la Spitalul Clinic de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri. Toni Chirca, in varsta de 43 de ani, prezinta arsuri extrem de grave, de gradele II si III, intinse pe 95% din suprafata corpului. „Acesta are sansa de supravietuire extrem de redusa”, a declarat dr. Sorin Stegarescu, directorul spitalului. Medicii i-au supus pe ceilalti doi raniti unor interventii chirurgicale, urmand sa fie operati din nou in cursul acestor zile. Liviu Bors, 36 de ani, prezinta arsuri de gradele II si III, pe circa 60% din suprafata corpului. „Pacientul este in stare buna, constient, cooperant. Pronosticul este rezervat din cauza marimii suprafetei arse si a profunzimii ei, dar cu sanse de supravietuire. Sandel Basa, 38 de ani, are arsuri de gradele II si III pe circa 40% din suprafata. Si in cazul sau pronosticul este incert, cu sanse de supravietuire, dar cu posibilitatea de a dezvolta complicatii redutabile de-a lungul evolutiei”, a declarat dr. Cristian Nitescu. Pentru cei doi bolnavi se realizeaza operatii de transplant de piele. Centrul de Hematologie a fost solicitat sa ofere sange in scopul realizarii acestor interventii, urmand ca, incepand de astazi, colegii muncitorilor sa doneze alte cantitati de sange.