8.9 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialMunaf, condamnat la moarte

Munaf, condamnat la moarte

Mohammad Munaf, cetatean american si irakian, cu resedinta in Romania, unde a figurat ca partener al lui Hayssam Omar, a fost condamnat la moarte de Tribunalul Penal Central din Bagdad – Irak, fiind acuzat de rapirea a trei jurnalisti romani, si risca sa fie spanzurat. Avocatii lui Munaf au atacat sentinta la Curtea Suprema din Bagdad si au cerut interventia justitiei americane pentru a bloca transferul lui Munaf catre autoritatile irakiene, invocand drepturile conferite de cetatenia americana a clientului lor. Avocatii au acuzat interventia ilegala a doi inalti ofiteri americani, care i-ar fi cerut judecatorului irakian pedeapsa capitala. Autoritatile romane nu au stiut de judecarea si condamnarea lui Munaf, desi acesta este judecat si in tara noastra, tot pentru rapirea jurnalistilor romani.

Mohammad Munaf si patru irakieni au fost condamnati joi, 12 octombrie, la pedeapsa cu moartea de catre Tribunalul Penal Central din Irak. Potrivit editiei online a „Washington Post”, Johnathan Hafetz, unul dintre aparatorii lui Munaf in SUA, a solicitat unei instante din Districtul Columbia (SUA), respectiv judecatorului Royce C. Lamberth, sa ordone Armatei americane sa nu il predea pe Munaf autoritatilor irakiene, deoarece acestea l-au condamnat la moarte „in deplina nerespectare a legii”. Johnathan Hafetz a sustinut, in petitia sa, ca doi oficiali militari americani au insistat pe langa judecatorul irakian sa-l condamne la moarte pe Mohammad Munaf, desi acelasi judecator ii anuntase pe avocati ca il va achita pe clientul lor. De asemenea, Hafetz a sustinut ca autoritatile americane nu s-au asigurat in mod corespunzator ca procesul cetateanului american Mohammad Munaf este corect. „Daca Statele Unite vor preda un cetatean, trebuie sa se asigure ca procesul a respectat criteriile fundamentale de corectitudine”, sustine avocatul. Potrivit avocatului sau, Mohammad Munaf ar fi dat declaratiile de inculpare „sub presiuni incredibile”, in conditiile „unor amenintari cu violente si abuzuri sexuale impotriva sa si a membrilor familiei sale”.

Dreptul de judecare il are Irakul

Departamentul Justitiei al SUA sustine insa ca Munaf nu e in custodia fortelor americane, ci in custodia fortei multinationale din Irak, iar afirmatiile potrivit carora ar fi fost supus torturii sunt speculatii ale presei, motiv pentru care se apreciaza ca judecatorul american Lamberth nu ar trebui sa intervina in acest caz. Intr-un alt caz similar, in care era implicat un american de origine iordaniana, un alt judecator federal a semnat un ordin de restrictie pentru a impiedica Armata SUA sa il transfere in custodia autoritatilor Irakului. Acest „precedent” se afla inca in faza de judecare la instantele superioare americane. Spre deosebire de cazul iordanian, Mohammad Munaf are si cetatenie irakiana, iar infractiunea de rapire si de aderare la retele teroriste s-a petrecut pe teritoriul irakian. In consecinta, potrivit principiului teritorialitatii din dreptul international, judecarea revine autoritatilor irakiene. Potrivit unui alt principiu de drept international, o persoana nu poate fi judecata pentru aceeasi fapta de instantele din mai multe tari. Cu alte cuvinte, Munaf nu poate fi judecat pentru rapirea jurnalistilor si in Romania, din moment ce este judecat (si condamnat) de o instanta din Irak.

Moartea lui Munaf, salvarea lui Hayssam

Mohammad Munaf, cetatean american de origine irakiana, stabilit in Romania in anul 2001, a fost folosit de romano-sirianul Hayssam Omar ca partener de afaceri. Potrivit dosarului penal romanesc, in 2005, Munaf a pus in practica planul de rapire a trei jurnalisti romani, plan initiat si finantat din Romania de romano-sirianul Hayssam Omar, care urmarea, astfel, sa impiedice arestarea sa pentru diverse infractiuni financiare. Omar voia sa pozeze ca salvator al jurnalistilor, dispus sa plateasca rapitorilor suma de patru milioane de dolari drept rascumparare. In loc sa fie trimis, asa cum spera, in Irak, pentru a negocia eliberarea jurnalistilor, Omar a fost arestat preventiv.
Potrivit rechizitoriului de trimitere in judecata a lui Omar, Munaf i-a insotit in Irak pe jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, carora le-a fost ghid si translator. La Bagdad, Munaf, impreuna cu un frate si un cumnat, s-au ocupat de detaliile rapirii. El s-a lasat rapit impreuna cu jurnalistii. Eliberarea a survenit dupa 55 de zile, cand jurnalistii si ghidul lor Munaf au ajuns la Ambasada Romaniei din Bagdad. Atunci, Munaf a fost predat autoritatilor americane din Irak. Ulterior, Munaf a fost audiat de procurorii romani in cadrul unor comisii rogatorii. In cursul procesului din Romania, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au solicitat audierea lui Munaf si a altor cinci persoane care sunt martori in dosarul „Rapirii”. Autoritatile irakiene nu au raspuns solicitarilor autoritatilor romane. Daca Munaf va fi executat, iar judecatorii romani nu vor apuca sa-l audieze, multe secrete ale rapirii vor fi pe veci ingropate. De asemenea, daca Munaf va muri, Omar va arunca asupra acestuia intreaga vinovatie a rapirii jurnalistilor si poate scapa astfel de pedeapsa in acest dosar penal. In prezent, Omar s-a refugiat in Siria, dupa ce a fost eliberat din arest pe motive medicale.

Autoritatile romane nu stiu nimic

Razvan Radu, directorul Directiei de Drept International din cadrul Ministerului Justitiei, nu stia nimic de condamnarea lui Mohammad Munaf. El a declarat presei ca autoritatile romane nu fost anuntate nici macar de faptul ca la Bagdad se deruleaza un proces impotriva lui Munaf, desi ministerul roman a formulat o cerere de asistenta judiciara catre autoritatile irakiene, la care insa partea romana nu a primit raspuns. Nici Mihai Stuparu, ambasadorul nostru la Bagdad, nu cunostea nimic despre judecarea si condamnarea lui Munaf.

Munaf a refuzat extradarea catre Romania

Pe parcursul anchetei penale de la Bagdad, Mohammad Munaf a fost cooperant cu autoritatile. „Munaf spera sa ia pedeapsa minima de patru ani deoarece a furnizat anchetatorilor informatii pretioase”, a sustinut, anul trecut, Diana Budusan, avocatul lui Munaf. Potrivit documentelor oficiale, tot anul trecut, Munaf a refuzat extradarea catre autoritatile romane, in speranta ca in Irak va capata o pedeapsa minima.


Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Windows 11. Acțiuni care te pot ajuta să îți maximizezi experiența

Dacă Windows 11 rulează lent, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a îmbunătăți performanța calculatorului tău. În timp ce un restart...

Bulgaria anunță că va introduce controale temporare la granița cu România și Grecia de la 1 ianuarie 2025

Guvernul bulgar a anunţat miercuri suspendarea funcţionării punctelor de trecere a frontierei la graniţele cu România şi Grecia, în urma intrării depline a României...
Ultima oră
Pe aceeași temă