De la inceputul acestui an, in judetul Vaslui s-au inregistrat 600 de divorturi. Cele mai multe casatorii s-au desfacut in luna februarie, 83 la numar, in conditiile in care in aceeasi luna s-au oficiat 146 de casatorii, iar cele mai putine, in luna ianuarie, respectiv 43, cand s-au oficiat 130 de casatorii. Motivele principale care determina cuplurile sa se separe le constituie plecarea unuia dintre parteneri in strainatate, dar si violenta din familie.
Vasluienii care ajung in alta tara descopera deodata alti oameni, alt mod de viata, o alta mentalitate, fapt pentru care se gandesc la traiul mai putin bun de acasa si, automat, la intreruperea mariajului. Alte motive ale divorturilor le constituie violenta din sanul familiei, nepotrivirile de carac-ter sau infidelitatea. Psihologii vorbesc despre cauzele care duc la un numar mare de divorturi. "Din cauza emigrarilor masive, se constata o rata mare a divorturilor in familiile in care apare initial separatia fizica urmata de cea emotionala. Pe perioada plecarii, cei doi parteneri implicati initial intr-o relatie de cuplu isi construiesc intr-un mod independent propriile trasee existentiale impuse de necesitatea acomodarii la un alt stil de viata.
Pe de alta parte, si partenerii antrenati intr-un act conjugal suporta fiecare in sine, dar si la nivel de grup, anumite presiuni sociale: cresterea aspiratiilor economice, schimbari ale statutului profesional sau asumarea unor roluri complexe intr-o societate din ce in ce mai critica si mai abuziva. Rezultatul poate fi pierderea identitatii psihoemotionale, conflictualizarea excesiva, manifestata prin renuntarea la cuplu.
De asemenea, tensiuni intraconjugale mai pot aparea din cauza stresului de la serviciu, a problemelor de comunicare cu copiii sau din cauza unor sentimente de alienare a identitatii personale", ne-a declarat psihologul Oana Radu. Cum unele statistici vorbesc de 20.000-30.000 de vasluieni plecati la munca in state din Uniunea Europeana, numarul divorturilor ar putea sa creasca si mai mult pe viitor.